Életmód

Hőhullám? Izzadás? Meditációval a klimax tünetei ellen

Egy könnyen elsajátítható meditációs technika enyhítheti a változó korban levő nők életét megkeserítő hőhullámokat, éjszakai izzadást és álmatlanságot. Az erről szóló tanulmány a Menopause című folyóiratban jelent meg.
Még több olvasnivaló a Nők Lapja Psziché oldalán – katt ide!

A Massachusetts Egyetem kutatása kimutatta, hogy a buddhista meditációs koncepción alapuló tudatos jelenlét tréning csökkenti a tünetekből adódó kellemetlenségeket, javítja a testi, pszichoszociális és szexuális funkciókat.

„Az eredmények fontosak, mert a korábban alkalmazott hormonpótló kezelések kockázatosak lehetnek” – mondta el a szerző, James Carmody adjunktus. A nők nagyjából 40 százaléka éli át ezeket a kellemetlen tüneteket, mely hátrányosan befolyásolja az életminőségüket. Mivel a hormonpótlás szívbetegséget, mellrákot és agyvérzést okozhat, már nemcsak a nők keresik az alternatív lehetőségeket, de a Nemzeti Egészségügyi Intézet is prioritásnak tekinti a viselkedésterápiák felkutatását. A hormonpótló terápiát ugyan nem képes felváltani más kezelés, de a meditáció segítségével a nők kevésbé érzékenyek a tünetekre. A technika a jelenre összpontosít. Gyakorlói kerülik az ítélkezést, egyszerűen befogadják, ami az elméjükön áthalad, miközben a légzésükre összpontosítanak. Nem nehéz megtanulni, bár kétségtelen, hogy eleinte elég nagy önfegyelem kell hozzá.

A kutatók nem a tüneteket akarták befolyásolni, hanem a nők reakcióit. 110 változó korban levő nőt osztottak két csoportra. Az egyik csoport megkezdte a tréninget, a többieket „várólistára” tették. Kérdőívet kellett kitölteniük a hőhullámokat befolyásoló tényezőkkel kapcsolatban, mint például az alkoholfogyasztás, a jóga vagy a testedzés. Felmérték az életminőséget is. A nők naplót vezettek a hőhullámok és éjszakai izzadás megjelenéséről.

Nyolc héten át hetente egyszer jártak órákra, majd egy egész napos foglalkozáson vettek részt. Ebben a csoportban 15 százalékkal csökkent a tünetek zavaró hatása, míg a kontrollcsoport tagjai közt ez az arány 7 százalék lett. Bár a hőhullámok intenzitása nem változott, a tréningcsoport tagjai jobban aludtak, kevesebbet feszengtek és stresszeltek. „Minket leginkább a tréning alvásra gyakorolt hatása lepett meg” – mondta Carmody, és megjegyezte, hogy a tudatosjelenlét-tréning ugyanolyan hatékonyan csökkentette az álmatlanságot, mint a hormonterápia, ráadásul mellékhatásokat sem okozott. Az eredmények tekintetében azonban több kutatás szükséges annak megállapítására, hogy azok érvényesek-e általánosságban is a népesség egészére.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top