Életmód

“Hatalmas elszántság volt bennem”

Fauszt Franciska ma már bátran hord divatos, nőies ruhákat. A drasztikus diétát követően a rendszeres sport és a kiegyensúlyozott táplálkozás hozott sikert számára.
„Hatalmas elszántság volt bennem” 120 kilót fogyott egy év alatt

Túlságosan szerettem enni

Világéletemben túlsúlyos voltam, de nem volt meg bennem az elhatározás, hogy fogyókúrába kezdjek. Túlságosan szerettem enni. Gimnázium után 107 kilósra dagadtam. Semmit sem sportoltam, volt, hogy kétszer ebédeltem, a rengeteg tanulnivaló miatt pedig késő este még magamba nyomtam egy tésztás levest, hatalmas tál édes gabonapelyhet vagy nutellás kenyeret. Kritizáltam a futókat, hogy nem normálisak, szidtam a fogyókúrázókat, hogy minek kínozzák magukat. Ez ugyanis könnyebb volt, mint beismerni, hogy baj van.

Beismertem, hogy fogynom kell

Fauszt Franciska

Kora: 25 év
Foglalkozása: egyetemi hallgató
Magassága: 172 cm
Testsúlya 2008 augusztusában: 107 kg
Jelenleg: 72 kg
Módszer, amivel próbálkozott: amerikai diéta
Módszer, amivel lefogyott: teljes életmódváltás és rendszeres sport
Kedvenc étele és itala: brokkoli, zöld tea
Választott mozgásformák: szobakerékpár, Fit-ball, zumba
Legfőbb támogatója: anyukája
Gyengéi: tészták

Emlékszem, egy nap összefutottam egy volt gimnáziumi osztálytársammal, aki beszélgetésünk közben megjegyezte: „de kikerekedtél.” Nagyon rosszulesett, pedig nem ez volt az egyetlen alkalom, hogy a testemmel kapcsolatos kritika ért. A sok elszomorító helyzet mellett az is erősen közrejátszott, hogy már semmilyen ruhában nem néztem ki jól. Sehogyan sem éreztem jól magam. Így aztán elhatároztam: hétfőtől fogyókúrázom. Beszereztem a szükséges hozzávalókat, és ami a legfontosabb, ezzel egy időben felvállaltam a környezetem előtt, hogy zavar a túlsúlyom. Messze ez volt a legnehezebb és legmegalázóbb dolog az egész fogyókúra során. Még akkor is, ha csak én éltem meg annak. Egyáltalán nem volt könnyű számomra a családi ebédek közben felállni és kijelenteni, hogy én mást eszem. Sokat köszönhetek anyukámnak, aki az első pillanattól fogva mellettem állt és támogatott.

Diéta, mérleg és olvadó kilók

Fogyókúrámat az amerikai diétával kezdtem. Elég drasztikusnak tűnt, de 2 hét alatt 18 kiló fogyást ígért. Hatalmas elszántság volt bennem és boldog voltam, hogy neki mertem vágni ennek a kemény küzdelemnek. Ami tulajdonképpen nem is volt olyan kemény. Akkora súlyfeleslegem volt, hogy gyakorlatilag már attól fogytam egy kilót, hogy rámásztam a szobabiciklire. Szigorúan betartottam az étrendet, és majdnem minden nap mozogtam egy kicsit. Hol szobabicikliztem, hol Norbi ducitornáját végeztem lelkesen. Annyira túlsúlyos voltam, hogy 10 percnél tovább nemigen tudtam egyiket sem csinálni. A célom először az volt, hogy a súlyomat 100 kg alá tornázzam – szó szerint.

Teltek-múltak a napok, folyton éhes voltam, de kitartottam, és csak azt ettem, ami elő volt írva. A diétával 10 kilótól sikerült megszabadulnom, de én folytatni akartam a harcot. Elkezdtem számolgatni a kalóriákat, elhagytam a cukros üdítőket, a teát és a kávét is édesítővel ittam, kenyeret csak ritkán ettem, és továbbra is mozogtam. Ahogy fogytam és javult az állóképességem, egyre többet tudtam mozogni. Aztán lassan jöttek az elismerő szavak is… Mindenki dicsért, sokan nem is ismertek meg, annyit változtam. Én úgy szoktam mondani, hogy „lett arcom”. Előbújt a sok zsír mögül.

„Hatalmas elszántság volt bennem”
„Hatalmas elszántság volt bennem”

Új testben új lélek

Többször megállt a fogyás egy-egy ponton, olyankor kicsit jobban rá kellett segíteni a dologra több edzéssel vagy szigorúbb kalóriaszámlálással. Nagyjából egy év alatt ment le 35 kiló. Az önbizalmam és önbecsülésem újra a helyén van. Pontosabban végre a helyén van, merthogy eddig sosem volt. Már nem gondolom minden nevető emberről, hogy engem nevet ki, jól állnak a ruhák (és egyáltalán, van a méretemben), bátran hordok színeket, szoknyákat és testhezállóbb holmikat.

Mintaétrend egy napra

Reggeli: gabonapehely zsírszegény tejjel
Tízórai: 1-2 db teljes kiőrlésű keksz, egy alma
Ebéd: zöldfőzelék 1 db szójafasírttal vagy tojással
Uzsonna: alma
Vacsora: joghurt vagy gyümölcs
Innivaló: zöld tea, szénsavmentes ásványvíz

Habár még mindig van rajtam felesleg és szeretném idővel leadni azt a maradék néhány kilót, alapvetően elégedett vagyok magammal. Sokan érdeklődtek a fogyásom felől, a legmegtisztelőbb dolog azonban tavaly novemberben történt velem, amikor egy divattervező szalonjában jártam báli ruhát próbálni. A történetem hallatán megkértek, hogy az általuk tartott stílustanácsadásokon tartsak én is előadást olyan nőknek, akik súlyproblémákkal, emiatt pedig önbizalomhiánnyal küzdenek. Boldog vagyok, hogy lehetőségem van másoknak is segíteni, ugyanis úgy gondolom, az életmódváltás mellett a lelki motivációnál nincs fontosabb.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top