Életmód

Felkerüljön-e a checklistre a mózeskosár?

A biológiai óra halkan ketyeg. A biológiai óra alarm funkciója némára van állítva. Hogyan hallhatnánk meg így?

Amúgy is meetingen ülünk, parkolóhelyért vívunk közelharcot, vizsgára készülünk, vagy éppen jól megérdemelt wellness hétvégénket töltjük. Checklistünkön előléptetés, új projekt, házépítés, egzotikus utazás. De nincs rajta mózeskosár.Felkerüljön-e a checlistre a mózeskosár?

30 éve a gimi előtt egy osztálytársam tüzet kért a csinos harmincas nőtől, aki velem volt, és aki történetesen az anyám volt. Ő meglepődve tüzet adott, és halkan megjegyezte: Fiatalember, én ennek a nagylánynak az anyja vagyok. A srác tekintete hosszasan időzött anyám csinos lábain, és közben zavartan motyogta, azt hittem, a nővéred…  Akkoriban még természetes volt az, hogy anyám 38 éves, amikor én 18.

 

A mai 38 éves nő dilemmája sok esetben nem az, hogy érettségi előtt álló gyerekét milyen irányba terelje, hanem az, hogy mikor szülje meg gyermekét.

Hát ezt nekem eddig nem mondta senki! Ha előre tudom, hogy ez előfordulhat, akkor nem azzal töltök éveket, hogy még utazgatok meg a balatoni házra gyűjtök. Akkor előbb megszülöm azt a 2-3 gyereket, akiket szerettünk volna, aztán élem az életem. De most tessék, itt van a petefészekkapacitás-leletem. Az az érték, aminek optimálisan 0,2 és 5 között kéne lennie, nekem 0,8. Hogy lesz így nekem gyerekem?

Ugyan, Ági, ez az érték azért még nem teljesen reménytelen…

Nem teljesen, de azért már kell hozzá egy kisebb csoda, hogy nekem még gyerekem legyen. Eléggé kibabrált velem a természet!

De Ági! A természetet te játszottad ki! Akkor tetted, amikor harminc-egynéhány éves korodig nem szülted meg a tervezett gyerekeidet!

Felkerüljön-e a checlistre a mózeskosár?

 

Az utóbbi időben a fejlett világban 15 évvel kitolódott a gyermekvállalás időpontja. Mint ahogyan a pályaválasztás, egzisztenciateremtés vagy párválasztás ideje is. Csak az illetékeseknek nem szóltak erről – Miss Petefészekhez és Mr. Heréhez nem jutott el a társadalmi változások híre. Ők nem ismerik a „kicsi vagy kocsi” értékrendi dilemmát, nem olvasnak vészjósló cikkeket napjaink munkaerőpiacának diszkriminatív sajátosságairól. Ők úgy tudják, hogy huszonévesen mindent bele, harmincévesen kicsit lehet lazítani, aztán negyven felé már a jól megérdemelt pihenőidő jön.

Felkerüljön-e a checlistre a mózeskosár?„Mi az, hogy én úgy döntöttem, hogy gyerekem lesz, és az nem jön össze azonnal?” A munkájukban, magánéletükben sikeres párok jellegzetes reakciója a gyermekvállalásról való döntést követően gyakran a türelmetlenség és a meglepődés. Nehéz megérteniük, nehéz elfogadniuk, hogy a természet ragaszkodik az évezredek alatt kialakult törvényeihez. A petefészkeknek és a heréknek van egy bizonyos kapacitásuk.

Ez a kapacitás nem függ a társadalmi pozíciótól és a diplomák mennyiségétől, hanem az egyéni genetikától függ, és részben az életmódtól.

Érdemes ezt a természeti törvényt a jövő tervezésekor mindenkinek ismernie és tudomásul vennie. A gyermekvállalásban is kell a „karrierterv”  tudatossága. Ismerni kell a lehetőségeinket, egyéni adottságainkat.

Ennek megállapítására alkalmas az egyéni termékenységképesség-vizsgálat, amely arról ad információt, hogy mennyi idő áll még rendelkezésre a termékeny évekből.

A nálunk szülő nők átlagéletkora bőven harminc év felett van – mondja dr. Fülöp István, a Róbert Károly Magánklinika főorvosa.  Az olyan párok életében, akik hosszú ideig tanulnak, munkába állásuk után gyakran nem a gyerek következik, hanem a karrier, az önmegvalósítás és a jólét megteremtése. Az ő jövőtervezésükhöz ad hasznos információt a termékenységképesség-vizsgálat.

Felkerüljön-e a checlistre a mózeskosár?

 

A vizsgálat a nyitókérdésre adja meg a választ. Arra, hogy mihamarabb felkerüljön-e a checklistre a mózeskosár, vagy van még egy kis idő másra is a gyermekvállalás előtt

 További információk

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top