Életmód

Tüntesd el a pigmentfoltokat!

Neked is ott éktelenkedik az arcodon? Már alapozóval sem tudod eltüntetni? A rossz hír, hogy a foltokat teljesen eltüntetni nem lehet, csak halványítani krémekkel és kozmetikai eljárásokkal...
A bőr színét egy fehérjetermészetű anyag, a melanin adja. Pigmentképzési, illetve festékképzési rendellenességről akkor beszélünk, ha a melanin képzésének folyamatába (biokémiai) zavar áll be. Ezek a zavarok kisebb nagyobb foltokkal jelentkeznek a bőrön: lehetnek sötétebbek vagy világosabbak, de sosem emelkednek ki a bőrből. Kialakulhatnak mechanikai hatás (dörzsölés, szúrás), vegyi anyagok (paraffin szénhidrogének, egyes festékek, illóolajok), gyógyszerek (pl. fogamzásgátló), UV-sugárzás (ez a leggyakoribb ok), anyagcserezavar, máj-, epebetegség, idegrendszeri zavar, aknék nyomai, hormonzavar, fertőzés, de néhány pigmentzavar recesszíven öröklődik, valamint a világos bőrű, vörösesszőke embereknél gyakrabban előfordulnak.

A szeplők gombostűfejnyi, barnás kerek foltok, színük évszakonként változhat. Kialakulása alkati vagy hormonális, klimax után sötétebb kézháton, illetve alkaron is megjelenik – mondja Bernhardt Noémi kozmetikus. – A májfolt lehet terhességtől, méh- és petefészekzavartól, máj-epe zavar következtében vagy külső hatástól. A terhességi májfolt a száj körül, orcákon és homlokon alakul ki. Ekkor ugyanis a progeszteron túlsúlyba kerül a szervezetben, de egyes fogamzásgátlók is szerepet játszhatnak a kialakulásában.

Fordulj orvoshoz!

A szakember elmondása szerint a méh- és petefészek- zavarra utaló májfoltok az állkapcson vagy a fültőnél sötétebb foltokban jelentkeznek, ezzel mindenképpen orvoshoz érdemes fordulni.
A máj és epebetegség okán keletkező foltok létrejöttében az anyagcsere-folyamatok zavarai játszanak szerepet.

– Mielőtt elkezdjük kezelni a foltokat, mindenképpen tudnunk kell kialakulásuk okát, mert csak ennek ismeretében tudunk eredményt elérni. A kozmetikus kétféle pigmentfoltot tud eredményesen kezelni: a fiatalkori szeplőt és a terhességi májfoltot. Az egyéb pigmentzavarokat orvos tudja eredményesen eltüntetni, mivel ezekhez a bőr mélyebb rétegeibe kell hatolni, és sokszor nőgyógyászati, illetve belgyógyászati kezelést is igényel – mondja Bernhardt Noémi.

A foltok kezelésére több megoldás is van!

  1. Preventív kezelés: a melaninképzés biokémiai folyamatának lassítása, fényvédők használatával (fizikai=púderek, kémiai=krémek, napozószerek).
  2. Koptatás, azaz hámoldó anyagok használata (arcszeszek, arcvizek, AHA-krémek).
  3. Enzimtevékenység gátlása: a festékképzés egy oxidációs folyamat, amelyet enzimtevékenység segít; ha az enzimtevékenységet gátoljuk például medveszőlő-kivonattal, C-vitaminnal, a festékképzés leáll, illetve csökken. A C-vitamint kúraszerűen érdemes alkalmazni 6 hétig, ezalatt csak mértékletesen szabad napozni megfelelő fényvédőszer alkalmazásával.

Mivel tudod halványítani?

Ma már számtalan készítményt találsz a gyógyszertárak, drogériák polcain, amelyekkel eredményt érhetsz el. A legegyszerűbb és legtermészetesebb a kamillaszappan: kifehéríti a bőr pigmentációjának elszíneződését.

www.stenders.hu
Stenders – kamillaszappan

 

Az arclemosók és a krémek is hatékonyan halványítanak, de el nem tüntetik a foltot. Halványítás után egy jó alapozóval a foltok egyáltalán nem látszanak az arcon. A PURECEUTICAL pigmentfolt-halványító kétfázisú arctisztító olyan hatóanyag-kombinációt tartalmaz, amely halványító hatása mellett alaposan tisztítja és ápolja az arcbőrt. A Vichy Neovadiol Extra bőrtömörséget adó krém pigmentfoltok ellen hatékonyan halványítja az arcon éktelenkedő foltokat.

www.bioderma.hu
Bioderma White Objective
Barna foltok kezelésére
www.herb-pharma.com
Pureceutical – arclemosó pigmentfoltok halványítására
Vichy Neovadiol Extra bőrtömörséget adó krém pigmentfoltok ellen
Vichy Neovadiol Extra bőrtömörséget adó krém

 

A Bioderma éjszakai széruma az éj leple alatt fejti ki hatását, és rendszeres használatával a halványítást tűzte ki célul, míg L’oréal Age Perfekt nappali kréme kettős hatással harcol a bőr megereszkedése és a pigmentfoltok ellen.

www.loreal.hu
L’Oreal Age Perfect nappali arckrém

 

Kozmetikai kezelések

1. AHA savas hámlasztás

Ha egyszer kijött a bőrünkön egy folt, hogy ne legyen sötétebb (pl. UV hatására), védeni kell a napsugárzástól, valamint az őszi–téli időszakban halványítani kell kozmetikai kezelésekkel.

Eredményes kezelés a foltok ellen az AHA savas hámlasztás, mert elősegíti a pigmentált hámsejtek gyorsabb leválását, amelynek következtében a folt halványodik. A magasabb koncentrációjú AHA savakat csak kozmetikus alkalmazhatja, a kisebb töménységűeket otthon is alkalmazhatjuk. Ezeket kúraszerűen alkalmazhatjuk. Használatakor a bőrt fontos, hogy hozzászoktassuk az AHA-hoz. Savérzékenyeknél nem alkalmazható. Terhes és szoptatós anyáknak nem ajánlott, csak a szoptatás befejeztével.

2. Gyógynövényes mélyhámlasztás

Tűntesd el a pigmentfoltokat!A gyógynövényes mélyhámlasztás is nagyon jó eredményeket mutat a foltok kezelésével. Mikroszemcsés formában lévő gyógynövénykeverékek bemasszírozásakor elérjük a felső bőrréteg gyenge ledörzsölését, ugyanakkor a hatóanyagok bekerülnek a bőr mélyebb rétegeibe és napokig aktivizálódnak. Feloldódásuk közben értékes természetes hatóanyagokat adnak le a bőrnek, például vitaminokat, fitohormonokat, enzimeket. A bemasszírozás napján a bőr piros, 3-4 nap, és „régi bőr” szépen, egyenletesen leválik. A bemasszírozást követő 5–6. napon történik az utókezelés, amikor a most különösen jó befogadóképességgel rendelkező bőrt hatóanyagokkal látjuk el.

3. Mikrodermabráziós kezelés

A mikrodermabráziós kezelés a leghumánusabb formája a foltok kezelésének, nem ígér olyan gyorsan eredményt, mint a mélyhámlasztás, viszont egy 10 alkalmas kúra alatt nagyon szépen elhalványodnak a pigmentfoltok. A gyémántfejes mikrodermabrázió szinte ugyan olyan elven működik, mint az AHA, mert a felső hámréteget „lecsiszoljuk”, ezzel eltüntetve a feleslegessé vált elhalt hámsejteket, melyek pigmentáltak. Sima bársonyos bőrt kapunk, a mikrodermabrázió során a bőr rá van kényszerülve, hogy lelassult sejtképző folyamat visszaálljon eredeti tempójába, így a felülre került szövetek egyre fiatalabbak, egészségesebbek, kevésbé károsodottak. A bőr lecsiszolása után bőrazonos és bőraktív hatóanyagok kerülnek a bőrre, melynek átjárhatósága folyamán ezek mélyebb rétegeket is elérnek, így a bőr regenerálódása sokkal hatékonyabb, mint előtte. A mikrodermabrázió hatékonyan alkalmazható pigmenthibák, öregségi foltok, sebhelyek, himlőből visszamaradt mélyedések, műtéti hegek, fény és nap okozta károsodások, dohányzás okozta bőrszínváltozás, cellulitisz kezelésére, továbbá alkalmazható revitalizáló kúraként, feszesítő kezelésként, keloidkezelésként, bőrfiatalító oxigénkezelésként és bármilyen problémás vagy károsodott bőr kezeléseként. A rotatív csiszolással ellentétben a mikrodermabrázió folyamán nem keletkeznek sebek, mivel a szakkozmetikus nagyon igényesen választja meg a csiszolás erejét és mélységét. Így a felszínre kerülő friss szövet teljesen ép marad, feltöltődik oxigénnel, és a kozmetikai anyagok hatására energiával. Nyugodtan mondhatjuk, hogy bőrünk a mikrodermabrázió által levegőhöz, folyadékhoz és vitaminhoz jut, amitől eddig el volt zárva a felső, megvastagodott, elhalt hámréteg miatt.

4. Tű nélküli mezoterápia

A mikrodermabráziót, ha tű nélküli mezoterápiával együtt alkalmazzuk, akkor garantált sikerrel járunk a foltokkal szemben. Napjainkban a steril és tömény hatóanyagokat a bőr mélyebb rétegeibe, közvetlenül a problémáért felelős sejtekhez, a non-invazív (nem jár semmilyen durva, testbe/érbe hatoló beavatkozással) módokat kivéve, kizárólag tű nélküli mezoterápiával juttathatjuk be. Így jóval eredményesebb hatást tudunk elérni, mint bármely más módszerrel (gyógyszerek szedése, krémezés, ultrahang stb.). Már az első kezelés során látványos és tartós eredményeket érhetünk el a pigmenthalványítás, az arcfiatalítás és bőrfeszesítés területén. Elektroporátorral juttatjuk a hatóanyagot a bőrbe. Az eljárás lényege, hogy a készülék speciális rádiófrekvenciás hullámok segítségével képes megnyitni a bőrsejtek falát, kis csatornákat nyitva, ezeken keresztül juttatva be a szükséges hatóanyagokat. Teljesen fájdalommentes, sőt még kellemes „mikromasszázs” érzet is tapasztalható. Tű nélküli mezoterápiás kezeléseknél is pont ugyanazon 100%-os sterilitású, koncentrált töménységű összetevőket alkalmazzuk, mint a tűs (injekciós) mezoterápiánál.

A kezelésekről még több info itt!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top