Életmód

Lelki beteg az európaiak harmada

Egy harminc ország – köztük Anglia – bevonásával készült tanulmány szerint az európaiak több mint harmada szenved valamilyen mentális rendellenességtől, többségük szorongással, álmatlansággal vagy depresszióval küzd.

A tanulmány során 514 millió ember adatait vetették össze, és valamennyi mentális betegséget számba vették a depressziótól kezdve a bipoláris rendellenességeken át a skizofréniáig, de még olyan neurológiai rendellenességeket is, mint az epilepszia, a Parkinson-kór vagy a multiplex szklerózis.
Hans Ulrich Wittchen professzor, a tanulmány egyik szerzője, a Drezdai Műszaki Egyetem munkatársa arról számolt be, hogy férfiak és nők között nagyjából ugyanakkora arányban jelentkeznek a mentális problémák, de általában más jellegűek. A nők több mint kétszer gyakrabban küzdenek depresszióval, főleg a szülés utáni időszakban, és számuk az 1970-es évek óta folyamatosan nő. A legnagyobb terhet az jelenti számukra, hogyan álljanak helyt egyszerre anyaként, feleségként és a munkahelyükön is.
Paul Farmer, a Mind vezérigazgatója beszámolt róla, hogy a tanulmány legfőbb tanulsága az a felismerés, miszerint az egészségügyi szerveknek Európa-szerte nagy figyelmet kell fordítaniuk a neurológiai rendellenességekre, mivel ha csak minden harmadik beteg sikeres kezelésben részesülne, az már jelentős fejlődést hozna ezen a területen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top