Életmód

Vonzóbb a házas pasi?

"Miért keltek el a jó pasik már mind? Bezzeg a barátnőm férje olyan rendes, klassz pasas! Nekem miért nincs egy ilyen?" – tesszük fel sokszor a kérdést. Talán észre sem vesszük, de bizony a nős férfiak vonzóbbak számunkra, mint azok, akik még nem keltek el.

Legalábbis egy amerikai tanulmány szerint így van, hiszen kimutatták, hogy négyszer annyi szingli hölgy érdeklődött bizonyos férfiak iránt azután, hogy elárulták nekik a pasik házas mivoltát. Ezek szerint ha megcsillan egy karikagyűrű a kiszemelt hím ujján, akkor ezzel egy időben a szemünk is felcsillan? A jelek szerint igen… Azzal, hogy karikagyűrűjének viselésével egy férfi nyilvánosan vállalja családi állapotát, azt is elárulja, hogy képes hosszú távú kapcsolatra. Ráadásul egy másik nő egyszer már kiválasztotta őt, tehát valószínűleg alkalmas is erre. Sőt, képes biztonságos hátteret adni, és talán egy picit romantikus is, hiszen ma a lánykérés-esküvő-családalapítás sok egyedülálló nő számára álom. Kell ennél több egy biztos kapcsolatra áhítozó nőnek? Aligha.

Rita (35), újságíró
– Számomra egy nős férfi tabu – mondja Rita, aki immár 10 éve férjnél van. – Ez nemcsak most van így, hanem már a házasságom előtt is is így gondoltam. Soha nem vonzottak a nős palik, sőt akkoriban a koruktól függetlenül is – úgymond – öregebbnek tűntek, mivel már házasok voltak. Egy független, magabiztos fickó szerintem jobban beindítja a nők fantáziáját, mint egy nős, esetleg családos ember. A férjemet sem azért találom vonzónak, mert jó apa. Azért szeretem, becsülöm, és hálás vagyok a sorsnak, hogy ilyen férfihoz mentem hozzá, de nem attól indulok be, hogy látom a gyerekkel játszani. Attól ellágyulok, meg büszke vagyok, de a vonzódás az egészen más tészta.

Vonzóbb a házas pasi?

Kinga (27), közgazdász
Rita barátnője, Kinga évek óta éli a fővárosi szinglik szabad életét. Ő egy picit másképpen látja a dolgokat. Habár szerinte sem vonzóbb egy pasi csupán attól, hogy házas, inkább idegesítő számára, hogy „már ez is elkelt”, egy flörtöt nem zárna ki kettejük közt.
– Mivel alapból nem hajtok rá csak úgy férfiakra, nem tudom, megtenném-e, ha nős emberről van szó. Azt hiszem, egy flört beleférne, de többre nem gondolnék.

Aliz (23), kereskedelmi asszisztens
– Volt már dolgom nős emberrel. Beleszerettem a főnökömbe, pedig nem akartam zűrt. De hát ilyen az élet, nem tudtam ellenállni. Talán annyi volt a mentségem, hogy kezdetben nem tudtam, hogy az, amikor pedig elmondta, már benne voltam a rózsaszín ködben.
A kapcsolatnak azonban pár hónap után vége lett, mert a lány nem bírta szerelme kétlaki életét. Ma úgy gondolja, többet nem kezdene házas férfival, de a szerelemnek nem lehet parancsolni.

Veronika (32), asszisztens

Vera számára már az első alkalommal izgalmas látványt nyújtott a kollégája ujján csillogó gyűrű, de ezt még magának is alig merte bevallani.
– Egyszerűen szexi volt – mondja lesütött szemmel. – Nem tudom megmagyarázni, de azonnal úgy éreztem, hogy nekem meg kell szereznem ezt a pasit. Nyilván nem kizárólag a gyűrű látványa tette ezt velem, hiszen István vonzó, fiatal férfi, de tetszett az, hogy mert elköteleződni, választani, és titkon reméltem, hogy egyszer majd én leszek a kiválasztottja – teszi hozzá a csinos asszisztens. Vera és István között volt egy futó flört ugyan, de a férfi nem hagyta el a családját a lány miatt, akinek azóta több nős férfival is akadt dolga, de egyelőre egyikük sem kötelezte el magát mellette.

Vonzóbb a házas pasi?Sára (34), marketingszakember
– Ákossal már az esküvője előtt ismertük egymást. Sokat legyeskedett körülöttem, de komolytalannak, megbízhatatlannak tartottam. Amikor azonban megnősült, a róla alkotott képem teljesen megváltozott. Hirtelen rájöttem, hogy ő egy olyan pasi, aki képes felelősséggel ellátni a családját, tud áldozatot hozni, és nagylelkű. Ha egy férfi elkötelezi magát egy nő mellett, az szerintem számára valahol áldozat. Ákos megtette ezt a lépést, amivel a szememben a kócos kisfiúból komoly férfivá érett. Tetszeni kezdett – vallja be Sára. 
A fiatalok mindvégig tartották a kapcsolatot, és mivel a fiú házassága korántsem volt boldognak nevezhető, sokszor Sári lakásán kötöttek ki, hogy kibeszéljék a gondokat. Egy ilyen alkalommal aztán megtört a jég, és a szerelmük beteljesült.
– Egyértelműen Ákos házasságának köszönhető az, hogy mi ma egy pár vagyunk – meséli a lány. Nem vagyok rá büszke, de bátran bevallom, hogy a gyűrűje láttán kezdett el bennem érlelődni a gondolat, hogy férfiként tekintsek rá.

Tamás (29), közgazdász

Voltak ugyan rövidebb, futó kalandjai, de még nem találta meg az igazit.
– Nem hinném, hogy egy nő számára szexisebb lenne valaki csak azért, mert karikagyűrűt hord. Sokkal fontosabb a kisugárzás, a karakter, és az, hogy megértsétek egymást. Azt gondolom, ha valaki megnősül, akkor maradjon a családja mellett, és ezt a nőknek is tiszteletben kellene tartania – mondja.

Balázs (31), búvároktató

– Habár nem beszélgettem erről még egy lánnyal sem, nem gondolom azt, hogy számukra olyan nagy jelentősége lenne a gyűrűnek. Nekem elég könnyen megy az ismerkedés, így nincs szükségem segítségre, tehát csak azért, hogy könnyebben csajozzak, soha nem vennék föl gyűrűt. Különben is: a nőket általában nem érdekli, hogy akit kiszemeltek, annak van-e felesége vagy barátnője.

Tamás (38), agrármérnök
– Nem értek egyet a srácokkal: a nős férfiak szerintem mindenképpen kapósabbak, talán azért, mert a csacska nők azt hiszik, a kipróbált gyarmatáru a tuti – mondja a 8 éve házas Tamás, aki egy 7 éves kisfiú büszke apukája is egyben. – Engem is próbáltak már becserkészni néhányan ez alatt a 8 év alatt. Úgy gondolom, ha nem lenne feleségem, és a gyűrű varázshatása segítene, persze hogy használnám a csajozások alkalmával, miért ne? Véleményem szerint azok a nők, akik nős pasikra hajtanak, semmivel sem rosszabbak, mint akik a szinglikre. A nős pasinak tudnia kell, hogy várják otthon! Kettőn áll a vásár!

AZ NLC TESZTJE
Péter 40 éves, jól szituált, értelmiségi fiatalember. Megkértük, hogy legyen segítségünkre házi felmérésünkben, és jelentkezzen be egy társkereső portálra kétféleképpen. Egyik esetben mondja meg az igazat, jelesül is azt, hogy egyedülálló, tartós kapcsolatra vágyó férfi. A másik esetben pedig alakítsa a nős, kisgyerekes pasit, aki a szürke hétköznapokat egy-egy – persze be nem vallott, de alkalmi – kapcsolat parfümfelhőjével kívánja feldobni. Jó pár napig nem érkezett egyetlen válasz sem egyik „szereplő” virtuális postafiókjába sem, ám később a hölgyek élénken érdeklődni kezdtek. Szegény Péter azonban sajnos hoppon maradt, mivel mind a 11 levelet a házas férfinak szánták.

Ahogy a pszichológus látja:
– Gyakrabban halljuk azt a mondatot, hogy „nem mentem volna bele a kapcsolatba, ha tudtam volna, hogy nős”, mint azt, hogy valaki kifejezetten nős pasit keressen. Legfeljebb akkor, ha kötelezettségek nélküli kapcsolatot akar. Egy nem független pasinak jó szervezőkészséget igényel egy házasságon kívüli kapcsolat fenntartása, a szerető pedig meg kell hogy elégedjen a másodhegedűs szerepével, és kitudódás esetén a megvetéssel. Nem hiszem, hogy van nő, aki tudatosan erre vágyik. Nagyon ritka az a pasi, aki a szeretője miatt elhagyja a családját. Inkább választja a megszokottat, még ha az rossz is, mint a bizonytalant (pont úgy, mint a nők) – mondja Turánszky Edina pszichológus, mediátor.

A szakértő azt is hozzátette, hogy ha azt látjuk, hogy egy pasi játszótérre vagy oviba viszi a gyerekét, vigyáz rá, segít neki öltözni, cipőt venni, akkor hajlamosak vagyunk általánosítani, hogy ő akkor az élet más területein is ilyen gondoskodó, empatikus lehet. Egy férfi egyedül egy kisgyerekkel felébresztheti egy nőben az anyai érzéseket, de időben gondolja át, hogy mit is érez valójában, illetve hogy akarja-e a „te gyereked” minden örömét és bánatát, beleértve a gyerek édesanyjával való esetleges rossz viszonyt. Úgy gondolom, hogy nők közül az kereshet tudatosan olyan pasit, akinek gyereke van, aki szülni nem szeretne, vagy akinek magának nem lehet, de vágyik egy gyerekre.

(A tanulmányt a Journal of Experimental Social Psychologyban olvashatod.)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top