Életmód

Legyél saját testsúlyod ura!

A világhírű buddhista mester, Thich Nhat Hanh csatlakozott dr. Lilian Cheung táplálkozástudományi szakértőhöz, hogy Zamat: Tudatos táplálkozás, tudatos élet című könyvükkel megváltoztassák étkezési szokásainkat. Nézzük, a mester szerint mi áll súlyproblémáink hátterében, ő maga mit eszik nap mint nap, és véleménye szerint hogyan változtathatjuk meg örökre táplálkozási szokásainkat.
Hogyan számolhatjuk fel súlyproblémáinkat örökre? Olvass tovább!
Elhízásjárvány: tehén vagyok meg hájpacni

Miért éppen most döntött úgy, hogy könyvet ír a táplálkozásról és a tudatosságról?
Soha nem látott időket élünk most. Világszerte több a túlsúlyos ember, mint az éhező és alultáplált. A tudósok már felhívták a figyelmünket arra, hogy amennyiben a túlsúlyosság és elhízás trendje nem fordul meg, akkor a mostani fiatalok generációja rövidebb élettartamra számíthat majd, mint a szüleik. Ezenkívül az elhízás több súlyos betegség kialakulásának a kockázatát is növeli. Mindezek a problémák sok szenvedést okoznak nemcsak maguknak az érintetteknek, hanem a családtagjaiknak is. Általánosságban elmondhatjuk, hogy ezek a problémák befolyásolják a társadalom és az egész világ közérzetét és egészségi állapotát.

Problémáink oka abban rejlik, amit fogyasztunk, és ez nemcsak az ételre vonatkozik, hanem mindazokra az elemekre, amelyek hozzájárulnak ahhoz, kik és mik vagyunk. Buddhának a tudatosságra vonatkozó tanításai számtalan tanulsággal szolgálnak, ha meg szeretnénk érteni a korunkra jellemző elhízásjárványt. A tudatosság erősíti a kapcsolatot a testünk, a szellemünk és a minket körülvevő világ között. A tudatos élet adja meg a kulcsot ahhoz, hogy megérthessük, miért küszködünk annyian súlyproblémával, és egyben arra is megtanít, hogyan lehetünk újra a saját testsúlyunk urai. Most érkezett el a lehetősége annak, hogy a tudatos életről szóló tanítás eljusson minél több emberhez, akik így örömtelibb és békésebb életet élhetnek.

Hogyan számolhatjuk fel súlyproblémáinkat örökre?Milyen szerepet játszik a tudatos táplálkozás az ön mindennapi életében?
Ha képesek vagyunk lelassulni és valóban élvezni az ételeinket, az életünket és az egészségünket, akkor minőségibb magasabb szintre érkezünk el. Nagyon szeretek nyugodtan üldögélni és élvezni minden falatot, miközben tudatában vagyok az engem körülvevő közösségnek és annak a kemény és szeretetteljes munkának, amelynek az ételeimet köszönhetem. Ha ilyen módon eszem, akkor az nemcsak a testemet, hanem a szellememet is táplálja. Ahogyan eszem, az hatással van az egész további napomra. Ha mély kapcsolatba kerülök az étellel és az evést meditációként fogom fel – ugyanolyan fontosként, mint az ülő vagy sétáló meditációm idejét –, akkor olyan univerzális ajándékokban részesülök, amelyekhez más módon nem juthatnék hozzá. Ha viszont evés közben felfalnak a gondjaim és a feladataim, akkor rengeteg stresszt eszem meg, ez pedig egyaránt károsítja a testet és a szellemet.

Van egy versünk, egy gatha, amit evés közben szoktunk mondogatni:
A tér és idő dimenziójában
Ugyanolyan ritmusosan rágunk, mint ahogyan lélegzünk.
Őrizzük valamennyi elődünk életét,
Megnyitjuk az utódaink felé vezető utat.
Ha tehát tudatosan eszünk, akkor közvetlen kapcsolatba kerülhetünk
Az őseinkkel ugyanúgy, mint az utódainkkal, és az evés idejét
Arra használjuk, hogy lássuk, hogyan táplálhatjuk a legjobb dolgokat,
Amelyeket az őseink hagytak ránk, és hogyan adhatjuk tovább azt,
Ami a legdrágább, a következő generációknak.

Hogyan néz ki Plum Village-ben a napi menü?
Ízletes vegetáriánus étrendet követünk, és a gabonáink gyakran biominőségűek. Reggelire zabpelyhet, otthon sült kenyeret, szintén otthon készült diós vagy babos szendvicskrémeket, gyümölcsöt, dióféléket eszünk, mellé pedig olykor vietnami tésztalevest vagy ragacsos rizst. Az ebéd rizs, zöldség, tofu vagy bab, leves, párolt zöldség vagy saláta és néha desszert. A vietnami desszert általában édes ízű leves babbal vagy gabonával, a nyugati édességek pedig vegán piték vagy sütik. Vacsorára csak valami könnyűt és egyszerűt eszünk, rizs- vagy tésztalevest és zöldséget.

Az érzelmeink hogyan befolyásolják az étkezési szokásainkat?

 A könyvet itt rendelheted meg!
A könyvet itt rendelheted meg!

Az érzelmek természetét hosszasan tárgyaljuk a Zamatban. Alapvetően elmondható, hogy amikor egy bizonyos ingerre válaszolunk, akkor érzelmek keletkeznek az elménkben. Mint emberi lények sokféle érzelmet átélünk, ezek lehetnek pozitívak vagy negatívak. Pozitív érzelem például a szeretet, az öröm és a remény, a negatívak közé tartozik a félelem, a harag, a szorongás és a bánat. Sok ember szemében az érzelmek szoros kapcsolatban állnak az ennivalóval, bár ennek a viszonynak a természete egyénenként változik. Néhányan hajlamosak többet enni örömükben, mások inkább kevesebbet. Ha nem próbáljuk meg mélyebben megérteni sóvárgásunk természetét, akkor ez az érzés nőni fog és egészségtelen szokásokká fejlődik. Ha meg akarjuk őrizni az egészségünket, akkor a tudatosságot kell arra használnunk, hogy teljesen tudatában legyünk annak, a különféle érzelmek hogyan befolyásolják az étkezési szokásainkat, és hogyan alakíthatunk ki egészséges és pozitív kapcsolatot az étellel.

Mit gondol, az amerikaiak miért vívnak különösen nagy harcot a súlyukkal?
A világ más országaihoz képes az Egyesült Államok a bőség földje. Nagyon könnyű hozzájutni olyan enni- és innivalókhoz, amelyek nem tesznek jót nekünk, méghozzá nagy adagokban. Az egészségtelen választást propagáló, meggyőző hirdetések bombázzák az érzékszerveinket, és az emberek hozzászoknak ahhoz, hogy az olyan egészségtelen ételekre és italokra vágyjanak, mint a cukros üdítők és a telített zsírsavakkal meg cukorral teli édességek. A modern technológia és az autóközpontú kultúra (szemben az Európában mindenki számára jobban elérhető tömegközlekedéssel) eredményeként az amerikaiak kevesebbet mozognak és kevesebb kalóriát égetnek el. Ez a felelős az amerikaiaknak a testsúlyukkal vívott harcáért. Arról nem is beszélve, hogy mára normává vált az élet gyors ritmusa. A mobiltelefonokkal, számítógépekkel és tévékkel körülvett fiatalok akár hétféle dolgot is megpróbálnak egyszerre elintézni. Ez az életmód éppen az ellenkezője a tudatos életnek. Nem csoda, hogy az emberek nem igazán a jelen pillanatban élnek, és nincsenek is igazán tudatában annak, mit esznek és mit csinálnak, holott ez kulcsfontosságú az egészséges testsúly megőrzéséhez.

Thich Nhat Hanh
Thich Nhat Hanh

Megosztaná velünk, milyen szerepet játszik a hétköznapi életben a tudatosság?
A tudatosság széppé és értelmessé teszi az életet. Ha tudatában vagyok annak, hogyan áramlik a levegő ki és be a légzésemmel, és ellazítom az egész testemet, akkor átérzem, milyen jó is élni. Érzem, hogy egészséges vagyok, és hálát adok mindenért, ami jól működik a testemben. Azután a tudatosság jóvoltából felfedezem, milyen szép kék az ég, milyen gyönyörűen mosolyognak a virágok és csicseregnek a madarak. Mélyen átélem a saját szenvedésemet, szeretettel és gyöngédséggel kezelem, ahelyett hogy elnyomnám és elfutnék előle. Mivel igazán jelen vagyok a saját életemben, igazán jelen lehetek azok életében is, akikkel együtt élek, valóban odafigyelhetek rájuk, és olyasmit mondhatok nekik, ami reményt és önbizalmat önt beléjük. Ilyen módon örömet szerezhetek valakinek minden reggel, és enyhíthetem valaki fájdalmát minden délután.

Ha naponta csak egyetlen tudatos tevékenységet választhatna, mi volna az?
A tudatos légzés. A légzésem velem van mindaddig, amíg csak élek. Bárhol, bármikor és bármilyen testhelyzetben tudok tudatosan lélegezni. Még ha beteg vagyok is, fekhetek az ágyamban és tudatos légzéssel táplálhatom a testemet és az elmémet, hozzásegíthetem a testemet a gyógyuláshoz. Valóban nagyon tápláló!

Véleménye szerint hogyan kombinálható a tudomány és a tudatosság azzal a céllal, hogy hatást gyakoroljon az étkezésre?
A tudomány és a tudatosság egymást kiegészítve segíti hozzá az embereket ahhoz, hogy helyesen táplálkozzanak és megőrizzék az egészségüket. Először is tudatosan kell viszonyulnunk ahhoz, amit megeszünk. Tanácsos tudományos megalapozottságú egészséges táplálkozási elveket követnünk, és nem azt ennünk, amit a legújabb celebdiéta ajánl. Ha egyszer már tudjuk, mit eszünk, akkor együnk tudatosan, hogy ily módon ne csak megtartsuk az egészséges táplálkozási szokásokat, hanem megértsük az egész világunkat átható összefonódásokat. A tudatos étkezés olyan gyakorlat, amelynek segítségével megérthetjük, kik vagyunk. Ha a mindennapi életünkből hiányzik a tudatosság, akkor előfordulhat, hogy nem leszünk képesek felfedezni az egyébként bennünk rejtőző békét és boldogságot.

El tudná magyarázni, milyen előnyei származnak a tudatosságból az egyénnek és az egész világnak?
Minden mindennel összefügg. Ha megérintünk valamit, mindent megérintünk. Bármit is teszünk, ezzel hatást gyakorolunk másokra. Éppen ezért meg kell tanulnunk tudatosan élni és átérezni a bennünk élő békét. A világbéke a bennünk élő belső békével kezdődik. Ha mindenki tudatosan él, mindenki egészségesebb lesz, elégedettebb az életével, és akkor a béke szintje is nő. Ez a kollektív tudatosság pozitív változásokat hozhat a családunk, a közösségek, a nemzetek és a jövő generációi számára.

Thich Nhat Hanh vietnami buddhista mester, költő, tudós és békeaktivista. A vietnami béke megteremtése érdekében tett bátor erőfeszítései arra indították dr. Martin Luther Kinget, hogy 1967-ben őt javasolja a Béke Nobel-díjra. Thich Nhat Hanh számtalan könyv szerzője, művei között olyan fontos könyveket találunk, mint a Minden lépés béke (Peace is Every Step) , A hatalom művészete (The Art of Power) és a legfrissebb kötete, a Zamat (Savour). A mester a franciországi Plum Village meditációs központban él, és rendszeresen utazik a világban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top