Életmód

A lakás hőmérsékletével is összefügg a túlsúly

A hűvösebb lakás és a jobb éjszakai alvás segíthet a testsúly megtartásában.
A lakás hőmérsékletével is összefügg a túlsúly Megtalálták a jojóeffektus ellenszerét

A torinói egyetem munkatársai Simona Bo vezetésével vizsgálatukba ezernél több középkorú embert vontak be, akiket hat éven át követtek nyomon. Az International Journal of Obesity című szakfolyóiratban közzétett tanulmány eredménye azt mutatta, hogy a magasabb hőmérsékletű lakás és a kevés alvás is hozzájárulhat a súlygyarapodáshoz.

A kutatók úgy találták, hogy minden egyéb tényező kizárása mellett is azok, akiknek a lakásában a hőmérséklet 20 Celsius-fok felett volt ősszel és télen, kétszer nagyobb valószínűséggel híztak el a követés ideje alatt, mint azok, akik ennél alacsonyabb hőfokot tartottak otthonukban.

Az elemzésekből az is kiderült, hogy az alváshiány is összefüggésbe hozható a túlsúllyal és elhízással. Mint Bo és kollégái hangsúlyozták, az elhízásjárványhoz olyan kevéssé feltárt körülmények is hozzájárulnak, mint a túlfűtött lakások, a sok televíziózás, az éttermi ételek fogyasztása, a légkondicionálók használata, valamint az antidepresszánsok és pszichózis elleni szerek szedése.

Mint a szakemberek kiemelték, a megállapítás nem azt jelenti, hogy aki letekeri lakásában a termosztátot, az fogyni kezd, mindazonáltal e két életmódbeli tényezőről – az alvási idő hosszáról és lakásunk hőmérsékletéről – általában magunk dönthetünk.

Forrás: MTI/Reuters

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top