„Nem elég megmászni az Everestet, vissza is kell jönni”

Klein Dávid hegymászó

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Eddig öt ország próbálta kideríteni, hány méter a világ legmagasabb hegye, hiába. Klein Dávid hegymászónak viszont nem mindegy – bár nem a rekordért megy vissza.
Írta: | 2012. 03. 01. |

Kövess minket!

f Ajánlom
„Nem elég megmászni az Everestet, vissza is kell jönni”

Általános iskolai földrajzkönyvünkben az szerepelt, hogy a világ legmagasabb pontja a Kína és Nepál határán fekvő Mount Everest, vagy más néven Csomolungma hegy csúcsa. Azt is be kellett magolnunk, hogy a hegy 8848 méter magas. Most viszont az egész iskolarendszerbe vetett hitünk megingott, hiszen kiderült: valójában a kutya se tudja, milyen magas is az a nagyon magas. Hogy a legmagasabb, az biztos, de hogy pontosan mennyi, arról kis túlzással csak tippek vannak 8840 és 8850 méter között.

Nyolcezer-valamennyi

Először egy matematikus, az indiai Radhanath Szikdar állapította meg (számolta ki) 1852-ben, hogy bizony a Csomolungma a leg-leg. Négy évre rá már el is végezték az első mérést, akkor 8840 métert jelentettek be. Csaknem egy évszázadot kellett várni az újabb tesztre, ekkor – ismét az indiaiak (úgy látszik, őket valamiért különösen foglalkoztatja a kérdés) – 8848 méteres eredményt hirdettek. Az amerikaiak azonban nem bíztak bennük és maguk is ellenőrizték a dolgot 1999-ben – a National Geographic Society expedíciója egy GPS-egységet állított a legmagasabb sziklára, amellyel 8850 méteres magasságot kapott. A kínaiak szerint 8844 méteres a hegy, a nepáliak viszont rendíthetetlenül állítják, hogy 8848 – reméljük ez az igazság, és akkor nem érdemtelenül kaptuk az ötöst annak idején.

Bár jelenleg Nepálé az utolsó szó az ügyben, úgy tűnik, teljes igazságszolgáltatást akarnak. A héten nemzetközi segítséget kértek egy „hivatalos eredmény” megállapításához. Szerintük ugyanis Kína jogtalanul „amortizálta” a közös hegyet, ugyanis „csak a sziklákat vették figyelembe, a rajtuk lévő több méter havat és jeget nem” – fogalmaznak közleményükben. A projektet három évvel ezelőtt dolgozták ki, de a végrehajtás bonyolult és kérdéses.
Azon lehetne filozofálni, hogy meddig tart egy a hegy, és része-e a hó, az viszont tény, hogy a Mount Everest fiatal képződmény, így a mindenféle föld alatti mozgások miatt miatt évenként 3-5 milliméterrel nő és 27 milliméterrel el is mozdul. Emiatt lehet, hogy nincs is végleges válasz, de ami igazán kérdéses: végül is... nem mindegy?

Van, akinek minden méter számít

Klein Dávid
Egy magyar ember mindenesetre biztosan van, akit nagyon is érdekel a kérdés: Klein Dávid fiatal hegymászó tavasszal az Everestre készül, és mivel a csúcs közelében már igen kevés az oxigén, nem mindegy, hogy pontosan hány méteren át kell majd kibírnia nélküle. De nem a rekord miatt foglalkoztatják a számok. „Egy hegymászó mássza a hegyet és nem méri – közli először a telefonban. – Nekem édes mindegy, hogy ennyi vagy annyi. Egy hegynek nem a nevébe vagy a magasságába szeretsz bele, mint ahogy az sem fontos, hogy a világ legszebb nője legyen a tiéd, elég, ha egy szép nő van melletted. Nekem fontosabb, hogy személyes kapcsolatom legyen a heggyel, a letöréseivel, a gerincekkel...”
A felvetésünkre, hogy akkor a Kékestetőt is megmászhatná, Dávid azt mondja, mássza is, csak arról nem írnak az újságok. „Én nem arra vágyom, hogy álldogáljak egy koordinátán, hanem hogy úgy jussak fel odáig, ahogyan eltervezem – magyarázza. – A magasság egy okból fontos: 8000 méter körül ritkul a levegő és abban a magasságban már minden méter számít.”

„Várkonyi, Erőss Zsolt, az Ács Zoli meg én”


Halálzóna
Egyesek szerint 7500, mások szerint 8000 méter körül kezdődik az a tartomány, ahol a levegő olyan ritka, hogy az oxigén mennyisége már nem elegendő az emberi élet fenntartásához, így csak különleges fizikai adottságokkal és edzettséggel bíró emberek képesek továbbhaladni – az időjárás pedig még kiszámíthatatlanabbá teszi a végkifejletet.
A harminchét éves hegymászó tudja, mit beszél, hiszen járt már a „halálzónának” nevezett tartományban. Eddig négyszer indult a csúcsra, de minden alkalommal vissza kellett fordulnia – eközben három társát veszítette el. 2007-ben 8650 méterig jutott, de kétszáz méterrel a csúcs előtt úgy döntött, visszafordul. Társa, az oxigénpalack nélküli hegymászás magyar csúcstartója, Várkonyi László ugyan továbbment, de később ő is visszafordult. Ő sosem érkezett meg a csúcsra – 2010-ben életét vesztette a hegyen.
Ahogyan 1924-ben George Mallory is, akivel kapcsolatban máig vitatkoznak, hogy halála előtt elérte-e a csúcsot, vagyis ő volt-e az első ember fent. Klein Dávid azt mondja, számára örökre az új-zélandi Edmund Hillary lesz az, aki 1953. május 29-én tűzte ki a zászlót. „Én nem úgy definiálom a feladatot, hogy fel kell menni, hanem úgy, hogy fel kell menni és vissza is kell jönni – mondja Dávid. – Ha megengedhetem magamnak, hogy nem kell visszajönnöm, akkor máris könnyebbé válik a folyamat, hiszen nem kell erőt tartalékolni a visszaútra.”

Néhány első
Az első magyar, aki feljutott a csúcsra, a felvidéki Demján Zoltán volt (1984). Első magyar állampolgárként Erőss Zsolt érte el a csúcsot 2002. május 25-én. Az első amatőr Jelinkó Attila volt 2007-ben, az első nő pedig Ugyan Anita 2009-ben.
Dávid viszont nagyon is vissza akar jönni, bár nem erre lehet következtetni abból, hogy oxigénpalack nélkül indul el. Világszerte ötezer ember van, aki eljutott a csúcsig (közülük kétszázan sosem tértek vissza), százhatvanan palack nélkül; nem véletlenül ilyen az arány. Magyarországon többen is jártak már ilyen módon 8000 méter felett, de nem túl sokan; „Várkonyi, Erőss Zsolt, az Ács Zoli meg én” – sorolja Dávid.
Ő azonban azt mondja, csak így igazi a teljesítmény: „Ha van palack, az olyan, mintha alacsonyabb lenne a hegy – magyarázza. – Palackkal mászni ugyanaz, mint doppingszerrel futni. Könnyebb, bár nem biztos, hogy biztonságosabb vagy egészségesebb. Én, ha kifulladok, leülök és kivárom, míg jobb lesz. A palackos viszont az óráját nézi ilyenkor: meddig elég még a levegője. A palack kitolja a lehetőségeink határát, de közben függőségbe hoz. Én csak a tüdőmre számíthatok majd.”

Dávid a jó tüdején kívül nem sok mindent visz magával március 25-én, sőt a májusi csúcstámadáshoz sem kér segítséget. „Magam építem a táboraimat és egyedül mozgok majd a hegyen – persze rádiókapcsolatban a lentiekkel. Nem érdekelne olyan lehetőség, hogy feljuttatnak valahogyan. Akár nyolcezer-nyolcszáznegyvenre, akár -ötvenre, de magam akarok felmászni.”

 
 
 
Olvass tovább

Hozzászólások

flygande-angel 2014-04-15 22:48

David az alaptabolrban alaptaborban  van  

Mot okosabb lesz es lassabann

lassabban fog haladni.

Szurkoljunk Neki. 

flygande-angel 2014-04-15 22:19

„Magam építem a táboraimat és egyedül mozgok majd a hegyen. Nem érdekelne olyan lehetőség, hogy feljuttatnak valahogyan."
Ezért becsülöm Klein Dávidot.

És az is tetszik, amivel megindokolta az oxigénpalack elutasítását.

Csak így van értelme győzni!

 

Le a kalappal előtte, nagyszerű ember ez a Klein Dávid!


Érj fel, a magad normái szerint - és gyere haza, győztesen!
Hajrá, Klein Dávid!

idézet: Flow-er (10) 2012-03-01 21:18:16

David az alaptabolrban van 

Mot okosabb lesz es lassabann fog haladni. Szurkoljunk Neki. 

flygandeangel 2012-05-26 20:12

 KOvetkezo menni fog ;)

 

Klein Dávid feladta a Mount EverestetMTI2012. május 26., szombat 18:31

http://sportgeza.hu/extremsport/2012/05/26/klein_davi d_feladta_a_mount_everestet/

 

 

flygandeangel 2012-05-26 20:10

igy is szep volt !

 

 

HírekMájus 25-én meghiúsult a csúcstámadásA Docler Everest Expedíció csúcstámadása május 25-én a 2-es és a 3-as Tábor között sajnos meghiúsult, de a lényeg, hogy Dávid jól van, és még aznap épségben leért az Alaptáborba.

 

 

http://www.expeditions.hu/view/main/17.h tml

 

 

 

Torolt_felhasznalo_761718 2012-03-28 22:02

Most olvasom 

 

Szerdán indul Klein Dávid Mount Everest-expedíciójaHVG Sport - 2012. március 27. 18:52

Szerdán indul Budapestről a Docler Everest Expedíció (2012): Klein Dávid hegymászó a Mount Everest (Csomolungma) meghódítására készül oxigénpalack használata nélkül szólóban. 

 

 

http://magyarorszagon.hu/hirek/2012-03/sp ort/-szerdan-indul-klein-david-mount-everestexpedicioja-/ 

 

 

szerencses visszaterest  

Torolt_felhasznalo_761718 2012-03-01 21:21

oxigénpalack elutasítását

 

azt hiszem be is verzett a szeme :(

 

 

En si szurkolok hogy sikereuljon az ut  

 

 

Torolt_felhasznalo_761718 2012-03-01 21:18

Most talaltam  http://www.expeditions.hu/ 2012 tavaszán arra vállalkozom, hogy a magyar hegymászás történetében először palack nélkül, „szólóban” teljesítem a 8850 méter magas Mount Everest megmászását.Manapság azonban nem könnyű egy ilyen kimagasló sportteljesítményhez támogatókat találni. Ezért arra bíztatom Önt, hogy tartson velem a világ csúcsára. Fogadjon örökbe egy jakot!Klein Dávidhegymászó Fogadjon örökbe egy jakot 300 USD (bronz jak), 500 USD (ezüst jak) vagy 1000 USD (arany jak) értékben és támogassa az Everest első magyar – palack nélküli – megmászását!Várjuk támogatását: Trefort-kert Alapítvány OTP Bank: 11707062-20000480-00000000.Átutaláskor a megjegyzésben jelezze: Everest 2012.