Életmód

Új evészavar – mert nem trendi fogyózni

Újfajta táplálkozási rendellenesség jelent meg: a liarexiások a külvilág felé azt mutatják, rendesen, sőt néha kifejezetten sokat esznek, máskor viszont kompenzálásképpen éheztetik magukat.

A fogyókúra kiment a divatból: a liarexiások titokban koplalnak „Hogy tudsz ilyen vékony maradni, amikor ennyit eszel?” – ez a mondat az, amit egy liarexiás vélhetőleg a legszívesebben hall. Ők azok az emberek, akik mások előtt szívesen fogyasztanak nagy adag, hizlaló ételeket, amikor viszont senki nem látja, koplalnak, hogy vékonyak maradjanak. Az evészavar kialakulásában az játszhat közre, hogy már nem fogyókúrázni sikk, hanem elhitetni másokkal, hogy nincs szükségünk fogyókúrára, ehetünk bármiből bármennyit, akkor sem hízunk.

„Vékony vagyok, mert keményen dolgozom érte. Soha nem eszem kenyeret és majdnem minden nap futok. Ha a barátaimmal étterembe megyünk és mondjuk salátát rendelek, miközben ők tésztát, rögtön rákezdik, hogy olyan vékony vagy, egyél rendesen! Sokkal egyszerűbb ilyenkor sokat enni, másnap pedig visszatérni a diétámhoz” – mesélte a Daily Mail magazinban egy liarexiás nő.

A liarexiások igyekeznek azt a látszatot kelteni, hogy hiába éljük a táplálkozási zavarok korát, ők bizony nem szenvednek ilyen betegségben. A valóság ezzel szemben az, hogy nagyon is. A liarexia elnevezés az angol liar (azaz hazudós) és az anorexia szavak összeolvasztásából származik.

„A testképzavarral és a táplálkozási rendellenességgel küzdő nők többsége maximalista. Hatalmas a verseny, amiben összehasonlítja magát más nőkkel és azt igyekszik elhitetni, hogy úgy marad vékony, hogy igazából nem kell érte tennie semmit” – magyarázta James Lamper pszichológus.

Több nemzetközi híresség is akad, aki vélhetőleg liarexiás, ilyen például Gwyneth Paltrow vagy Drew Barrymore, akik többször nyilatkozták, hogy nem vetik meg például a pizzát, a makarónit vagy épp a gyorséttermi kaját, az alakjukon azonban ez a legkevésbé sem látszik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top