Életmód

Bűntudattal vásárolnak a pasik is

Nemcsak a nők, a férfiak is ugyanúgy éreznek bűntudatot, ha összevásárolnak olyasmiket, amikre nem lenne feltétlenül szükségük.

Bűntudattal vásárolnak a pasik isA közvélekedéssel ellentétben nagyon is hasonlóan állnak a túlzásba vitt vásárláshoz a férfiak és a nők – derült ki egy brit internetes áruház megbízásából készült felmérésből.

Minden ötödik férfi elismerte, hogy ha olyasmit vásárol, amire nincs szüksége, akkor inkább eltitkolja a partnere elől, vagy hazudik arról, hogy az adott holmi mennyibe is került. A legtöbben főleg azért éreznek vásárlói bűntudatot, mert attól tartanak, hogy kifogynak a pénzből, és nem tudják majd fizetni a számláikat a felesleges költekezés miatt.

„A vásárlás mindig egy csata az egyén vágyai és lehetőségei közt, ami megbánást vagy bűntudatot eredményezhet” – magyarázta dr. Aaron Balick pszichoterapeuta, a kutatás egyik vezetője. A szakember elmondta, hogy a hedonista vásárlás kiváltó oka a férfiaknál és a nőknél is ugyanaz, nevezetesen, hogy örömre, kényeztetésre vágynak, és ez a vágy az önuralmukon is felülkerekedik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top