Életmód

Tanulj meg nevetni!

Mindennap rengeteg tuti tippet kapunk arról, hogyan tudjuk fenntartani párkapcsolatunkat, hogyan tudjuk becserkészni a férfit, a legkézenfekvőbb technikáról, a nevetésről azonban csak kevés szó esik.

Dunát lehetne rekeszteni abból a sok könyvből, kutatásból, tippből és receptből, ami arra próbálja megadni a választ, hogy hogyan lehet elérni és fenntartani egy párkapcsolatot. Amiről azonban csak kevés szó esik, amit csak ritkán nevelnek belénk, és még ritkábban tanulunk tudatosan, az nem más, mint a nevetés. Ez az elemi képesség, adottság, tudás az, ami sok párkapcsolatból hiányzik, a felek nagyon gyakran nem együtt, hanem külön, például a tévé előtt vagy egy vicces e-mailen, egymagukban nevetnek – vagy egyáltalán nem nevetnek.

Tanulj meg nevetni!

Pedig a közös, otthon született nevetés az, amire a legtöbb párkapcsolatnak szüksége van, ez az, ami érzelmileg összeköt két vagy több embert, s lehetővé teszi, hogy beszélő és hallgató egy hullámhosszra kerüljenek. Ezt bizonyította többek között Robert Provine neurológus is, aki hétköznapi körülmények között párok ezreit leste meg és analizálta nevetés közben.

A szakember szerint a nevetés megalapozza és gyógyítja az emberi kapcsolatokat, pozitív érzelmi hangulatot teremt – két ember között olyan hangulatot hoz létre, ami miatt szeretnek egymás társaságában lenni. A nevetés oldja a dühöt, a szorongást, az agressziót, de gyakran ez az út az intimitás felé. A nevetéssel persze a problémák nem oldódnak meg, de összeköti a párokat, megerősíti a kapcsolatot, mind testileg, mind lelkileg felvértezi az embert – de ami ennél is fontosabb, a nevetés élénken tartja a kapcsolatot.

Keressük Magyarország legboldogabb pillanatát és az ország legszélesebb mosolyát!

Az első körben (június 18-tól – június 24-ig) töltsd fel a kedvenc mosolygós képed (magadról vagy másról), válaszd ki a kategóriát (gyerekek, férfi, nő, társaság), és jelöld meg, ki van a képen! A második körben (június 25-től – július 1-ig) várd a szavazatokat, és ajánld jelöltedet a Facebookon barátaidnak.

Eredményhirdetés: Minden kategória első három győztes fotója július 2-án kikerül a Nők Lapja Café nyitóoldalára és megjelenik a nyomtatott Nők Lapjában is! Töltsd fel a mosolyod és kattints!

Mindenki meg tud tanulni nevetni

„A Szonda Ipsos felmérése alapján a magyar az egyik legpesszimistább nép, nagyon keveset nevetünk” – kezdi Aranyosi Ervin nevetésterapeuta, aki már telefonon keresztül is könnyűszerrel nevetésre bírja az embert. – A nevetés képessége azonban mindenkiben benne van, a kérdés csak az, hogy ez mennyire van elfojtva. A szülők, a tanárok vagy a munkahely szigora ugyanis gyakran útját állja a felszabadultságnak. A vezető beosztásúak például jellemzően úgy gondolják, hogy a nevetés nem fér össze a szerepükkel, minta az rombolná a tartást, mintha az csökkentené méltóságukat. Sajnos sokan vannak olyanok is, akikben annyira erősen dolgozik a gátlás, hogy rendszeresen alkoholhoz vagy más szerekhez nyúlnak. Ők azok, akik valószínűleg nem tudják, hogy létezik egy ennél sokkal olcsóbb, hatékonyabb »oldószer« is, a nevetés.”

A nevetés megtanulható, párban is, egyedül is, magyarázza a szakember, aki a nevetésterápia alkalmával olyan gyakorlatokat ad, amivel bárki meg tud tanulni egyedül, a tükör előtt állva nevetni. A legkönnyebben azonban csoportos foglalkozások alkalmával csalható elő a nevetés, itt az emberek egyszerűen nem tudják megállni, hogy ne nevessenek. A nevetés ragályos.

Tudtad?

 • A nevetés legfontosabb jótékony hatása, hogy összehozza az embereket. A nevetés egészségre gyakorolt jótékony hatása is abban áll, hogy a szociális kapcsolatokat támogatja.
• A nevetés elősegíti az ismerkedést, a férfiak ugyanis jobban vonzódnak azokhoz a nőkhöz, akik szívből tudnak nevetni.
• A nők 126 százalékkal többet nevetnek, mint a férfiak. A férfiak jobban élvezik, ha partnerük nevet.
• A mosolygós, nevetni szerető nő sokat elárul párkapcsolata minőségéről.
• Sajnos a nevetés az évek múlásával drámaian ritkul.
• Az ásításhoz hasonlóan a nevetés is ragályos, mások nevetésének nehéz ellenállni.

Nem jön magától?

A lehető legegyszerűbb módja annak, hogy a másikat nevetésre bírjuk, ha alaposan megcsiklandozzuk. Sokan úgy tartják, hogy a csiklandozás egy szociális játék, ami egy adok-kapok állapotot alakít ki két ember között, hiszen önmagát senki nem tudja megcsiklandozni, ahhoz mindenképp egy másik ember „segítsége” szükséges. A csiklandozással vonzalmat, ragaszkodást és szeretet fejezünk ki – ami akár a szexuális vágyat is beindíthatja.

Így működik a csoportos nevettetés:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top