nlc.hu
Életmód
Idegenben nem megy a…

Idegenben nem megy a…

Bár természetes igényünk, vannak olyan helyek és helyzetek, amikor egész egyszerűen nem megy a megkönnyebbülés.
Manneken Pis - Brüsszel
Manneken Pis – Brüsszel

A mellékhelyiség kényes kérdés, főleg akkor, ha az embert kiszakítják jól megszokott és biztonságos otthoni környezetéből, és az alsó tájék kis- és nagy nyomásán idegen helyen kell könnyíteni. Már ha ez megoldható, mert a legtöbb helyen a közvécé kérdése problémás. A kellemetlen helyzetek és a különféle fertőzések elkerülése érdekében éppen ezért a legtöbb nő egész egyszerűen nem fogyaszt folyadékot. Ez például gyakori és jól ismert probléma Indiában, ami komoly egészségügyi problémákhoz vezet, írja az indiai hírportál, a The Times of India.

Idegen helyen, higiénia nélkül 

Természetesen nem kell külföldre utazni ahhoz, hogy az ember megtapasztalja, milyen az, amikor a deréktájék szemérmessége vagy az alapvető higiénia igénye akadályozza a megkönnyebbülést. Itthon is bőven vannak olyan terepek, ahol a dolog nem működik.

Tudja ezt a Nők Lapja Café titokfalán, a Megsúgom oldalon üzenő diák, akinek a kollégium mosdója ilyen hely: „Nagy problémám, hogy a koleszban nem tudok elmenni vécére, csak hétvégente, otthon. Ez meg ugye heti egy alkalmat jelent.” Egy másik hozzászóló a párja lakásán nem tudja elengedni magát: „Én az újdonsült pasimnál nem tudok elmenni vécére. Pontosan nem tudom leírni, hogy miért, csak nem, amitől elég gyakran megdagad a hasam.”

“Engem idegesít, ha kint várakoznak, mászkálnak, beszólnak, sürgetnek, stb. Még akkor is, ha minden szép és tiszta. Képes vagyok azon gondolkozni, hogy vajon mi hallatszik ki és hogy fognak rám nézni, ha kimegyek” – írja egy másik hozzászóló.

Akiknek nyilvános vécékben nem megy

Paruresis névvel illeti és a szociális fóbiák alá sorolja az orvosi szakirodalom azt a zavart, amikor valakinek nyilvános vécékben okoz gondot a megkönnyebbülés. A probléma gyökere gyakran gyerekkorban, egy rossz és megalázó élmény hatására alakul ki, amit aztán a gyermek felnőttkorba is magával cipel. A probléma nem más, mint félelem, hogy valakik megláthatják, meghallhatják az illetőt, s ami nagyon gyakran komoly fizikai fájdalmakkal jár. 

Egy további jól ismert és egyben gátló tényező a vacak higiénia, például a vonatokon: „Gyűlölöm, hogy mocskosak a vécék a vonaton. Irtóra megfizetem ezt a szolgáltatást, várok is érte valamit, de le vagyok sz…va” – írja megy másik Megsúgom-kommentelőnk. Egy másik hozzászóló a probléma megoldását a szomjazásban látja: „Nekem elég gyakran kell vécére menni, mert nagyon sokat iszom, de ha mondjuk busszal utazom, akkor nem iszom egy kortyot se.”

Ne finnyáskodj!

Persze olyanok is vannak, akiknek ez a téma nem téma: „Szerintem kicsit túl van lihegve ez a kérdés a nők részéről, a finnyássággal magukkal tolnak ki jó alaposan. Persze a közvécéhelyzet mindig kényes, mert sose tudod, hol találsz majd, Budapesten konkrétan nincs közvécé, ellenben például Isztambulban mindig nagyon könnyen találtam, és teljesen tiszták voltak. Szerintem egyáltalán nem para ez sehol, de tény, hogy sose voltam finnyás, én elmegyek vonaton is, állomáson is, toitoiban is, bárhol, és a nem finnyásságra Ázsia is rátett egy lapáttal. Ott a legtöbb helyen nem találkoztam angol vécével, ott az a trend, hogy a klozet mellett van egy óriási dézsa, és abban egy merítőedényke, ezzel kell szépen leöntögetni a terméket. De nincs bajom a nem csészés vécékkel sem, azaz a balkáni, pottyantós-guggolós vonallal. Persze ha az ember nem tud kezet mosni, az gáz, de szerintem tapasztalt utazóknál minimum szagos-nedves törlőkendő azért van” – írja eve a Megsúgom oldalon. 

Idegenben nem megy a ....Ha van véleményed e kényes témában, akkor küldd el nekünk a Megsúgom oldalra, anonim, regisztráció nélkül. Kattints ide!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top