Életmód

A saját koszos levemben ázzam?

A fürdésnek és a zuhanyozásnak is vannak elkötelezett hívei, akad, aki az alvást is a kádban tudta le. Bőrgyógyász segítségével fejtettük meg, mivel teszünk jobbat magunknak.

A fürdős és a zuhanyzós tábor úgy oszlik ketté, mint a teázók és a kávézók csapatai, mindenki meggyőződéssel tart ki a saját álláspontja mellett, és az észérvek mellett nagy szerep jut az érzelmeknek is. Hasonlóan ahhoz, ahogy a gyerekkel való közös fürdés kérdése megosztja az embereket.

„Nem igazán szeretek fürdeni, az egésztől olyan érzésem van, mintha a saját koszos levemben áznék –  mondja például a zuhanypárti Killa. – Tömegközlekedem, bringázom, a város pora estére a bőrömre tapad, annyira bizarr ebben ülni fél órán keresztül. Ráadásul a kiázott bőr sem szép látvány. Én inkább egy gyors, nagyon meleg zuhanyt veszek, ami után azt érzem, hogy tényleg tiszta vagyok.”

A kádam nélkül soha 

„Biztos nem költöznék olyan lakásba, ahol nincsen fürdőkád, mert fürdésfüggő vagyok – kezdett bele Edina, aki a másik oldalt képviseli. – Amikor bevonulok egy könyvvel a fürdőszobába, akkor általában egy óránál előbb elő se kerülök, csak vészhelyzetben. Pont pár hete kezdtem el takarékoskodni a vízzel, és egyedül a kádban fürdést nem bírtam beáldozni. Általában akkor fürdök, amikor hajat is mosok, mert amúgy is utálok nedvesen vacogni, miközben habosítom a fejemen a sampont.”

A saját koszos levemben ázzam?

„Régebben elvetemültebb voltam, azt is megcsináltam néha, hogy a kádban tudtam le az éjszakai alvást, de csak akkor, ha erre valamiért mindössze 2-3 óra jutott – idézte fel a fiatalkori kilengéseit Edina. – Először véletlenül, aztán már direkt, mert úgy éreztem, ez jobban feltölt. Bár erről az anyám nem is tudott, a fürdésmániám miatt így is folyton azon rettegett, hogy egyszer belefulladok a kádba. Végül a vizes alvásról nem ezért szoktam le, hanem azért, mert három óra a kádban azonnal napokra szétvágja az ember bőrét.”

Fürdés hajmosással: rossz ötlet

„A rendszeres, hosszas fürdőzés általában a zsírosabb bőrűek nem okoz panaszt, bár tél vége felé még a kiszáradásra kevéssé hajlamos férfiak is viszketésre panaszkodnak – mondta a hosszabb távú hatásokról dr. Asbót Júlia bőrgyógyász. – A gyermekeknek, időseknek viszont egyértelműen nem tesz jót, hamarabb jelentkezhet bőrgyulladás, amit kipirosodás, viszketés kísérhet.”

A doktornő arra is figyelmeztet, hogy rossz ötlet a hajmosással egybekötött fürdés: „Ez azért nem jó, mert a hajas fejbőr és testünk egyéb területeinek tisztítása különböző bánásmódot igényel. A sampon esetleg irritálhatja az érzékeny részeket. Ez korábban inkább férfiakra volt jellemző, de lassan a nők is kezdik átvenni.”

A saját koszos levemben ázzam?A zuhany a kisebbik rossz

„A rövid ideig tartó zuhanyozás jobb a bőrnek, mert a hám külső védőrétege kevésbé sérül – hirdetett bőrbarát győztest a tusolós-fürdős ellentétben a bőrgyógyász. – Ráadásul a meleg vizes fürdőzés általában hosszabb ideig tart, az emberek jelentős része szereti áztatni magát, melynek velejárója, hogy a csapvíz irritáló hatása jobban tud érvényesülni. Negyed óránál többet nem ajánlott a fürdőkádban tölteni, és ilyenkor érdemes speciális fürdőolajat tenni a vízbe.

A bőr szempontjából a zuhanyzásnak különösebb előnye nincs, de tisztálkodnunk kell, és ez a legbőrbarátabb verzió – mondta. – A váltott hőfokú, hideg-meleg vizes tusolás hasznos lehet a striáknak nevezett csíkokra vagy narancsbőrre hajlamos embereknél. Ez a módszer felfrissíti a keringést, ezáltal jobb lesz a bőr oxigénellátottsága. Arra figyelni kell, hogy mindig hűvösebb vízzel fejezzük be.”

 

 

A termálfürdő sem a bőrnek jó

Bár a termálfürdőzés lényege pont az órákon át való ázás, azt sem azért csináljuk, mert a bőrünknek különösebben jót tenne. „Ha valaki gyógyhatású vízben fürdik, az abban oldott különféle sók jótékony hatást gyakorolhatnak az ízületekre, nőgyógyászati panaszokra – magyarázta a bőrgyógyász. – Az érzékeny bőrűeknek itt is óvatosnak kell lenniük. Speciális összetételű gyógyvíz segítheti a pikkelysömörös páciensek gyógyulását, de itt is célszerű betartani a pontos kezelési utasítást.”

Mindenesetre bárhogy is tisztálkodjunk, nem árt, ha kerüljük a színes, erősen illatos tusfürdőket és habfürdőket, főleg ha alapból szárazabb bőrűek vagyunk, esetleg ekcémásak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top