Életmód

Milliókba kerül a világ legkövérebb emberének gondozása

Kész csoda, hogy egyáltalán életben van még az a közel négymázsás, fiatal férfi, aki az elmúlt tíz évben alig hagyta el az ágyát.

Több millióba kerül az egészségügynek a 42 éves brit Keith Martin ellátása, hiszen a világ legkövérebb emberének ápolásában nem kevesebb, mint 18 ember vesz részt. Nélkülük tulajdonképpen bele is halna az állapotába a folyamatosan ágyban fekvő, 380 kilós férfi, hiszen képtelen lenne ellátni magát.

Nyolc ember kell a mozgatásához
Nyolc ember kell csupán a mozgatásához

 

Nyolc egészségügyi dolgozó szükséges ahhoz, hogy hatalmas testét megmozdítsák, például, amikor az otthonához közeli kórházba szállítják vizsgálatra. Naponta kétszer négyen vannak mellette, és heti háromszor négy ápolónő mosdatja és végzi el a szükséges rutinvizsgálatokat, hiszen szervezete bármelyik percben felmondhatja a szolgálatot.

A csak reggelire nyolc hot dogot elpusztító Martinnak orvosai szerint legalább a testsúlya felétől meg kellene szabadulnia, mielőtt egyáltalán szóba jöhetne a gyomorgyűrű felhelyezése. Ő azonban úgy tűnik, egyelőre nem tervezi, hogy változtasson az életmódján. „Az anyám meghalt, amikor 16 éves voltam, aztán pedig nem érdekelt, mi történik velem. Bármit megettem. Magamat okolom a történtekért. Az én hibám, és utálom, amit magammal tettem” – nyilatkozta a férfi, aki az egyik szereplője lesz egy nemsokára induló tévéműsornak. Ebben a hozzá hasonlóan kövér emberekre hívnák fel a figyelmet, akiknek ellátása óriási pluszterheket ró az adófizetőkre.

A korábbi csúcstartó, Manuel Uribe
A korábbi csúcstartó, Manuel Uribe
Fotók: dailymail.co.uk

 

Az extrém kövér férfi egyébként egy korábban 570 kilós mexikóitól nyerte el nemrég a legkövérebb ember címet. Az egykori rekorder, Manuel Uribe mára 200 kiló körülire fogyott vissza. De nemcsak a mexikói csúcstartó, hanem Martin egy honfitársa is sikerrel szállt harcba a kilókkal: az 51 éves Paul Mason 450 kilóról körülbelül 300 kilóra fogyott le, miután az orvosai ráijesztettek, hogy életveszélyben van. A csúcson állítólag 20 ezer kalóriát fogyasztott naponta. 2002-ben pedig az ablakon keresztül emelték ki otthonából daruval, mert nem fért ki az ajtón.

Szerinted ki fizesse a hasonló problémával küzdő emberek ellátását?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top