Életmód

Megvan a félénkség ellenszere?

Nem mersz senkihez odamenni a buliban? Az egyik sarokban állsz, és messziről figyeled az eseményeket? Tetszik egy lány/fiú, de már a gondolattól is elsápadsz, hogy odamenj hozzá és megszólítsd? Van segítség!

Ha a fenti kérdésekre igen a válasz, akkor se keseredj el, mert úgy tűnik, megtalálták a félénkség ellenszerét.

Az agy által termelt „szerelemhormon” képes arra, hogy a nebáncsvirágokból extravertált, társasági középpontot „faragjon” – áll egy tanulmányban. Az oxitocin természetes formában fordul elő az agyban, és fontos szerepet játszik a kapcsolatépítésben és társadalmi megbecsülésben. A kutatók arra jutottak, hogy a félénkek kapcsolatteremtési képességét javítja – ám nincs hatással az egyébként magabiztos személyekre.

Megvan a félénkség ellenszere?

Izraeli és amerikai kutatók azt állítják, hogy ez a bizonyos hormon segít megérteni másokat. 27 egészséges férfi orrspray formájában kapott hormont vagy placebót, majd arra kérték őket, hogy idézzenek fel életükből valamilyen érzelmes pillanatot, és mérték, hogyan reagáltak az érzésekre.
A kutatók, akiknek munkáját a Psychological Science magazin publikálta, mérték a résztvevők szociális kompetenciáját is, amelyhez egy AQ-tesztet használtak, amelyet általában az autista személyeknél alkalmaznak.

Az eredmény szerint az oxitocin növeli a kifejezőképességet – de csak azoknál, akik kisebb szociális képességgel rendelkeznek. Ez a szer olyan szociális deficittel rendelkező betegek esetében is jó lehet, mint például az autisták – akiknek nincs kapcsolatteremtési képességük.

Mielőtt bárki a patikába szaladna, ott még senki sem hallott ilyen szerről!

Forrás: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top