Életmód

Megzavarja az emlékezetet a fogamzásgátló?

Másképp emlékeznek bizonyos eseményekre azok a nők, akik fogamzásgátló tablettát szednek, mint azok, akik nem – állítja egy amerikai tanulmány.
Nem rontja a memóriát
Nem rontja a memóriát

A kutatók szerint a tabletta nem rontja ugyan a memóriát, viszont befolyásolja a működését: oly módon változtatja meg a hormonok egyensúlyát, aminek eredményeképp kevéssé pontosan, sokkal inkább érzelmi alapon idéződnek fel az emlékek.

A szakemberek a kutatás során autóbalesetet túlélt nőket kérdeztek ki az eseménnyel kapcsolatos emlékeikről. Azok a nők, akik a baleset idején fogamzásgátló tablettát szedtek, csak nagy vonalakban tudták visszaidézni a gyakorlati részleteket, és beszámolójuk során inkább az átélt traumára koncentráltak. Azok a részvevők viszont, akik nem szedtek tablettát, egészen apró részletekre is emlékeztek a balesetből, és sokkal reálisabb megközelítésben tálalták azt.

„A különbség abban áll, hogy milyen típusú információra emlékeznek. A legizgalmasabb felfedezés, amire ez a tanulmány rámutat, hogy a fogamzásgátló megváltoztatja a memóriát” – fogalmazott Shawn Nielsen, a kutatás egyik vezetője.

A kutatás eredményei közelebb vihetik a tudósokat annak megfejtéséhez is, hogy a nők miért emlékeznek másképp bizonyos dolgokra, mint a férfiak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top