Életmód

Lehet lapos hasad, ha ismered a pocaktípusodat

Te sem veszed fel a bikinit a hasad miatt, sőt képes vagy inkább pólóban és rövidnaciban üldögélni a parton? A lapos has elérése reménytelennek tűnhet, de ha tudod, milyen pocaktípusba tartozol, sikerülni fog.

Az amerikai sztáredző és testguru, James Duigan szerint tudni kell, hogy többféle pocaktípus létezik, és mindegyikre testre szabott megoldás van. Ő már csak tudja, hiszen olyan szupermodellek személyi edzője, mint Elle Macpherson vagy Rosie Huntingdon-Whiteley. A lényeg, hogy egyszerűen azonosítsd be a pocakodat, aztán ha sikerül betartani a tippeket, hamarosan előhúzhatod a fiók mélyéről a bikinit.

Lehet lapos hasad, ha ismered a pocaktípusodatA pótkerék-pocak az egyik legkönnyebben orvosolható szépséghiba, ami azért alakul ki, mert nem táplálkozol helyesen és nem mozogsz eleget. Az ilyen csajok általában asztal mögötti munkát végeznek, és hajlamosak érzelmileg kötődni a cukros, finomított lisztből készült ételekhez, mint a kekszekhez, sütikhez, fehér kenyérhez, tésztához  és rizshez. Az is valószínű, hogy a lábukon és a fenekükön is van felesleg.

A sztáredző azt javasolja, hogy először is hagyd el, de mindenképp csökkentsd minimálisra az alkoholfogyasztást, mert az megakadályozza a zsírégetést a problémás területeken. Részesítsd előnyben a frissen készült ételeket: egyél sok halat, tojást, biohúst, grillezett csirkét zöldségekkel. Ne félj a jótékony zsíroktól, amelyek például az avokádóban, a dióban vagy az olajos halakban találhatók, mert ezek fogják elősegíteni pocaktáji zsírégetést. Tartózkodj a keményítőtartalmú szénhidrátoktól. A mozgás nagyon fontos, de nincs szükség erősítésre, egy jó hosszú séta vagy jóga garantáltan hatásos lesz.

Tipp a pótkerék-pocakosoknak: Ha a stresszesebb napokon rendszeresen sütivel nyugtatod a lelked, emlékezz arra, hogy attól fogod jól érezni magad, ha jól is nézel ki.

Lehet lapos hasad, ha ismered a pocaktípusodatA stresszpocak általában a maximalista személyiségek ismertetőjele, akik gyakran küzdenek puffadással, ami még tovább ront a helyzeten. Ebben az esetben a súly előre, illetve a köldöktájékra összpontosul. A stressz hatására termelődő kortizol hormon arra készteti a testünket, hogy a gyomor tájékára halmozzon zsírt. A stresszpocakok általában kemény tapintásúak. Az ilyen pocakformával rendelkező csajok hajlamosak kihagyni étkezéseket, kompenzálásképpen pedig túl sok koffeint és gyorsételeket fogyasztanak.

A sztáredző azt javasolja, hogy aludj rendesen, mert a rendszertelen alvás megzavarja a leptin nevű hormon termelődését, ami az étvágy és az anyagcsere szabályozásáért felelős. A kimerültséget próbáld légzőgyakorlatokkal, meditációval, hosszú fürdőkkel orvosolni. Ne igyál többet napi két kávénál. Ne az intenzív zsírégetésre koncentrálj, hatásosabb lehet a jóga és a hosszú séták. A súlyzós gyakorlatok formálnak és erősítenek, de az egész test megnyugtatására is tökéletesek. A magnéziumban gazdag élelmiszerek, mint a a sötétzöld levelű zöldségek segítenek a stressz leküzdésében.

Tipp a stresszpocakosoknak: A jóga és a nyújtógyakorlatok segítenek csökkenteni a kortizolszintet, de a kamillatea is hatékonyan nyugtat és lazít.

Lehet lapos hasad, ha ismered a pocaktípusodatA tasakpocak tulajdonosai általában elfoglalt anyukák vagy karriermegszállottak, lehet, hogy még edzőterem-rajongók is. A túlzásba vitt felülések és a hajtós edzőtermi torna azonban könnyen azt eredményezi, hogy az alsó hátizmok terheltsége miatt alul kidülled a pocak. Többnyire ragaszkodnak a megszokott étrendhez és kialakult edzésrutinjuk van, amitől vékonyak maradnak ugyan, de a megsüllyedt kis pocak elrontja a sziluettjüket.

A sztáredző azt javasolja, hogy egyél teljes kiőrlésű gabonát, zöld levelű zöldségeket, amelyek természetes rostforrások. A helytelenül végzett felülések fokozzák a hát alsó görbületét, és így hangsúlyosabb lesz a tasak. Tévhit, hogy a súlyzós gyakorlatoktól túl férfiasak lesznek a csajok: ha helyesen használod a súlyzót, rövid idő alatt bizonyos helyekről sok zsírt tudsz elégetni.

Tipp: Légy kedves a pocakodhoz, és igyál sok vizet, egyél könnyen emészthető ételeket, sok zöld levelű zöldséget és könnyű proteinokat, mint a csirke és a hal.

Lehet lapos hasad, ha ismered a pocaktípusodatA mamipocak azokra jellemző, akik nemrég vagy az elmúlt néhány éven belül szültek, és nagyon kevés idejük van saját magukra. Tipikus probléma, hogy a szülés következtében a méh leereszkedett és sokkal nehezebb, mint a szülés előtt. Legalább hat hét kell ahhoz, hogy az eredeti állapot helyreálljon, ezért ne számítsunk hamarabb javulásra. Fokozni kell a vérkeringést és formába hozni a petyhüdt izmokat. Ezek a csajok hajlamosak túl korán elkezdeni az edzést, pedig legalább két-három hónapot kellene hagyni maguknak. Ha azon stresszelünk, hogy megszabaduljunk a terhességi túlsúlytól, sokkal nehezebb lesz. Kell egy kis időt hagyni a testünknek. Inkább a medencefenék izmait és az alsú hasizmokat erősítsük, hogy fokozódjon a vérkeringés és feszesedjenek az ellazult izmok.

A sztáredző azt javasolja, hogy iktasd be az étrendedbe a halolaj-készítményeket, hasznos zsírokat tartalmazó fogásokat, például olívát, avokádót, diót, mert ezek nemcsak a zsírégetésben és a vitaminok felszívódásában, de a fáradtság ellen is hatásosak. A rendszeres, de gyengéd torna, például a Kegel-gyakorlatok célzottan a medencefenék izmait erősítik, és így természetes fűzőként működve belülről húzzák be a pocakot. A haspréssel szülés után még várni kell, hagyjuk inkább megfelelően regenerálódni a hasizmokat.

Tipp: Próbálj beiktatni némi szunyókálást napközben is, és végezz nyújtógyakorlatokat alvás előtt, hogy helyreálljanak az alvási hormonok és beinduljon a zsírégetés.

Lehet lapos hasad, ha ismered a pocaktípusodatA felpuffadt pocak általában reggel lapos, aztán napközben fokozatosan gázokkal telítődik emésztési problémák miatt, amelyet rendszerint valamilyen ételallergia vagy -intolerancia okoz, illetve a szegényes étrend következtében kialakuló renyhe bélmozgás. Valószínűleg egész életedben ugyanazokat az ételeket etted anélkül, hogy tudnád, hogy intoleráns vagy velük szemben.

A sztáredző szerint a leggyakrabban a lisztet, glutént, élesztőt és feldolgozott tejet tartalmazó élelmiszerekkel szemben alakul ki intolerancia. Különösen a gluténtól fújódnak fel gyakran a belek és tűnik sokkal nagyobbnak a has. Legjobb, ha kitapasztaljuk, mitől jelentkezik a puffadás: két héten keresztül kerüljük a gluténtartalmú ételeket és zöldségekben, halakban, húsokban gazdag diétát folytassunk. A puffadás ellen az is hatásos, ha betartjuk az alapelveket: a reggeli legyen a legbőségesebb étkezés, mivel ilyenkor működik legjobban az emésztőrendszer. Azzal is elősegíthetjük a normális bélmozgást, ha jól megrágjuk az ételeket és sok vizet iszunk. A puffadás általában a kiegyensúlyozatlan bélflóra eredménye, erre a legegyszerűbb megoldást a pre-, illetve probiotikumok jelentik. Természetes forrásai a joghurt, tejföl, bizonyos gyümölcsök és zöldségek, mint a káposzta, hagyma, fokhagyma. Ha egészségesek a beleink, a hasunk is laposabb.

Tipp: Bármilyen hihetetlen, egyszerű légzőgyakorlattal sokat tehetünk a puffadt pocak ellen. Reggel, felkelés előtt háton fekve szívjuk be tízszer jó mélyen, a hasunkba a levegőt. Étkezések után pedig egy kis séta segít beindítani az emésztési folyamatokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top