Életmód

Kerüld el az oxidatív stresszt!

Az oxidatív stresszt más néven oxidatív sérülésnek is nevezzük, ami a szervezet sejtjeiben a szabad gyökök hatására bekövetkező rossz irányú változást, károsodást jelenti.

A szabad gyökök egyik csoportjában olyan oxigénatomok vannak, amelyeken egy szabad elektron kering. Ez az állapot meglehetősen reaktívvá teszi az atomcsoportot, ami így képes a sejtekben pusztító erejű sérüléseket okozni. A szervezet saját, illetve táplálékkal bevitt antioxidánsai meg tudják menteni a sejteket a pusztulástól úgy, hogy megkötik, semlegesítik a szervezetben lévő szabad gyököket.

Miért kell az antioxidáns?

Az oxidatív stressz, vagyis az antioxidánsok és szabad gyökök egyensúlyának megbomlása során a szabad gyökök túlsúlyba kerülnek, és komoly károkat okoznak a sejtrendszerben, ami idővel megingatja az egészséget, és különféle betegségek kialakulásához vezethet. Kivéve – mert bizony tehetünk ellene – abban az esetben, ha a folyamatot megakadályozzuk a megfelelő mennyiségű és minőségű antioxidáns bevitelével. Emellett káros szokásaink (dohányzás, alkoholfogyasztás, stresszes életmód) elhagyásával is tudunk védekezni, így csökkentve az oxidatív stressz pusztító hatását.

Kerüld el az oxidatív stresszt!

 

A szabad gyökök és az antioxidánsok egyensúlya rendkívül fontos jelzőszám! Legalább olyan fontos, mint a vérből kimutatható paraméterek, mennyiségek bármelyike! A mérésére kifejlesztett megoldások közül a vérből, illetve vizeletből történő diagnózis tűnik a legpontosabbnak. Minden esetben, még az egészséges embereknek is kötelező volna ezt a szintet ellenőriztetniük az összes többi laborvizsgálattal együtt, a már oly sokszor említett évenkénti szűrésen. Komoly betegségek – mint például a cukorbetegség, a pikkelysömör, a szív- és érrendszeri problémák, a rosszindulatú daganatok, a neurodegeneratív betegségek (Alzheimer, Parkinson), a gyulladásos bélbetegségek, a reumatológiai betegségek – esetén ennél még gyakrabban.

Antioxidáns-kapacitás

Már néhány csepp vér elegendő ahhoz, hogy megtudjuk, milyen szintű az oxidatív stressz a szervezetünkben, tehát hogyan is áll antioxidáns-kapacitásunk. Ennek tükrében pontosan láthatjuk, milyen egészségi állapotban vagyunk, és a továbbiakban tudatosan tehetünk annak érdekében, hogy megőrizzük, illetve visszanyerjük megfelelő védekező képességünket. Annyit kell tennünk csupán, hogy változtatunk életmódunk romboló szokásain, és folyamatosan törekszünk arra, hogy táplálkozásunk során megfelelő mértékben juttassunk antioxidáns-tartalmú élelmiszereket a szervezetünkbe. Már kialakult betegségek, illetve gyenge immunkapacitás esetén fontos, hogy a természetes úton történt antioxidáns-bevitelt táplálékkiegészítők használatával támogassuk meg, hiszen ilyen esetekben képtelenség azt a mennyiségű zöldséget, gyümölcsöt és egyéb élelmiszert elfogyasztani, amire szükségünk lenne ahhoz, hogy pótoljuk a hiányt, illetve helyreállítsuk szervezetünkben a kívánatos oxidatív stressz – antioxidáns-kapacitás egyensúlyt.

 

Forrás: A 2testőr bemutatja – Sztárok titkai – A szakértő tippjei
További 50 gyógynövény jótékony tulajdonsága és 50 ismert ember életmódtippjei a könyvben.

Így védd a szervezeted a káros    hatásoktól!

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top