Életmód

Tavaszi nagytakarítás kívül-belül

Manapság nagy divat, hogy bizonyos időközönként megtisztítjuk, méregtelenítjük szervezetünket, hogy egészségesebbek legyünk, sőt akár fogyjunk is. De vajon valóban jót teszünk magunknak azzal, ha méregtelenítésre adjuk a fejünket?
Tavaszi nagytakarítás kívül-belül A böjt egészséges, de nem mindenkinek!

A tavaszi megújulás sokaknál magával hozza az igényt az új életre, a testi megújulásra, a szervezet megtisztítására, a fölös kilók leadására. A napjainkban divatos méregtelenítő kúrák fogyást, az immunrendszer erősödését és jó működését, anyagcsere-gyorsulást és -frissülést, tiszta bőrt, a fejfájás, fáradtság megszűnését ígérik, ám korántsem biztos, hogy valóban ilyen hatást gyakorolnak a szervezetre.

Tavaszi nagytakarítás kívül-belülTényleg szükség van a szervezet úgynevezett méregtelenítésére? Mit jelent egyáltalán ez a folyamat?
A méregtelenítés kifejezés alatt a szervezet méreganyagoktól, salakanyagoktól való megtisztítását értjük – azért így nevezzük, mert az elméletek szerint a környezetből összeszedett és testbe jutott mérgeket a szervezet magától nem képes eltávolítani, ehhez külső segítségre van szüksége.

A táplálkozás és a mindennapi tevékenységek során bevitt és felhalmozódó méreganyagok különböző gondokat okozhatnak a szervezet működésében. A szervezet „elmérgesedése” elhízáshoz, problémás bőrhöz, allergia kialakulásához, emésztési problémákhoz vezethet, ám a méregtelenítési folyamat során állítólag a szervezet megtisztul, kiürülnek és távoznak a mérgek a májból és a bélből, valamint megtisztul a bőr is.

A méregtelenítés elve szerint méregnek minősülnek azok az élelmiszerek és anyagok, amelyek nehezen emészthetők és üríthetők, ezért felborítják a szervezet egyensúlyát. Napjainkban gyakorlatilag bármi méreganyagnak minősülhet, hiszen rengeteg adalékanyag, tartósítószer, permetező-, rovarirtó-, gyógyszer- és szteroidmaradvány kerül ételeinkbe és italainkba, melyekkel szervezetünknek meg kell küzdenie. Tihanyi András dietetikus szakértő véleménye szerint a méregtelenítés mai népszerűsége abból fakad, hogy nem értjük a világ, a testünk működését, de vágyunk a hosszú életre. Könnyebb a mesterséges mérgeket hibáztatni, és egyszerű eszközökkel durván belenyúlni a szervezet működésébe, mint egészségesen táplálkozni nap mint nap, rendszeresen sportolni, és belátni, hogy a világ nem fekete vagy fehér. A gabonát fertőző természetes penész mérge is ugyanolyan rákkeltő lehet, mint a dohányfüst összetevői, a mérges gombákat is kerülni kell, viszont nem érdemes minden adalékanyagtól betegesen rettegni.

Mióta méregtelenítünk?

Ugyan az evés rengeteg élvezetet okoz, mégis a táplálékbevitelt tekintjük a baj fő forrásának, így táplálékmegvonással próbálunk megszabadulni a mérgektől. Ennek alapja a vallási böjt, melyet már évszázadok óta gyakorlunk – gondoljunk csak a keresztények húsvét előtti böjtjére vagy a muzulmán ramadánra. A nagy vallásalapítók azt tanították, hogy a böjt segítségével közelebb kerülünk Istenhez, mert testünk, lelkünk és szellemünk megtisztul. Az éhezés és a böjtölés valóban megváltoztatja az idegrendszer működését, befolyásolja az agyműködést, és másfajta tudatállapot kialakulásához is vezethet. A koplalással rövid idő alatt a szervezetből is kiürül gyakorlatilag minden – a tápanyagok, vitaminok, ásványi anyagok ugyanúgy, mint a salakanyagok. A mai megtisztulási módok közül a böjt kúraszerű variációi a legnépszerűbbek, emellett elterjedt a tisztító italok, készítmények fogyasztása is.

Életveszélyes lehet!

Nagyon fontos, ki milyen állapotban vág bele egy tisztítókúrába. Egy túlsúlyos, betegségekben szenvedő ember akár életveszélybe is kerülhet egy helytelenül, orvosi felügyelet nélkül végzett böjtkúra során! Mielőtt bármilyen kúrába belevágunk, elengedhetetlen az alapos orvosi vizsgálat, konzultáció és vérvétel, mellyel ellenőrizhető a szervezet állapota. Ez megmutatja, hogy megfelelően működnek-e a létfontosságú szervek, milyen anyagokból szenved hiányt a szervezet, illetve fennáll-e valamilyen működési zavar a testben. Ha az orvos engedi, ellenőrzött keretek között végezhető léböjt, valamint gyümölcskúra.

Mi az igazság?

Tihanyi András dietetikus szakértőnk véleménye szerint le kell szögezni, hogy méregtelenítés mint olyan, nem létezik. A szakemberek (orvosok, dietetikusok) döntő többsége szerint a testnek megvan a maga méregtelenítő mechanizmusa. Testünk lehetőség szerint véd minket a mérgek és kórokozók szervezetünkbe történő bejutásától, májunk pedig mind a testünkben termelődő, mind a kívülről bejutó veszélyes anyagokat ártalmatlan és kiválasztható formába próbálja átalakítani. Ez nem mindig sikerül, van, amikor ártalmasabb a szervezet terméke, mint az eltávolítandó anyag. Ezen azonban nem segíthetünk, és a csontjainkban, zsírszövetünkben felhalmozódó ártalmas anyagokat sem tudjuk célzottan eltávolítani. Mivel a méregtelenítő módszerek a táplálkozás korlátozásával járhatnak, ezek hatására nagy energia- és fehérjeigényű májunk működése romolhat. Emésztőrendszerünket azonban pihentethetjük a nagy lakomák után, az energiamegszorítás pedig gyulladásos folyamatokat is visszaszoríthat: ezt nevezhetjük a szervezet tehermentesítésének.

A méregtelenítés módszerei

Tihanyi András dietetikus szakértő
Tihanyi András
dietetikus szakértő

Összegyűjtöttük a legnépszerűbb méregtelenítési módszereket. Azonban óvatosan kell bánni ezekkel a kúrákkal: lehetőleg orvosi ellenőrzéssel kezdjünk böjtölni, koplalni, béltisztítani.

Léböjtkúra
Az egyik legkedveltebb tisztítókúra, melynek során csak folyadékot fogyaszthatunk: vizet, gyümölcs- és zöldségleveket, gyógyteákat. A megnövelt folyadékbevitel feloldja a méreganyagokat és „átmossa” a szervezetet, a szilárd táplálék megvonása pedig tehermentesíti a gyomrot és a bélrendszert.

A szakértő véleménye:  Ma a léböjtöt bizonyos orvosok és természetgyógyászok egészségügyi problémák kezelésére alkalmazzák. Úgy vélik, a böjt hatékony fogyási módszer – ám élettanilag éhezés közeli állapotnak felel meg, így a dietetikusok általában nem tartják ideális módszernek a súlyfelesleg leadására. Sok esetben látványos eredményeket érhet el vele az erre kiképzett egészségügyi szakember (elsősorban orvos), ugyanakkor – mint minden beavatkozásnak, különösen ha betegségek is fennállnak – kockázata is van. A böjtöt ezért leginkább orvosi felügyelet alatt, böjtklinikákon javasolt végezni. Egy jól felépített böjtkúra tehát szakember vezetése mellett hasznos lehet önmagunk megismerésére és időnként bizonyos egészségi problémák kezelése szempontjából is.

Salaktalanítás
Ennek a módszernek a lényege a bélrendszer „kipucolása”, az emésztőrendszerben felgyülemlett salakanyagok kihajtása. Egyes nézetek szerint a vastagbélben pangó salakanyagok újrafelszívódásával mérgeződik a szervezet, a fontos tápanyagok pedig nem szívódnak fel. A salaktalanítás gyógyteákkal (például csalán-, gyermekláncfű-, szennateával) vagy speciális teakeverékekkel, keserűsós vizekkel zajlik – gyakorlatilag hashajtásról van szó.

A szakértő véleménye:  A hashajtás kiváló módszer bélflóránk tönkretételére és életveszélyes helyzetek előidézésére a szervezet elektrolit-háztartásának megzavarásával. Rövid ideig végezve egészséges embernél a rizikó nem túl nagy, ám minél hosszabb ideig folytatjuk, annál veszélyesebb. Gyakori a hashajtókra való rászokás, ilyenkor a megkínzott belek maguktól már csak renyhe működést produkálnak. A kialakuló székrekedést sokan próbálják hashajtóval kúrálni, így ördögi kör jön létre. Ezért hashajtókat csak akkor használjunk, ha muszáj!

Gyümölcs- és zöldségkúra
Az ilyen kúrák során nyers és párolt zöldségek, gyümölcsök, illetve bőséges folyadék fogyasztható. Hasonló eredményt ígér, mint a léböjtkúra, ám kevésbé tűnik drasztikusnak a szilárd tápanyagok fogyasztása miatt.
A szakértő véleménye:  A léböjtnél valamivel kíméletesebben tehermentesíthet egy 1-3 napos tisztító, pihentető étrend, amit egészséges emberek otthon is alkalmazhatnak. Testünk változatosan reagálhat az étrendre, lehetünk energikusabbak és levertebbek is tőle. Elősegítheti a salakanyagok távozását a szervezetből, így egy-két kilóval csökkenhet a testtömeg – ez azonban főleg a béltartalom és a folyadék fokozott ürítéséből adódik, nem tényleges fogyásból.

Tavaszi nagytakarítás kívül-belül

Juharszirup-diéta és Neera-kúra
A hollywoodi filmsztárok kedvenc fogyókúrás módszere során egy hétig a napi menü juharsziruppal, citromlével és cayenne-i borssal „ízesített” víz – ebből két liter. Mellé korlátlan mennyiségű ásványvíz fogyasztható. A 8-9. napon narancslével lehet kiegészíteni a juharszirupos italt, a tizedik napon pedig ismét fogyasztható szilárd táplálék.
A Neera-kúra gyakorlatilag ugyanez, ebben a szirup a juharszirupon kívül pálmaszirupot is tartalmaz.

A szakértő véleménye:  Józan ésszel nehezen elképzelhető, miként tudják elhitetni emberek ezreivel, hogy cukros-fűszeres víz fogyasztásával egészségesebbé válhatnak. Ez a módszer az életveszélyes vízböjt módosított változata. Senkinek nem ajánlhatom jó szívvel!

Beöntés (vastagbél-irrigáció)
A végbélnyíláson keresztül a vastagbélbe vezetett csövön keresztül nagy mennyiségű folyadékot juttatnak a szervezetbe, amely kiürül, és eközben kimossa a bélben felgyülemlett melléktermékeket. Kellemetlen és veszélyes folyamat.  

A szakértő véleménye: Ritkán lehet létjogosultsága a beöntésnek, inkább a bélflóra tönkretételére alkalmas módszer, különösen rendszeresen alkalmazva. A pre- és probiotikumok rendszeres fogyasztása az, ami védő hatással lehet bélflóránkra, bélműködésünkre, egészségünkre.

Méregtelenítő masszázsok
Vérkeringést, nyirokkeringést stimuláló masszázsok segítségével is szokás méregteleníteni: ilyenkor a bőrben felhalmozódott toxikus anyagokat próbálják kiüríteni. A felgyorsult vér- és nyirokkeringés segíti a méreganyagok kiürülését a szervezetből. Leggyakoribb módszer a nyirokmasszázs és a talpmasszázs.

A szakértő véleménye: A szakember által végzett masszázs a testet-lelket megnyugtatja, serkentheti a bőrben vérkeringést, így lehetnek pozitív hatásai, méregtelenítésre azonban nem alkalmas.

Működik, vagy sem?
Vannak, akiknek bejön a test tisztítása, és vannak, akik rossz tapasztalatra tesznek szert  valamely módszer alkalmazása során.

Szekeres Éva már kamaszkorában érdeklődni kezdett a téma iránt, azóta pedig rendszeresen belülről is tisztítja a testét. „Kamaszkoromban a bátyámmal rendszeresen jártunk a Természetgyógyász Egyesület előadásaira, ott vetődött fel először a méregtelenítés. Az előadó megkérdezte, szoktunk-e mindennap mosakodni. Triviális volt a válasz, de aztán folytatta: vajon ha mindennap tisztálkodunk kívülről, nem lenne szükséges időnként a belső mosakodás? Abban a pillanatban megfogalmazódott bennem, hogy amennyi szemetet megeszünk, valamilyen módszerrel valóban fontos lenne magunkat kipucolni. Ezután vágtam bele az első 10 napos méregtelenítő léböjtkúrába. Furcsa volt az első napokban, hogy csak ittam, hiányzott a rágás, de a végére soha nem tapasztalt könnyebbséget éreztem, a hatás letaglózott – meséli Éva. – Azóta már többféle méregtelenítést kipróbáltam, hogy megtudjam, mi az, ami számomra az ideális. Két kúrát végzek rendszeresen tavaszi–őszi nagytakarítás gyanánt: 10 napos Neera-kúrát, valamint léböjtkúrát, emellett gyakran tartok gyümölcsnapokat is – ilyenkor úgy érzem, mintha újjászületnék. Alapvetően »koca-vegetáriánus« vagyok, halat és néha egy kis baromfit is fogyasztok. Ennek a visszafogott táplálkozásnak és a rendszeres sportolásnak köszönhetően nincsenek emésztési zavaraim, energikusnak és egészségesnek érzem magam.

Nem mindenkinek van jó tapasztalata a méregtelenítéssel. Fekete Petra saját kárán tanulta meg, hogy néha még a „szakemberben” sem szabad megbízni.

„Négyéves korom óta küzdök hányásos migrénnel, ez a probléma havonta kétszer-háromszor jelentkezik. Az évek során számos módszert kipróbáltam, hogy megszűnjön, de semmi sem segített. A megoldás keresése során jutottam el egy talpmasszőrhöz. Ő az első kezelés alkalmával több betegséget »diagnosztizált« nálam, de azt mondta, első körben kezdjünk méregtelenítéssel, mert szerinte nagyon rám férne – mondja Petra. – Mivel nem voltam tájékozott a témában, bíztam benne, hogy a módszer működni fog, ezért azt csináltam, amit mondott. Búzafűlé-kapszulát kellett szednem, és heti kétszer járnom kezelésre, valamint sok folyadékot innom. Egy gyógyteát is javasolt, de azt a szörnyű íze miatt nem tudtam meginni. Három hétig jártam kezelésekre, összesen 6-7 alkalommal, szedtem a kapszulákat, és rengeteget ittam, de semmi változást nem tapasztaltam.

Pár nappal később azonban arra ébredtem, hogy az arcom, a nyakam és a hátam is tele van nagyon csúnya, fájdalmas, gennyes pattanásokkal. A talpmasszőr szerint a búzafűlé-kapszulát nem bírta a szervezetem, ezért javasolta, hogy hagyjam abba a szedését, viszont a további kezeléseket ne hagyjam ki. Még pár alkalommal elmentem talpmasszázsra, de a pattanások nem javultak, sőt egyre rondábbak lettek, már emberek közé sem mertem menni. Megijedtem, és többet nem mentem kezelésre, hogy ne rosszabbodjon az állapot. A bőrömnek három hónap kellett, hogy rendbe jöjjön. Utólag utánaolvastam a dolognak, és arra jutottam, hogy a méregtelenítésnek lehet mellékhatása a pattanás, de erről a talpmasszőr nem tájékoztatott, mint ahogy az egyéb mellékhatásokról sem. Véleményem szerint az ő hibájából kerültem ilyen helyzetbe, és azóta elég bizalmatlan vagyok az alternatív módszerekkel szemben. Egyébként figyelek az egészséges táplálkozásra, sok folyadékot fogyasztok, és rendszeresen sportolok, így próbálom megőrizni a szervezetem állapotát.” 

 

Tavaszi nagytakarítás kívül-belülA cikkünk teljes terjedelemben a Nők Lapja Egészség márciusi számában jelent meg.

A magazin tartalmából:

  • Méregtelenítés pró és kontra
  • Tavaszi megtisztulás kívül-belül
  • Az egészséges otthon titka
  • Klasszikus ételek kevesebb kalóriával

Ha előfizetnél a magazinra, kattints ide!

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top