Életmód

A skalpdiagnosztika megmondja, hol a baj

Te is érezted már úgy, mintha fájna a hajad? Most kiderül, hogy ez nem is olyan nagy butaság: szervezetünk a hajunkon keresztül kiált segítségért. A skalpdiagnosztika segít értelmezni.

„Utáltam. Minden tele volt a hosszú fekete hajszálaimmal. Ott volt a lefolyóban, hajszárítás után a padlón, de rátapadt a pulcsimra is. Csomókban hullott, nem tudtam, mi a bajom. Nyeltem a méregdrága kapszulákat, a háziorvosom meg laborvizsgálatra, nőgyógyászhoz és fogorvoshoz is elküldött, hátha valami góc van a szervezetemben. A megoldást végül a vérvétel mutatta ki, a vas-szintem siralmasan alacsony volt” – írja Kata, akit az egyoldalú táplálkozás miatt büntetett szervezete azzal, hogy dús hajkoronáját látványosan megritkította.

A zsíros, korpás haj szervezetünk segélykérő jelzése

 

„Hogy a hajprobléma és a szervezet rendellenes működése között milyen összefüggés van, sokan nem ismerik fel, és ha ki is derül valami, sokszor antibiotikumos vagy szteroidos kezelés kezdődik, ami nem feltétlen célravezető” – kezdi a beszélgetést Kis Éva hajgyógyász, aki tizenöt éve foglalkozik a hajhullás, kopaszodás és a fejbőrpanaszok külső és belső okainak feltárásával és kezelésével. „Ha bejön hozzám valaki azzal, hogy foltosan kopaszodik, pontosan meg tudom mondani, hogy mely szervek felelősek ezért és mivel célszerű azt kezelni.”

A skalptérkép tested leképezése kicsiben

Diagnosztizálásra ma egyre gyakrabban használják a skalp, vagyis a hajas fejbőr térképét, amely a fejbőr adott területei és a test egyes részei közötti kapcsolatot mutatja ugyanúgy, ahogyan a talp vagy a fülkagyló. „Egész testünk leképezése nemcsak a talpunkon, a tenyerünkön vagy szemünk íriszében, de fejbőrünkön is egyértelműen megtalálható – magyarázza Kis Éva – Az arcunk, fogaink elrendezése, állapota, sőt a fülünk is, testünk olyan mikroterületei, amelyből kiolvashatók bizonyos szervi problémák. Fülünk cimpája például a fejet, míg a fülkagyló külső porcos váza egy fordított embriópózban lévő test gerincvonulatát idézi. Az a szakember, aki tudja, hogy a fül mely része miért felelős, az tűszúrásokkal kezelni is tudja az adott problémát.”

 
A zsíros, korpás haj szervezetünk segélykérő jelzése
 
A zsíros, korpás haj szervezetünk segélykérő jelzése

A gerinced és a hasad is árulkodni fog

A skalptérképet jól kiegészíti az a kínai népgyógyászatban használatos állapotfelmérő módszer, amely a hasi szerveket és a gerincet is vizsgálja.
„Minden csigolya kapcsolatban áll egy-egy szervünkkel. Így derül ki egy ártatlannak tűnő gerincdeformitásból vagy a gerincközeli, az átlagosnál keményebb szövetekből, hogy például a vékonybélben enzimhiány vagy felszívódási problémák vannak. A szervek problémái a gerinc melletti szövetekben esetenként jól láthatók és kitapinthatók.”

Tehát míg a skalptérképből megmondható, hogy milyen szervnél van az eltérés, a gerincen és hason végzett manuális vizsgálat megerősítheti, pontosíthatja az eredményt. De hogy az eltérést mi okozza, az csak a toxintesztből derül ki. Ez a vizsgálat a bőr ellenállásának mérését veszi alapul, amelyből kiderül, hogy gomba, baktérium, nehézfém, anyagcserezavar, enzimhiány vagy hormonális rendellenesség áll-e a kopaszodás, zsírosodás vagy egyéb fejbőrpanaszok hátterében.

A korpa gombásodást, a zsíros haj májproblémát jelez

A fejtetőt formázó skalptérkép színei a kínai filozófia 5 elem tanára épülnek, ezért a térképen az öt színhez fontosabb szerveket rendelnek. E szerint, ahol a fejbőr fájdalommal, hajhullással, zsírosodással, korpa vagy sebképződéssel jelez, ott kell mélyebben vizsgálódni. A korpa például mindig a szervezetben lévő candida vagy penészgombára utal. A haj zsírosodása mögött a májnak, az epének a problémája húzódik, a száraz hajat pedig valamely fontos ásványi anyag hiánya okozhatja.

Az oly gyakori fejtetőn való hajritkulás általában nyombélproblémát jelez, a halánték vagy szemöldök feletti kopaszodás – amely nőnél, férfinál egyaránt megjelenik – pedig a vese működésének zavarára utalhat.

A hajhullás elleni kapszulák segítenek egyáltalán?

Rengetek kapszula, étrendkiegészítő, korpásodás ellen kifejlesztett sampon és pakolás kapható. Ezek vitamin- és tápanyagpótló komplexek, de a személyes belső problémát nem orvosolják, inkább csak a külső tüneteket képesek csökkenteni – szakértőnk szerint.

A zsíros, korpás haj szervezetünk segélykérő jelzése

„Ha a nem megfelelő táplálkozás miatt valakinek vitamin- vagy ásványanyag-hiánya van, annak segíthet egy-egy kapszula. De például a zsíros, töredező vagy korpás haj problémájának mindig belső oka van” – figyelmeztet Kis Éva. A diagnózis nemcsak feltárja az okot, de kezelni is segít: a hajgyógyász állítja, ha jól megkomponált, gyógynövény- és speciális hatóanyag-tartalmú szerrel kezeljük a fejbőr azon részét, amely a beteg szervünk megtestesítője, látható eredményeink lesznek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top