Életmód

A boldog párkapcsolat a gyönyörű haj titka?

Egy friss kutatás szerint a genetika mellett a házastárs elvesztése, a válás okozza a leggyakrabban a hajhullást – a nők körében is.

A tanulmány szerzője, dr. Bahman Guyuron, a Case Western Reserve Orvosi Iskola plasztikai sebészeti osztályának elnöke megjegyezte, hogy valószínűleg a válással vagy gyásszal járó stressz váltja ki a hajhullást a nőknél, bár a rendszeres alkoholfogyasztás és a dohányzás is szerepet játszhat. Az utóbbi két dolog férfiaknál is kiválthat kopaszodást, minden egyéb tényező azonban eltérő módon hat a két nemre. Guyuron és munkatársai olyan tényezőket tártak fel, melyek nemtől és genetikától függetlenül összefüggésbe hozhatók a fejszőrzet ritkulásával. Vizsgálatuk során 84 egypetéjű iker nőt figyeltek meg, akiknek hormonszintjét, életmódját és hajszerkezetét is alaposan kivizsgálták. A halánték körüli területtel kapcsolatban arra a felismerésre jutottak, hogy minél többet dohányzott az illető hölgy élete során, annál nagyobb volt a hajhullás mértéke. Ugyanerre a területre a bőr állapota is kihatással volt, ugyanakkor heti néhány pohár alkohol inkább csökkentette, mint növelte a kopaszodás esélyét ezen a részen.
A fejtetőhöz közelebb eső területen történő hajveszteség cukorbetegségre, bőrfertőzésre vagy jelenleg is fennálló nikotinfüggőségre utalt, miközben a túlsúly vagy elhízottság jótékony hatással volt a fej ezen területén található hajra. Összességében az is kiderült, hogy azok a nők, akik kávéznak, kalappal védik magukat a naptól és boldog házasságban élnek, ritkábban kezdenek bárhol is kopaszodni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top