Életmód

Így is csökkenthető a munkahelyi stressz

Jót tesz az emberek egészségének, csökkenti a stressz-szintet, és segít az összpontosításban a munkahelyen bevezetett e-mail szünet – ezt állítja egy friss kutatás.

A Kalifornia Egyetem és az amerikai hadsereg kutatói kimutatták, hogy azok a dolgozók, akik öt napig el voltak zárva e-mailjeiktől, természetesebb és változatosabb szívritmust tapasztaltak, és feleannyiszor kapcsolgattak a számítógépes ablakok között. „Meglepett bennünket az eredmény, mert az e-mailek blokkolása akár növelhette volna a stressz-szintet. Az emberek úgy érezhették volna, hogy lemaradnak valamiről, ennek ellenére kiderült, hogy csökkent bennük a feszültség” – magyarázta Gloria Mark, a tanulmány társszerzője. A kutatók a kísérlet során tizenhárom civil alkalmazottat vontak be egy háromnapos bevezető adatgyűjtésben. Az alanyok között vegyészmérnökök, pszichológusok, anyagmérnökök, biológusok és élelmiszer-ipari mérnökök voltak. Munkatársaik, akiket nem tiltottak le az e-mailekről, kétszer gyakrabban váltogatták a számítógépes képernyőket, és állandóan „készenléti állapotban” voltak, míg az e-mailről letiltott dolgozók természetesebb, változatosabb szívritmussal rendelkeztek. Beszámolójuk szerint jobban érezték magukat, és kevesebb stresszes, időpazarló megszakítást tapasztaltak. Mark elmondta, hogy a résztvevők alacsony létszáma ellenére az eredmények nagyon jelentősek. Az alanyok csak arról a hátrányról számoltak be, hogy egy kicsit elszigeteltnek érezték magukat, bár a hírekről személyesen értesülhettek azoktól a munkatársaktól, akik nem voltak letiltva az e-mailről.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top