Életmód

Facebookos szervdonor leszek!

A jövőben a Facebookon is jelezhetjük, hogy nyitottak vagyunk a szervadományozásra. Te bevállalnád?
Facebook-donor leszek!
Facebookos donor leszek!

Adásvétel, álláshirdetés, fotómegosztás, családi állapot beállítása: a Facebook csak úgy hemzseg a különféle hétköznapi funkcióktól. Zuckerberg és csapata azonban lépett egy merészet, és egy újabb opcióval bővít: a felhasználók a jövőben profiloldalukon feltüntethetik, hogy potenciális szervdonorok. Az első regisztráló maga Zuckerberg volt. 

Jelenleg a funkció csak Angliában és az USA-ban érhető el, ahol a jelentkezők hivatalos szerveknél regisztrálhatnak, a tervek szerint a szervdonációt azonban más országokra is kiterjesztik. Az új Facebook-funkció ötletét Zuckerberg orvostanhallgató barátnőjével is megbeszélte, de barátja, Steve Jobs 2009-es májátültetése is ösztönözte – írja a német hírportál, a Welt Online.

Mit kell tennem ahhoz, hogy donor lehessek?

Az Országos Vérellátó Szolgálat Szervdonációs Irodájának honlapján részletesen szerepel, hogy ma Magyarországon mit kell tennie annak, aki donor szeretne lenni. Donor lehet az, aki agyhalál állapotába kerül, és életében nem tiltakozott írásban az Országos Transzplantációs Nyilvántartásban, vagy teljes bizonyító erejű magánokiratban. A hozzátartozókat ilyen esetben csupán tájékoztatni kell. (Fontos, hogy beszéljenek erről a családban; ismerjék meg egymás véleményét, és ha tiltakozás van, akkor éljenek a tiltakozás lehetőségével). Élő donor: jelenleg csak a vese és máj esetében van lehetőség arra, hogy valaki egy szervét vagy annak egy részét felajánlja, ha a donor a befogadó egyeneságbeli rokona (szülője, nagyszülője), egyeneságbeli rokonának testvére, testvére vagy testvérének egyeneságbeli rokona. Kivételesen a fenti feltételek hiánya esetén is sor kerülhet szerv adományozására. Ebben az esetben a donor és a recipiens együttes kérelmét a kórházi etikai bizottsága vizsgálja meg.
A(z) “Te lennél facebookos szervdonor?” című szavazás véget ért!
A szavazók többségének véleménye szerint:
Igen

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top