Életmód

Pozitív gondolatokkal kezelt ételek

A nagyi gondossággal és szeretettel elkészített sütijén túl vajon tényleg léteznek pozitív gondolatokkal turbózott ételek?
Az a tészta csurig van szeretettel
Egészen biztos, ez a tészta csurig
van gyógyító szeretettel…

Gyerekként a nagymamám csattanóskeksze volt a mindenem. Az édes tésztagolyókat két rácsos lap közé helyezte, összenyomta (összecsattintotta) őket, majd kisütötte az illatos, rácsos lapocskákat. Sok év múltán újra előkerült az eszköz, előtúrtam a nagyi remegős kézzel feljegyzett receptjét, és még aznap elkészítettem egy nagy tál csattanóskekszet; s bár a recepthez és a sütési időhöz pontosan tartottam magam, a végeredmény egy élvezhetetlen, száraz tésztahalmaz lett. Nem volt kérdés számomra: nagymamám szeretete, szorgos kezei és fülig érő mosolya volt az, ami hiányzott a sütiből. 

Lélek az ételben?

Szentimentális hozzáállásommal nem vagyok egyedül, sokan állítják, hogy létezik az a bizonyos láthatatlan összetevő, ami felértékeli az ételeket, s hogy ez valóban így van-e, azt a tudomány boncasztalán is megpróbálták kideríteni. Arra keresték a választ, hogy a pozitív energiák milyen hatással vannak az ételekre, írja a pszichológia szaklap, a Psychology Today. A vizsgálat tárgya a fekete csokoládé volt, amiről azt próbálták meg kideríteni, hogy megvan-e neki az a plusz összetevője, ami megváltoztatja az ember hangulatát, szemben más, sima csokival. 

A vizsgálatban a csokoládét egy buddhista szerzetes meditáció segítségével „oltotta be” pozitív energiával, másodszor pedig egy mongol sámánt kértek fel, aki egyórás rituálé közepette szent énekekkel és dobolással vitte bele a jó összetevőt a csokoládéba. A „kezelt” és a „kezeletlen” csokoládékat később kísérleti személyeken tesztelték, akik nem kaptak arról felvilágosítást, hogy egészen pontosan milyen eljárás mellett turbózták fel a csokit. 

A csokievés előtt a résztvevők hangulatát és a lelkiállapotát is mérték, majd azt a feladatot kapták, hogy három napon keresztül naponta kétszer egyenek a csokoládéból. A harmadik nap után újra megvizsgálták a kedélyállapotukat, és láss csodát, a megvuduzott csokoládét fogyasztók hangulata jelentősen jobb volt, mint azoké, akik a „lelketlen” édességet ették. Persze a tudomány nyelvére azóta sem sikerült lefordítani, hogy mi lehet a jelenség magyarázata.

Egységes álláspontra a kérdésben persze azóta nem sikerült jutniuk a kutatóknak, míg egyesek szerint placebó az egész, illetve a csokoládé már önmagában kedélyállapot-javító hatású, addig mások szerint már önmagában a tudat, hogy különleges eljárás alá vetették az ételt, jó hatással van a lélekre, így az egészségre is. 

Biodinamikus borászat

Sokak szemében a buddhista meditációhoz hasonló hókuszpókusznak tűnhet a biodinamikus borászat is, melynek többek között lényege, hogy tiltólistára helyezi a kémiai, szintetikus úton előállított növényvédő szereket, a műtrágyát, figyelembe veszi a borvidék ökológiai adottságait. Figyeli továbbá a Hold állását, és a természetes hatóanyagokat – részben homeopátiás szereket – csak a „megfelelő holdfázisban” alkalmazza, amit a földön terítenek szét, vagy a szőlőre permetezik őket. Gyakran használ gyógynövényekből, ásványi anyagokból vagy tehéntrágyából készült adalékokat, amik a bennük kódolt információnak köszönhetően hatnak.

 

Gyógyít az étel, ha lélekkel készíted

Akik hisznek az ételek láthatatlan összetevőjében, úgy tartják, az „extra mágiának” köszönhetően az étel testre és lélekre is gyógyító hatással van, energiát és jó érzést ad. „Hiszek benne, hogy attól lesz lelke az ételnek, hogy minőségi alapanyagokból, törődéssel és odafigyeléssel készítjük őket. Hiszem, hogy az a szakács, aki szívből-lélekből dolgozik, az gyógyító ételt ad ki a kezei közül” – mondta a Nők Lapja Café kérdésére Rácz Krisztián, a 21 étterem konyhafőnöke. Picit realistábban látja a képet Módos Anikó, a Konyhaszigetek Gasztroműhely vezetője: „Én személy szerint fenntartással kezelem a témát, ahogy minden másnak, az ételeknek is vannak rezgései, de hogy ezt miképp befolyásolhatjuk, azt nem tudom. Amint személy szerint tapasztalom, ha az ember stresszesen, rosszkedvűen főz, akkor az az étel nem fog sikerülni, még akkor sem, ha mindent a recept alapján készít el.”

A(z) “Te hiszel az ételek láthatatlan összetevőjében?” című szavazás véget ért!
A szavazók többségének véleménye szerint:
A szeretettel elkészített ételekben hiszek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top