„Nincs fegyelmezetlen gyerek, csak tehetetlen felnőtt”

Csernus Imre pszichiáter szerint a gyerek fegyelmezetlenségéről a felnőttek gyenge szabályai tehetnek.
Az amerikai Memphisben egy testnevelőtanár rendhagyó testnevelésórát tartott nemrég: a diákok száját szigetelőszalaggal tapasztotta be, a tornaórát pisszenés nélkül kellett végigcsinálniuk. A tanár módszere sokaknál kiverte a biztosítékot, hisz a fegyelmezés egy olyan eszközét választotta, amihez szülőként se nagyon nyúlna az ember.

Nincs fegyelmezetlen gyerek, csak tehetetlen felnőtt

Egyértelmű, a tanár azért ragasztotta be a gyerekek száját, mert tehetetlen volt, a kontroll kikerült a keze közül, nem tudott mit kezdeni egy tornateremnyi zabolátlan tinédzserrel. Pedig a kölykökkel nincs semmi baj. Okosak. Én nem nagyon találkozom fegyelmezetlen fiatalokkal. Tudom, miről beszélek, a Győri Fociakadémián már két éve foglalkozom 15 évesekkel, mentálhigiéniai foglalkozást tartok nekik. A srácok tudják, ha balhéznak, munkára fogom őket – vágják, hogy ez mit jelent, nem kell újra és újra elmagyaráznom, már az elején pontosan lefektettem a játékszabályokat.

A legtöbben azonban elmulasztják ezt. Ahogy az amerikai tanár, úgy sok felnőtt ott rontja el a fegyelmezést, hogy legtöbbször csak fut az események után, és csak utólag állít fel követelményrendszereket; és ami a legrosszabb, a legegyszerűbbnek hitt eszközhöz, a kényszerhez nyúl. Ennek persze semmi értelme és eredménye sem lesz. Előre kellenek a kereteket, a jó és teljesíthető szabályok. Hogy miért? Mert ezzel a gyerek pontosan tudja, hogy mi a következménye annak, ha másképp cselekszik.

A kölcsönös megállapodásnak alapfeltételei is vannak. Egyik legfontosabb például a következetesség. Az a felnőtt, aki egyszer ezt mondja, másszor azt, illetve kijelentéseivel ellentétesen cselekszik, az elveszíti tekintélyét, azt semmibe fogják venni a kölykök. De legalább ennyire fontos az is, hogy a szülő/tanár soha ne indulatból mondja, amit mond, mert amit indulatból közlünk, azt legtöbbször nem tartjuk be, az csak egy látszat, a pillanat hevében született kijelentés.

Bármilyen eszközhöz nyúlunk, fontos, hogy a választás lehetőségét megadjuk, hogy alternatívákat ajánljunk, hogy komolyan vegyük, hogy érezze, a döntés az ő kezében van, annak pedig súlya van. Ha ez korrektül teljesül, akkor nem lesz baj, a gyerek nem fog lázadni, mert belátja, hogy a másik előre megmondta, pontosan felkészítette.
Nincs fegyelmezetlen gyerek, csak tehetetlen felnőtt
Persze ez nem megy mindig ilyen egyszerűen, ott vannak például azok a fiatalok, akiknek mindent megengednek, akikről a szüleik elfogultan úgy hiszik, hogy jók. Ezek a kölykök nem fogják elhinni, hogy ráfizethetnek, mert soha nem tapasztalták. Éppen ezért, ha bekerülnek egy olyan közegbe, ahol más a szabályrendszer, akkor nagyon valószínű, hogy lázadni fognak, hogy fegyelmezetlenek lesznek.

Ez az egész fegyelem-fegyelmezetlenség problémakör tulajdonképp arról szól, hogy a fiatalok benne vannak egy szabályrendszerben, egy keretben, amit egyáltalán nem tartanak jónak, és egész egyszerűen megpróbálják áttörni. De velük is meg lehet értetni, hogy ebben a helyzetben ez vagy az a szabály, amit vagy elfogadnak, vagy nem. A fegyelem azonban tanulható, csak az kell hozzá, hogy az illető konfrontálódjon a következményekkel.

Ott van például a régi oktatási rendszer, ami szigorúan szabályozta, hogy a diáknak mennyi ideje van arra, hogy teljesítse az egyetemet, a diák tudta, mihez tartsa magát. De mi van ma? A fiatalok úgy nyújtják a tanulmányaikat, mint a rétestésztát. Hangsúlyozom, keretekre szükség van, de csak a jó keretekre.
 

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Nome777 2011-11-11 13:23

Nah igen...szabalyok es szabalyrendszerek...szerintem is kellenek, de teny es valo, hogy ez nem olyan egyszeru.Nekem is van tapasztalatom abban, hogy milyen olyan gyereket ^szabalyozni^ akinel eddig semmi jele nem volt annak, hogy ugymond neveltek. Furcsa is a gyerekeknek, hogy most mi van??? Mi az, hogy ^szabalyozva^ vannak? Kellett hozza ido es rengeteg turelem, de ^javulnak^ :) Tenyleg tanithato es tanulhato a fegyelmezettseg. Persze en is esek hasonlo hibakba amiket felsorolnak a cikkben...ugyhogy van mit tanulnom meg nekem is. De az a legszebb a dologban, hogy en ^okitom^ a gyereket, ha valami olyat csinalok...akkor meg engem ^okit^ a gyerek :) Neha meg is mosolygom, hogy hoppa forditva is elsul...es abban a pillanatban a nyuszi viszi a puskat :):)

Capybara 2011-11-11 13:05

Szívatós tanár esetében úgy tudom, lehet bizottság előtt is vizsgát tenni, ezt azonban előre kell kérni.

Mrs.Kut 2011-11-11 12:46

"Ott van például a régi oktatási rendszer, ami szigorúan szabályozta, hogy a diáknak mennyi ideje van arra, hogy teljesítse az egyetemet, a diák tudta, mihez tartsa magát. De mi van ma? A fiatalok úgy nyújtják a tanulmányaikat, mint a rétestésztát...."

 

Nos, ez nem minden esetben van ez így. Az hogy egy hallgató meddig nyújta a rétestésztát, az adott iskolának és annak a tanárai mentalitásától is függ. Mert van ahol előszeretettel - tisztelet a kivételnek- buktatja sorozatosan a tanítványát és nem biztos, hogy pont a tudás alapján dönt így a tanár, hanem mondjuk a szimpátia alapján. Vannak olyan iskolák, ahol a szívatásokról szól az egész oktatás. 

Tudok jó pár példát erre. Sajnos. 

 

Tehát, egy hallgató nem biztos, hogy azért bukdácsol mert hülye és/vagy lusta tanulni, hanem mert az iskola/tanár nem biztosítja számára zökkenőmentes félév teljesítést.

 

Engem is tettek már keresztbe jó párszor és amikor tanárt váltottam, csodák csodájára pikk pakk jól és gond nélkül teljesítettem egy adott tárgyból a félévet. Bebizonyosodott, hogy nem velem volt a baj...

 

Torolt_felhasznalo_567762 2011-11-11 12:41

Mitől lenne fegyelmezett egy gyerek, ha a szülő következetlen és/vagy gyenge?

VirágszálBp1986 2011-11-11 12:09

elcsúsztál az egyetemen?

VirágszálBp1986 2011-11-11 12:09

elcsúsztál az egyetemen?

khelga 2011-11-11 11:47

100%-ban egyet értek az utolsó 2 mondattal. Pontosan én is ebbe a hibába estem, és már bánom, hogy nincs korlát,követelés ami megszabná, hogy mikor fejezze be egy diák a főiskolát. Persze azzal is tisztába vagyok, hogy ez egy valakinek jó: az iskolának. Hiszen fejpénzt kap utánunk. Megértem őket is élni kell valamiből, ha másból nem, hát az én hibámból...

Nők Lapja Cafe 2011-11-11 11:47

Csernus Imre pszichiáter szerint a gyerek fegyelmezetlenségéről a felnőttek gyenge szabályai tehetnek.

Tovább a cikkre...

Kalkulálja ki Kötelezőjét!
14 biztosítóból válasszon Önnek megfelelőt! Gyors, egyszerű online kötés

További információk>>>