Életmód

Milyen példát mutatsz a gyerekednek? Teszteld magad!

A legfontosabb a szülői minta, szól a közhelyszámba menő bölcsesség: hiába prédikálsz vizet, ha közben bort iszol. <a href="http://www.holahatar.hu/szulovagyok" target="_blank">Ellenőrizd tesztünkkel</a>, vajon te jó példát mutatsz-e gyermekednek!
A legfontosabb a szülői minta
A legfontosabb a
szülői minta

Kutatási adatok szerint a fiatalok alkoholfogyasztási szokásainak kialakításában a gyermekkori családi minták és a kortársak viselkedése a legfontosabb, ezt követik a tágabb közösség, a reklámok, a média és a jogi szabályozás által képviselt normák. Ez utóbbiak azonban a családon keresztül megszűrve, módosulva fejtik ki hatásukat.

A család alkoholfogyasztásra vonatkozó üzenetei direkt és indirekt úton is zajlanak. Direkt szülői üzenetnek hívjuk például az alkoholfogyasztást tiltását vagy megengedését. Ezek lényegesek, de hatásukat felülírhatják, vagy akár teljesen ki is olthatják, hogy mit mutatunk indirekt módon.

A fiatalok alkoholfogyasztáshoz fűződő viszonyát a szülők tudatos és tudattalan megnyilvánulásai tehát egyaránt formálhatják. A mindennapokban a szülővel való együttélés során a fiatalok számára rengeteg spontán szituáció adódik, amelyben szabadon tanulmányozhatják a felnőttek és az alkohol kapcsolatát. Ilyenek például a szülők ivásával kapcsolatos közvetlen élmények, de akár a mások lerészegedését kísérő kommentárok, felmentő, elismerő vagy bagatellizáló megjegyzések is. A tartalmi elemeken túl a mintanyújtás következetessége is fontos változónak tűnik.

Kattints, és próbáld ki a „Szülői szerep és alkoholfogyasztás” önismereti tesztsorozatot!

A tesztsorozat célja, hogy a kitöltésre vállalkozó szülők gyors visszajelzést kapjanak alkoholfogyasztáshoz fűződő saját viszonyukról, amely valószínűleg szorosan összefügg azzal, hogy milyen mintákat adnak át gyerekeiknek. A Komáromi Éva addiktológiai szakpszichológus által kidolgozott teszt és az erre később ráépülő tréningek a szülői érzékenység, tudatosság, hitelesség és következetesség fejlesztését, erősítését célozzák.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top