Életmód

4+1 módszer társfüggőknek

Utánajártunk, milyen lehetőségek közül választhatsz, ha a társfüggőség jeleit észleled magadon, és változtatni szeretnél a kialakult helyzeten.
 Teszteld magad! – Társfüggő vagy?

Hellinger-féle családállítás
„Voltál már úgy, hogy dúdoltál magadban egy melódiát, de nem tudtad a szövegét, mert elfelejtetted, vagy sosem ismerted? Így vagyunk alkalmanként a klánunkban (kiterjesztett család) történt nehéz sorsokkal is. A »dallam« még megvan, a hozzá tartozó történetet viszont elnyelte az idő, esetleg titok. Mégis megkeserítheti az életünket, és nem is tudjuk, miért – mondja dr. Pusztai Ildikó rendszerállító, terapeuta, sebész szakorvos. – A családállítás már egy alkalom után megoldást hozhat a társfüggőségre. Kiderülhet például, hogy a gondok hátterében egy meg nem született ikertestvér van. De eredményes lehet a módszer akkor is, ha a probléma mögött valamelyik családtag nehéz sorsának átvállalása, vagyis »tudattalan fogadalom« áll. Annak ellenére, hogy ezt a klántagot akár nem is ismerte az illető, ugyanúgy él, érez, viselkedik, mintha az a rossz dolog vele történt volna meg. Mintha fogadalmat tett volna: »inkább én, mint te«, vagy »segítek cipelni a terhedet«. A családállítás során ezen klánbéli nehéz sorsokkal, a tudattalan fogadalmak felszínre hozásával dolgozunk. Ha rálátunk a rejtett mozgatóerőkre, a fogadalmat tisztelettel visszaadjuk annak, akihez tartozik.”
Ahol segítséget kaphatsz: ildiko.pusztaidr@yahoo.com
Hasznos olvasmány: Bert Hellinger: A forrás nem kérdi, merre visz az útja (Bioenergetic)

Kineziológia
Sebestyén Erzsébet Tara kineziológus és családállító egyben, abban hisz, hogy jó több módszert is alkalmazni egy probléma megoldására. „Viselkedésünket múltbeli tapasztalataink határozzák meg, így azt is, hogyan kötődünk a párkapcsolatainkban – mondja a szakértő. – Alapvető mintáink a szüleinktől látott, illetve a velük való kapcsolatból származnak. Ha szeretetteljes légkörben nőttünk fel, biztonságban éreztük magunkat, és megadatott a boldog, felhőtlen gyerekkor, akkor felnőttként képesek leszünk az egészséges párkapcsolati kötődésre. Ha viszont kiskorunkban sokat szorongtunk, s nem éreztük a biztonságot a családban, akkor felnőve nehezebb helytállni. Aki félelmekkel, szorongással küzdő gyerek marad a lelkében, az a társában szülőt keres, és függő viszonyba kerül. A kineziológia abban tud segíteni, hogy az izomteszt segítségével megkeressük a gyerekkorban gyökerező félelmek okait, feloldjuk a negatív érzéseket, illetve az általuk keletkezett blokkokat, és rendezzük a szüleinkkel való viszonyunkat. Így képesek leszünk független felnőttként viszonyulni a többiekhez, vagyis nem keresünk anyát vagy apát bennük, egyedül is jól tudjuk érezni magunkat.”
Ahol segítséget kaphatsz: www.tarakineziologia.hu

4+1 módszer társfüggőknek

 

Pszichodráma
Az egyik leghatásosabb pszichoterápiás csoportmódszer. A résztvevőket saját élményeken keresztül, játszva segíti céljaik elérésében, illetve kapcsolati, konfliktuskezelési problémáik feldolgozásában. Jóval nagyobb átalakító ereje van, ha egy bennünk lévő problémát eljátszunk, fizikailag is átélünk, mint ha csak beszélünk róla. „A pszichodrámában – miközben a színpadon megjelenítjük belső világunkat – szinte kézzelfoghatóan találkozunk saját magunkkal és az ellentmondásainkkal – mondja Kökény Veronika kiképző pszichodráma-pszichoterapeuta, szupervizor. – Társfüggőség esetén például a kliens számtalan módon megmutathatja a konkrét problémát: egy szoborban, egy fényképben vagy egy tipikus élethelyzetben. Azután erre a maga által megrendezett képre ránézhet kívülről és belülről is. Átélheti a saját és a társa szerepében, hogy mennyi érzés, gondolat, indulat, vágy, terv feszíti, blokkolja a kapcsolatukat. A pszichodrámában ugyanis mindezt (az érzéseket, gondolatokat, indulatokat stb.) megszemélyesíthetjük, ezek mondhatnak valamit, és válaszokat is kaphatnak. A kialakított jelenetben pedig a társfüggő cselekedhet. Kipróbálhatja, ami ott a helyzetből adódik: kimozdulhat az adott állapotból, de benne is rekedhet. Mindezt biztonságos, segítő környezetben élheti át, a pszichodráma-csoportvezető szinte észrevétlen kíséretével.”
Ahol segítséget kaphatsz: www.pszichodrama.hu és www.kokenyveronika.hu

Egyéni terápia
„A társfüggőség alapvetően jó dolog, mi magunk is függők vagyunk – mondják nevetve Baktay Zelka és Miklós párterapeuták. – Gond akkor van, amikor az egyik fél valami olyat tesz vagy tehet meg, amit a másik nem viselne el, ha egyenrangú helyzetben lennének. Ilyen esetben a legelső lépés a változás felé a bűn- és a betegségtudat csökkentése. A következő pedig, hogy sikerhez és magabiztossághoz juttassuk azt, aki függő. Fontos, hogy másoktól kapjon pozitív visszajelzéseket, megélje, hogy szeretik, örülnek neki, vagyis az elszigeteltség érzése kezdjen feloldódni és csökkenjen a túlzott megfelelési vágy. A terápia a tudattalannal foglalkozik, amely számára nincs kicsi vagy nagy siker, csak maga a sikerélmény. Ezért megkeressük a hozzánk forduló életében az »arany pillanatokat« – így hívjuk, amikor valaki ezt az érzést teljesen átélheti –, majd arra ösztönözzük, hogy a vágyait valósítsa meg. Így tud újra abba a lelkiállapotba kerülni, amikor úgy érzi, bármi lehet belőle, és el tudja hinni, hogy rá érdemes odafigyelni. Többé nem lesz szüksége rá, hogy mástól függjön az az élete. Képes lesz szorosan összekapcsolódni a másikkal, de nem fog bogáncsként ráragadni és mindenben hozzá igazodni.”
Ahol segítséget kaphatsz: www.pszichologusok.hu

Energiagyógyászat
„A másik embert akkor használjuk mankónak, ha kibillenünk lelki egyensúlyunkból, képtelenek vagyunk önmagunkat elfogadni, szeretni. Ilyen esetben az aura energetikáját kell újrastrukturálni – mondja Klein Tamás energiagyógyász, fülakupunktúrás addiktológus. – A gyógyulás érdekében én gyakran fülakupunktúrát is alkalmazok, valamint terápiás beszélgetéseket. Az igazi feladat azonban az, hogy a tudatos szintre kerülő függőségi mintát meg is tudjuk változtatni. Kérdés, van-e hozzá kellő motivációja és bátorsága a társfüggőnek, hogy elinduljon a saját útján.”
Ahol segítséget kaphatsz: www.energiaklinika.wordpress.com

4+1 módszer társfüggőknekCikkünk a Nők Lapja Psziché korábbi számában jelent meg.
Már kapható a magazin legfrissebb száma!
A tartalomból:

  • A drogról tabuk nélkül – Szabó Győzővel és Csernus Imrével
  • Így kezeld a kamaszt – interjú Tari Annamáriával és Vekerdy Tamással
  • Az eltűnt szex nyomában – Van visszaút, ha elmúlik a vágy?
  • Teszteld – Jó páros vagytok?
  • Válság az ágyban = Válság a szerelemben!
  • EQ – A XXI. század legfontosabb képessége

    Ha előfizetnél a magazinra, itt megteheted!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top