Életmód

Egyre kevesebb kislány születik

Több millióval kevesebb kislány születik az atomerőművekből és a kísérleti atomrobbantásokból származó radioaktív sugárzás miatt – állítja egy új tanulmány.
Még több olvasnivaló a Nők Lapja Psziché oldalán! Katt ide!

A müncheni Helmholtz Kutatóközpont tudósai 1975 és 2007 közötti, az Egyesült Államokból és 39 európai országból származó népesedési adatok alapján kezdték el a kutatómunkát. A felmérések során arra a következtetésre jutottak, hogy az atmoszferikus atomrobbantások hatására tolódtak el az újszülöttek nemek közti arányai, és nem a földfelszín közelében történt ipari atomkatasztrófák, mint például Csernobil vagy Fukushima miatt.

Egyre kevesebb kislány születikAz első nagyméretű, nemek közti arányeltolódást még jóval korábban, 1964 és 1975 között regisztrálták világszerte, és csak jóval ezután, 1986-ban következett be a csernobili atomkatasztrófa. Ezzel szemben az első kísérleti atmoszferikus atomrobbantásokra az 1960-as, 70-es években került sor. A levegőben történő atomrobbantásokból származó nukleáris anyagot a széláramlatok az egész Földön eloszlatták.

Csernobil hatását inkább csak lokálisan tudták mérni, a közeli Fehéroroszországban például sokkal több fiú született az ukrán atomkatasztrófa után, mint lány. Minél közelebb volt egy ország Csernobilhoz, annál erősebben lehetett érezni a hatását, mondta Hagen Scherb, a müncheni Környezeti és Egészségügyi Kutatóközpont munkatársa.

A tudósok a Japánban történt fukushimai atomkatasztrófa következményeként egy újabb nemek közti arányeltolódásra számítanak, elsősorban az Egyesült Államok nyugati partszakaszának közelében.

Korábbi állatkísérletek alapján a kutatók megállapították, hogy a radioaktív atomok a spermában található X kromoszómában okoznak inkább károkat. A férfi hímivarsejt vagy X vagy Y kromoszómát tartalmaz, míg a női petesejtben csak X kromoszóma található, magyarázta a jelenség okait dr. Scherb.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top