Életmód

Miért fontos a testzsírszázalék?

Aki azt gondolja, hogy a testsúlya az egyetlen fontos mérőszám, amely megmutatja, milyen formában van, az téved.

Hiszen pusztán a kilogrammok számából nem derül ki, milyen arányban zsíros vagy izmos a testünk. Egy nyolcvankilós férfi lehet elhízott és csupa izom – ennek a pontos kiderítésére szolgál a testzsírszázalék-mérés – ismerteti dr. Babai László, az „Élj tovább 5 évvel!” mozgalom megalapítója.

Hogyan lehet fittebb egy nagyobb súlyú ember?

Ha példának veszünk egy rendszeresen sportoló nőt, akinek a testsúlyát jelentős részben az izomtömege teszi ki, könnyen elképzelhető, hogy alatta többet mutat a mérleg, mint egy fogyókúrázó, de nem sportoló nő alatt, hiszen ő csupán az izomtömegéből veszített. Ebben az esetben hiába mennek lefelé a kilók, a testzsírszázalék növekszik, mert a zsír nagyobb arányban lesz jelen a kisebb testsúlynál is.
Természetesen a zsírra szükség van, hiszen ez párnázza ki a vázrendszert, védi a belső szerveket, részt vesz a test hőmérsékletének szabályozásában, és tárolja a vitaminokat. Ráadásul az „éhezés” időszakaiban (amely szerencsés esetben nem a rossz körülmények miatt adódik) a tartalékok segítenek a szervezet önellátásában. Vagyis a cél nem a zsír teljes kiiktatása a szervezetből, csupán az egészséges szintre csökkentése.
Ennek érdekében az „Élj tovább 5 évvel!” mozgalom minden egyes szűrés jelentős elemeként alkalmazza a testzsírszázalék-mérést, hogy mindazok pontos képet kapjanak fizikai állapotukról, akik fontosnak tartják az egészségmegőrzést.

Miért fontos a testzsír-százalék?

Soványtól az elhízottig

A test zsírtartalmát befolyásolja a nem és az életkor is, ezt figyelembe véve az alábbiak szerint alakulnak az arányok.

Nők

20 és 39 év között: 21%-ig túl vékony, 22–33%: egészséges, 34–39%: túlsúlyos, 39% fölött elhízott.
40 és 59 év között: 23%-ig túl vékony, 24–34%: egészséges, 35–40%: túlsúlyos, 40% fölött elhízott.
60 év fölött: 24%-ig túl vékony, 25–35%: egészséges, 36–42%: túlsúlyos, 42% fölött elhízott.

Férfiak

20 és 39 év között: 8%-ig sovány, 9–20%: egészséges, 21–25%: túlsúlyos, 25% fölött elhízott.
40 és 59 év között: 11%-ig sovány, 12–22%: egészséges, 23–28%: túlsúlyos, 28% fölött elhízott.
60 év fölött: 13%-ig sovány, 14–25%: egészséges, 26–30%: túlsúlyos, 31% fölött elhízott.

A számítások alapján kilogrammban is kifejezhető, ki mennyi zsírt tárol. Ha egy 60 kilós nőnek 22% a testzsírja, akkor ő 60×0,22=13,2 kg zsírral rendelkezik. Aki a testzsírszázalékát figyelembe véve túlsúlyosnak számít, nem csupán esztétikai problémával néz szembe, de jelentősen nő a kockázata a szív- és érrendszeri betegségeknek, a magas vérnyomásnak, a mozgásszervi és a cukorbetegségnek, a depressziónak, sőt bizonyos daganatos betegségeknek is.

Hogyan csökkenthető a zsír mennyisége?

– Ebben a kérdésben időről időre hallhatunk csodamódszerekről és -eljárásokról, pedig csodák – legalábbis a zsír mennyiségének csökkentésében – nincsenek – mondja dr. Babai László prevenciós szakértő. – A testzsírszázalék csökkentésére a legjobb módszer a heti legalább 5×30 perces aerob mozgás. A cél az, hogy megizzadjunk és lihegjünk, a pulzusszámunk azonban akkor marad a zsírégető tartományban, ha nem megyünk 100 fölé. Ilyen szempontból remek zsírégető az intenzív gyaloglás, a futás és a biciklizés. Emellett érdemes korlátoznunk a szénhidrátbevitelt, és főként fehérjéket, zöldségeket, gyümölcsöket, valamint rengeteg folyadékot fogyasztanunk. A tudatos életmód az egészség, a fittség és a hosszú élet felé vezet.

Forrás: www.oxygenmedical.hu
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top