Életmód

Női agy, férfiagy – Különbözünk, de miért?

Jobban kommunikálunk, mint a férfiak, ők viszont ritkán tévednek el, ha oda kell találniuk valahova. Másban vagyunk jók, másképp gondolkodunk, de mi ennek az oka?

A nő és a férfiagy működése közti eltérés évszázadok óta izgatja a kutatókat. Nemcsak azért, mert az óvodai vécében felfedezett különbség iránti érdeklődés felnőttkorra is megmaradt, hanem mert a történetileg kialakult férfiuralmat a férfiak igazolni, a nők pedig aláásni akarják. Gustave Le Bone, aki a tömegek lélektanáról értekezett, és mellékállásban nőgyűlölő volt, 1879-ben azt írta, hogy „a nők agymérete közelebb áll a gorillákéhoz, mint a kifejlődött férfiagyhoz”. Inspirációját Paul Broca munkásságából merítette, aki megmérte 292 férfi és 140 nő agyát, és a különbség átlaga 181 gramm, vagyis 14% volt.

Női agy, férfiagy - Különbözünk, de miért? A vita persze azóta is tart, vajon mi következik ebből, és igaz-e ez az eredmény. Amikor ugyanis figyelembe vették az életkort, a magasságot és a testsúlyt, kiderült, hogy a nők agya relatíve nagyobb. Hoppá! Ráadásul Sandra Witelson agykutató kimutatta, hogy a nők agyában némely területen több idegsejt zsúfolódott össze, mint a férfiakéban. Lám csak, mindig az derül ki, hogy nem a méret számít. Izgalmasabbak azok a kutatások, amelyek nem a nemek harcához kívánnak munícióul szolgálni, hanem férfi és nő eltérő, egymást kiegészítő képességeit vizsgálják. Na persze itt is folyik az ádáz vita, mert sokan ebben is a nők alázásának eszközét látják, s a talált különbségeket bagatellizálják. Megfelelő érveléssel nyilván ki lehet mutatni, hogy a banán és a kókuszdió gyakorlatilag azonos, de ezt csak addig lehet komolyan hinni, míg az embert fejbe nem dobják banán helyett kókuszdióval.

Női agy, férfiagy
Az első kétségbevonhatatlan adat, hogy a férfi- és női agy minőségileg más, a mellékvese-megnagyobbodással született kislányok viselkedésének megfigyeléséből származott. Ők, mivel születésüktől magas volt a férfinemihormon-szintjük, imádtak focizni, bunyózni, utáltak szoknyában járni, és kiütést kaptak a konyhai tevékenységektől.
Mások azt tapasztalták, hogy a kisfiúk, ha választhattak, mindig a fémjátékokat, a lányok meg a babákat részesítették előnyben. Amikor kiderült, hogy ez a különbség a majmoknál is megvan, nem lehetett többé arról elmélkedni, hogyan alakítja a konzervatív nevelés két lábon járó nemi sztereotípiákká a gyerekeket.

„A nő nem lenne jó vadásznak, és hazafelé még el is tévedne, a férfiról pedig vígjátékot lehet forgatni, amikor ő vigyáz a gyerekre.”

A tanuláshívőknek ugyancsak nagy pofon volt, amikor napvilágot látott, hogy egy dominikai faluban a fiúk egy részét enzimdeficit miatt tévedésből lánynak nevelték, ám amikor kamaszkorukban leszállt a heréjük, megnőtt a péniszük, testalkatuk pedig férfiassá vált, minden tekintetben férfivá váltak.
Mindez persze csak arról szól, hogy a nemi szerepek, nemi identitás és irányultság a hormonok műve, s ebből még nem következik, hogy a fiúk általában jobbak a matekban, a lányok meg a főzésben. Pedig ha annyit mondok, fészek, a férfiaknak az jut eszükbe, hogy meg kell szerezni és védeni, a nőknek pedig hogy be kell rendezni és takarítani. Ha azt mondom, hús, akkor a férfi elindul vadászni, a nő pedig nekiáll sütni. Ha azt mondom, gyerek, akkor a férfi szól a feleségének, hogy „sír a gyerek”, a nő pedig megy és megvigasztalja.  Az eltérő nemi szerepekhez tartozó tevékenységek más és más szellemi és fizikai képességeket kívánnak. A nő nem lenne jó vadásznak, és hazafelé még el is tévedne, a férfiról pedig vígjátékot lehet forgatni, amikor ő vigyáz a gyerekre.

A női agy fő szervezőelve az empátia, a férfiagyé pedig a rendszeralkotás. A különbség már gyermekkorban meglátszik: ha kislányok síró babát kapnak, öltöztetik, etetik, babusgatják, a fiúk meg szétszedik, hogy megnézzék, mi adja a síró hangot, mitől mozog a szeme. Amikor ezek a kislányok felnőnek, feleségül mennek ezekhez a kisfiúkhoz, és aztán ők azok, akik eljönnek pszichoterápiára, hogy megértsék, miért nem működik a házasságuk. Hát tényleg, miért is nem működik? Mert a nők tovább tudják öltöztetni, etetni, babusgatni a férjeiket, de a férfiak nem tudják szétszedni feleségüket, hogy megnézzék, hogyan működik. Mintha hiányozna a tartós közös érdeklődés. A nőket ugyanis az emberi kapcsolatok és a lélek működése, míg a férfiakat a tárgyak és folyamatok működése érdekli. A nők ezért nagyon jók az elmeolvasásban, azaz jól kitalálják mások szándékait, érzelmeit. A férfiak viszont jobban értik a világ működését, és átlátják a bonyolult anyagi folyamatok szabályszerűségeit. Megérteni, miért sír egy csecsemő, és megérteni a fekete lyuk titkát egyaránt nagyszerű dolog, de merőben más agyműködést igényel. Az anyag és a világ folyamatait leíró nagy rendszereket – fizika, filozófia stb. – férfiak alkották meg. Erre lehet mondani, hogy a nők el voltak nyomva, és ez igaz. De legalább száz éve a nőknek már van lehetőségük bizonyítani, mégis kevés az elméleti fizikus nő.

A nőbe bújt férfi
Az elmeolvasási képesség jól tesztelhető olyan képekkel, amelyeken különböző érzelmi állapotban lévő embereknek csak a szemük látszik. A nők ebben általában jobbak, de a férfiak közt sem mindenki analfabéta. A rendszeralkotási képességet olyan feladatokkal lehet mérni, amikor például egy bonyolultabb szerkezet működését kell megérteni vagy egy fizikai történés mozzanatait ábrázoló, összekevert képsort kell megfelelő sorrendbe rakni. Vannak nők, akik ebben sem maradnak alul, de azért a férfiak általában jobbak. Léteznek tehát férfias agyú nők és nőies agyú férfiak is. És akkor megint kikötünk a hormonoknál, amelyek a magzati élet során férfiasítják vagy nőiesítik az agyat.

„A férfi a világ legyőzésére termett, a nő pedig arra, hogy megértse őt, és támogassa ebben a küzdelemben. ”

Párválasztási szempontok
Vajon az agy férfiassága és nőiessége tetten érhető a párválasztási szempontokban is? David Buss evolúciós pszichológus a gujarati indiánoktól az európai országokon és Amerikán át a zulukig összesen 37 kultúrában vizsgálta meg, különböznek-e a férfiak és a nők házaspár-választási szempontjai. A legtöbb kultúrában a férfiak fontosnak tartották a nő szexuális tapasztalatlanságát, míg a nők számára kiugróan fontos volt a férfi gazdasági teljesítőképessége vagy annak várható megvalósulása. A nők „anyagiassága” persze rosszul hangzik, pedig valójában önzetlen szempont, hiszen a gyermekek biztonságos felnevelését szolgálja. Mondhatni, a nő a gyerekek érdekében hajlamosabb lemondani a fizikai vonzalomról is. A férfiaknak viszont nagyon fontos a vonzó külső és az, hogy a nő fiatalabb legyen náluk. Ez alól csak azok a tinédzser vagy igen fiatal férfiak a kivételek, akik a kicsit idősebb nőkhöz vonzódnak. A nők viszont minden kultúrában a náluk pár évvel idősebb férfiakat kedvelik, ami megint csak az anyagi biztonságot célozza. Az erősebbik nem tehát a termékenységre és az apaság garantálására koncentrál, a nők viszont „anyagiasak”, fő szempontjuk a férfi eltartóképessége. Ezek a szempontok tükröződnek a nemek féltékenységében is. A férfiak elsősorban a szexuális, a nők az érzelmi hűtlenséget ítélik veszélyesnek, mivel előbbi az apaságot, utóbbi a férfi eltartó funkcióját veszélyezteti.
A férfi és a női gondolkodás jellegzetességeit úgy is megfogalmazhatjuk, hogy a férfi elsősorban a jól megfigyelhető fizikai tulajdonságokra koncentrál, míg a nő számára az érzelmek és a nehezebben megismerhető személyes tulajdonságok a fontosak. Gondoljunk csak bele, milyen nehéz megjósolni a házasságkötés idején, a férj mennyire lesz sikeres, hűséges, lelkiismeretes és jó apa. A férfi csak rápillant a nőre, és megkívánja.
Az erősebbik nem tehát a külső, a gyengébbik pedig a belső tulajdonságokra koncentrál. Michael Botwin és munkatársai vizsgálata is pontosan erre jutott. A nők sokkal pontosabban meg tudták fogalmazni, hogy milyen személyes tulajdonságú partnert szeretnének, s ezek szociálisan nagyra értékelt tulajdonságok voltak. Sajnos a vizsgálat arra is rámutatott, hogy mások a vágyak és más a valóság. Mégis, ezek az empatikus, érzelmes, otthonteremtő kislányok hozzámennek azokhoz a kisfiúkhoz, akiket leginkább a dolgok működése, a vadászat (például sportközvetítések bámulása) és más nők elcsábítása érdekel. Hogy mégis miért?
Mondhatnám azt is, mert nincs jobb, de ismerve az evolúció minden részletre kiterjedő alaposságát, inkább azt gondolom, ennek is megvan az értelme. A férfi a világ legyőzésére termett, a nő pedig arra, hogy megértse őt, és támogassa ebben a küzdelemben. Erő, értelem és érzelem így simulnak kerek egészbe. |

Neked más a véleményed? Írd meg nekünk a psziche@sanomamedia.hu e-mail címre.

A cikk nyomtatásban a Nők Lapja Psziché korábbi számában jelent meg.

Női agy, férfiagy - Különbözünk, de miért? Már kapható a Nők Lapja Psziché nyári különszáma!
A tartalomból:

  • Teszteld, milyen szülő vagy!
  • Van jövője a kapcsolatodnak?
  • Derítsd ki, miben tehetséges a gyerek!
  • Jó főnök lennél?
  • Hogy kezeled a stresszt?
  • Társfüggő vagy? 

Ha előfizetnél a magazinra, itt és most megteheted!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top