Életmód

Bikiniben játszhatna a női vízilabda-válogatott

A londoni olimpián a női bokszolók szabadon választhatnak, hogy szoknyában vagy rövidnadrágban lépnek a szorítóba. Vajon a szoknyás vívónőké, kosarasoké és bikinis vízilabdázóké a jövő? Magyar olimpiai és világbajnok sportolónőket kérdeztünk.

Bikiniben játszhatna a női vízilabda-válogatottA szoknya-nadrág problematika nem teljesen új keletű jelenség a bokszban, de eddig minden tornán előre meghatározták, hogy csak szoknyában, vagy csak rövidnadrágban szabad-e öklözni. Az idei olimpia igazi újdonsága a szabad választás lehetősége. A  változtatást a Nemzetközi Amatőr Ökölvívó Szövetség kezdeményezte. A női ökölvívás ugyanis idén, Londonban debütál az olimpiai játékokon, amitől a sportág nagyobb médiafigyelmet kaphat. Az illetékesek szerint a szoknya „nőiesebb és elegánsabb” viselet, és segít megkülönböztetni a sportolónőket a férfiaktól. Hááát, szerintünk ez más ismertetőjegyek alapján is menne.

Kovács Mária világbajnok dobogós bokszolónk a szabad döntés híve. „Tíz éve már, hogy rövidnadrágban bokszolok, és egy új viselet kizökkentene a rutinból és a koncentrálóképességemből. Örülök, hogy szabadon lehet választani, mert nem jó érzés, ha bárkire ráerőltetnek egy viseletet.” Kovács szerint amúgy a szoknya nem jelenthet hátrányt annak, aki a ringben viseli, és mi sem fogunk letépett szoknyájú, bugyiban szaladgáló sportolónőket látni a nyáron: „Jól ki vannak ezek találva, maximum annyira lehet rángatni, amennyire egy rövidnadrágot is.” Ezután kissé félve érdeklődtünk, hogy egy ilyen férfias sportban egy nő mennyire hangsúlyozhatja ki a nőiességét? „Ha ringbe lépek, ott nem a nőiességemre figyelek. A meccs előtt és után kell nőként viselkednem, nem közben” – mondja Mária.

Bikinis vízilabdázónők?

Bikiniben játszhatna a női vízilabda-válogatottHa valahol, hát a vízi sportoknál a mezszabály kiemelt jelentőséggel bír. Bizonyára mindenki hallott már az aerodinamikát javító, és ezáltal olimpiai és világbajnoki címekről döntő úszómezek történetéről, ami visszavonult világbajnok vízilabdázónknak, Zantleitner Krisztinának is adott egy-két ötletet: „Nagyon jó lenne, ha a vízilabdázóknak is az úszókéhoz hasonló dresszük lenne. Sokat segítene, ha a ruha annyira tapadna a testre, mint az övék, mert így az ellenfelünk a küzdelemben nem tudna belénk kapaszkodni. Mondjuk az is igaz, hogy a legtöbb úszó panaszkodik a dresszek kényelmetlenségére, de valamit valamiért…” Amikor arról kérdezzük, hogy egy vízilabdázónő hogyan fejezheti ki a pályán a nőiességét, Krisztinának jó ötlete támad: „Ha szeretnénk jóval több férfi nézőt, csak le kéne cserélnünk a mezünket bikinire. (Nevet.) Amúgy az ötlet nem is annyira elvetemült, mert az edzéseken amúgy is szoktunk abban játszani. Itt persze nem a falatnyi, háromszög alakú melltartókról beszélek, hanem a sportosabb vonalú darabokról. Ilyet annak idején én is simán felvettem volna” – mondta el a sportág népszerűsítéséhez kiváló ötleteit Zantleitner.

A női kosarason ne lógjon a mez!

„Ha néhány évvel korábban kérdezel, akkor azt mondtam volna, hogy a kosaras mezek a nők esetében legyenek kicsit feszesebbek, mert bármennyire is ez a divat a férfiaknál, egy nőn nagyon hülyén fest egy térdig érő póló” – mesélte Fegyverneky Zsófia, a magyar női kosárlabda-válogatott kapitánya. „A helyzet viszont az, hogy szerencsére a mai mezeknél már figyelnek erre, és kicsit rövidebbek és feszesebbek a ruhák. Ennél továbbmenni már nem volna jó, például a szoknyát kifejezetten rossz ötletnek tartom. Egyszer láttam egy egyberuhát a fehérorosz válogatotton, de nem mondanám, hogy ez a kosárlabdapályára való. Részben persze fontos, hogy a pályán is érződjön, hogy nők vagyunk, de ez nem mehet a játék rovására. Én soha nem sminkelek, de azért vannak páran, akiknél egy szolid smink belefér.”

a
Kovács Mária                Fegyvernek Zsófia           Zantleitner Krisztina                Igaly Diána       

Puska mellé nem kell miniszoknya

A sportlövészetben a mezszabályok kevésbé szigorúak, mint más sportágakban, de két dolgot itt is be kell tartani. A ruházat a térd felett 10 centiméternél nem lehet rövidebb, és kötelező a lövészmellény viselése. Olimpiai bajnok sportlövőnk, Igaly Diána a fenti szabályokkal egyetért, és nem szívesen élne más lehetőségekkel. „Nálunk fontos a mozgékonyság, ezért például a rövid- vagy hosszúnadrág ideális viselet, és nem is tudom elképzelni magam egy miniszoknyában, puskával a kezemben. A ruhánk amúgy a szabályok szerint akár fodros is lehet, de én inkább más apróságokkal próbálom hangsúlyozni a nőiességemet. Egy jó frizura, egy kellemes smink vagy egy élénkebb színű ruha sokat dob a megjelenésen, és nem akadályoz semmiben.” És mi van a kicsit ormótlan lövészmellényekkel? „Lehet, hogy csúnyák, de semmi pénzért le nem venném őket. A puska rúgása húszkilós, és ha választanom kell, inkább a csúnya mellény mellett voksolok a fájdalommal szemben. Ráadásul a mellényben viselem a tartalék lőszert is, amit máshová nehezen tudnék tenni” – mesélte Igaly.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top