Életmód

Böjtölj hatékonyan!

Az egészségünkért böjtölünk, de ha nem csináljuk jól, akár veszélyes is lehet. Néhány tipp a legjobb hatásért!
Hogyan fokozhatod a böjt jótékony hatását?  A böjt egészséges, de nem mindenkinek!

A léböjt alatt szilárd táplálék helyett csupán frissen facsart zöldség- és gyümölcsleveket, gyógyteákat és friss forrásvizet fogyasztunk, így szervezetünk elhasználja tartalékait, a testünkből pedig eltávoznak a felesleges méreganyagok. A böjt jótékony hatásainak fokozásához azonban nagyon fontosak a méregtelenítést segítő tevékenységek: a testmozgás, a masszázs, vagy akár a szauna, ezért a Napsugár Életház összegyűjtötte neked a legjobb tippeket.

Kerüld a megerőltető gyakorlatokat!

A böjt alatt a megerőltető testmozgás helyett kifejezetten ajánlott a jóga vagy a pilates, melyekkel olyan izmaidat is megmozgathatod, amelyek létezéséről eddig nem is tudtál. A gyakorlatok javítják vérkeringésedet, ellazítják izmaidat, és felszabadítják a benned lévő energiákat, így segítenek, hogy rátalálj önmagadra. Mindkét mozgásforma mentes minden bonyolult és összetett mozdulattól és ugrálástól: a jóga lassúbb és meditatív, míg a pilátesz dinamikusabb, ám mindkettőhöz nagyfokú koncentráció szükséges.

Masszázs a stressz ellen

Hogyan fokozhatod a böjt jótékony hatását?A teljes testmasszázs vagy talpmasszázs során a masszőr átmasszírozza izmaidat. A testmasszázs kiváló stresszoldó, jótékony hatással van bőrödre, izmaidra, vérkeringésedre és idegrendszeredre. Az izmok akaratlan feszülésének feloldásával jobban fogsz aludni, így a fáradtság és az érzelmi kimerültség ismeretlen lesz számodra. Talpmasszázs alatt pedig a masszőr a megfelelő zónák masszírozásával növeli a hozzárendelt szervek vérbőségét, és ezen keresztül javítja az anyagcserédet is.

Watsu a testnek és a léleknek

A watsu nyugtat, ellazít és emellett szintén kiváló módszer a stressz oldására. Harmonizálja a vegetatív idegrendszert, ezáltal mélyebb és lassabb légzés alakul ki, lecsökken a szív sebessége, tágulnak a periférikus erek és erősödik az immunrendszer. Javítja az alvás minőségét, az emésztést, és csökkenti az aggódást. Segíti a műtétek és sérülések utáni rehabilitációt, hozzájárul a különböző mozgásszervi betegségek, ízületi gyulladások gyógyulásához, valamint igen hatékony a nyaki, háti és gerincproblémák esetén.

Gyalogolj a friss levegőn!

A séta kímélő testmozgás, és egyben nagyon egészséges. Megválaszthatod a számodra legmegfelelőbb tempót, így nem kell attól tartanod, hogy hamar kimerülsz. Serkenti a vérkeringést, az anyagcserét, és javítja a közérzetet. Ha például sétával szeretnél fogyni, akkor a megfelelő táplálkozás mellett napi egy–másfél órás gyaloglás javasolt, de az anyagcsere serkentésére elegendő a napi fél óra is.

A nap végén: szauna

A szauna ellazítja izmaidat, így egy mozgalmas nap után kiváló levezetés lehet. Számtalan jótékony hatása van, többek között megszépíti a bőrt, erősíti az immunrendszert, megtisztítja szervezetedet a káros anyagoktól, javítja a vérkeringést, és feloldja a stresszt.

A léböjt alapszabályai

  1. A léböjt több, mint egyszerű ivókúra.
  2. Kizárólag szakértői felügyelettel, böjtben jártas orvossal történt előzetes konzultáció után kezdjünk böjtölni!
  3. A léböjt élettani hatása mellett a lélektani hatásoknak is legalább akkora szerepük van és ugyanolyan odafigyelést kívánnak, mint a fizikai tünetek.
  4. A teljes értékű léböjthöz váltsunk környezetet! Keressünk stresszmentes helyszínt, a kúra időtartama alatt igyekezzünk magunkra figyelni.
  5. A biztonságos böjthöz és a kívánt eredmény eléréséhez elengedhetetlen a megfelelő felvezető és levezető diéta.
  6. Törődjünk a böjt alatt felszabaduló gondolatokkal, álmokkal és érzelmekkel, keressünk partnereket ezek feldolgozásához. Végezzünk kreatív kézműves-tevékenységet, hogy segítsük a szellem megnyílását.
  7. A böjt alatt engedjünk el minden feleslegesen felhalmozott anyagot, gondolatot, negatív érzelmeket (sérelmeket, haragot, dühöt), múltbéli emlékeket! Engedjük meg magunknak a pozitív érzelmeket, megbocsátást, hálát, szeretetet.
  8. Végezzünk mélyre ható mozgásokat – ilyen pl. a jóga, a streching, a pilates és a gyaloglás – és meditáljunk, melyek mindegyike fokozza a böjt salaktalanító hatását és segít az elmélyülésben!
  9. Engedjük meg magunknak a hosszú, pihentető mély alvásokat, akár délután is!
  10. A böjt kiváló alkalom az életmódváltásra is. Ápoljuk tovább a böjt során megtisztult testet, lelket és szellemet a kúra után is. Tudatosan figyeljünk rá, hogy minél tovább tiszta maradjon! 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top