Életmód

Üres gyomorral a leghatékonyabb a reggeli edzés

Te is teljes gőzzel gyúrsz a bikiniszezonra? Ha a reggelidet a sportolás utánra hagyod, sokkal hamarabb feszíthetsz a strandon.
Üres gyomorral a leghatékonyabb a reggeli edzés 11 sport, amit sohasem próbálunk ki

A legtöbben tisztában vagyunk a reggeli étkezés előnyeivel. A rendszeresen reggelizők általában karcsúbbak és sikeresebben is fogyókúráznak. Az sem elhanyagolható, hogy a nap első étkezése során többször választunk egészséges ételeket – teljes kiőrlésű gabonát, gyümölcsöt, tejet –, ezért nem csoda, hogy a reggelizők diétája általában magasabb minőségű, mint a reggelit elhagyóké. De vajon számít-e az, hogy mikor fogyasztjuk el azt a müzlit vagy vajas kenyeret? Ha a reggeli órákban edzünk, akkor mindenképpen.

A Journal of Physiology című szaklap legújabb számában megjelent tanulmány szerint okosabb döntés, ha edzés után kezdünk el falatozni. Egy hathetes felmérés során a kutatók három csoportra osztották a résztvevőket: az egyik csoport tagjai üres gyomorral edzettek, a második csoportba tartozók mozgás előtt reggeliztek. A harmadik volt a referenciacsoport, aki csak ettek, de nem tornáztak. Az fontos körülmény, hogy a reggeli magas kalóriatartalmú volt (675), nem pont olyan, amit a legtöbb ember fogyasztani szokott. A kutatás eredményeit ez azonban még érdekesebbé teszi.

Üres gyomorral a leghatékonyabb a reggeli edzésAz első csoport tagjai, akik ettek edzés előtt, körülbelül 1,5 kilogrammot híztak. Gyarapodott a súlyuk azoknak a résztvevőknek is, akik egyáltalán nem mozogtak: úgy 3,5 kilóval lettek nehezebbek. Azok viszont, akik üres gyomorral edzettek, szinte semmit sem híztak. (A nap folyamán egyébként minden csoport egyforma ételekből ugyanannyit fogyasztott.)

De hogyan lehetséges mindez? A szakemberek elmondták, hogy amikor sportolunk, adrenalint állítunk elő, egy hormont, amely segít a zsírt energiává alakítani. Az adrenalint azonban tompítja az inzulin, amelyet az emésztés során termel a szervezet. Vagyis ha lehet választani, inkább edzés utánra hagyjuk az evést. Ha nem tudunk addig várni, a szakértők szerint az is jó megoldás lehet, ha eszünk egy keveset előtte (például egy joghurtot), de a nagyobb mennyiséget – ami lehet teljes kiőrlésű pirítós mogyoróvajjal és egy banán – sport után fogyasztjuk el.

 

Forrás: http://shine.yahoo.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top