Életmód

Kerülj harmóniába! Nem kell hinni benne, elég, ha kipróbálod!

Hallottál már a csakrákról? Legyintettél? Pedig működésük leírása több évezredes tapasztalaton alapul. A hét csakra (azaz kerék) az energia kapuja. Ha elzáródnak, zavar támad. Kövesd gyakorlatainkat, hogy harmóniába kerülj!

1. Szabadulni szeretnél félelmeidtől?

  • Szabályozd az első csakrát!
    Farkcsontcsakrának vagy gyökércsakrának is nevezik, a gerincoszlop legalsó részén, a gáti részen található. A pénz, az otthon, a munka, a bizalom, a nemi vágy körében és a külső nemi tájékon fejti ki hatását.
  • Mi történik, ha nem megfelelően működik?
    Erősségétől függően az első csakra gátlódása félelemérzetet okoz, amely a bizonytalanságtól a pánikig terjedhet. Vigyázz: ha ezt önuralommal próbálod leplezni, rosszabbá is válhat a helyzet. Ha úgy teszel, mintha félelmeid nem léteznének, ez még nehezebben kioldhatóvá teszi a „csomót” csakrádon.
    Kerülj harmóniába! Nem kell hinni benne, elég, ha kipróbálod!

2. Elgyengít az öröm?

  • Szabályozd a második csakrát!
    A köldök alatt található a szexcsakra vagy szakrális (keresztcsonti) csakra. Mozgásba hozza a mozdulatlanságot. Az ágyéki fonathoz és az ivarmirigyekhez, a herékhez vagy a petefészkekhez, méhhez kapcsolódik, a tudatot elsődleges érzések és érzelmek, például testi öröm vagy fájdalom formájában fejezi ki. A veséket is szabályozza ugyanúgy, mint a hármas csakra.
  • Mi történik, ha nem megfelelően működik?
    Elzáródása nemcsak azzal jár, hogy nem hallgatsz testedre és a vágyaira, hanem azt is okozhatja, hogy ítélkezel magad felett, és bűntudatod támad azzal szemben, aki örömet adhat neked. Ez elkerülhetetlenül testi és lelki frusztrációhoz vezet a szexben.

3. Túlságosan uralkodsz magadon?

  • Szabályozd a köldökcsakrát!
    A napfonat csakrájának is nevezik, mely a problémák feldolgozásában is segít. A szegycsont és a köldök között helyezkedik el, a napfonatot, a hasnyálmirigyet, a májat, a lépet, az epét, a veséket, a gyomrot, a belek felső szakaszát irányítja.
  • Mi történik, ha nem megfelelően működik?
    Zavara külső merevséget és túlzott önkontrollt okoz. Bűntudatod lehet, hogy sosem vagy spontán. Tudatában vagy annak, hogy eszményképhez akarsz hasonlítani, mégsem tudsz túllépni korlátaidon. A has felső területein elhelyezkedő belső szervek is megbetegedhetnek zavart működése esetén.

    4. Szerelmes szeretnél lenni?

  • Szabályozd a szívcsakrát!
    Ez a legromantikusabb, a szív csakrája, nem véletlen tehát, hogy a mellkas közepén helyezkedik el, ahol a kozmikus és a földi energia találkozik. Erősíti a szívműködést, a mellkasi szerveket, és a feltétel nélküli elfogadásban is segít.
  • Mi történik, ha nem megfelelően működik?
    Csak kóstolgatni fogod az érzelmeket, de az is előfordulhat, hogy nem érzed magad méltónak a szeretetre. Ez okozza a szakítástól való félelmet, amely a szeretett személytől való függésig fajulhat. Zavara befolyásolja a szívműködést, asztma, egyéb tüdőbetegségek alakulhatnak ki.

5. Szeretnél jobban kommunikálni?

  • Szabályozd a torokcsakrát! Ez a szavak hatalmához és ahhoz a képességhez kapcsolódik, hogy ki merjük mondani a dolgokat. A csakra harmonizálásával életet adsz a torok alsó részén található torokcsakrának, amely a nyaki fonatot és a pajzsmirigyet irányítja.
  • Mi történik, ha nem megfelelően működik?
    Megnehezíti, hogy harmonikus párbeszédet folytass szeretteiddel. Ily módon – még ha meg is akarod győzni a beszélőt igazadról – teljesen lebénít az attól való félelem, hogy nem jól fejezed ki magad, hogy nem figyelnek rád, és nem fontos, amit mondasz. Rosszul kommunikálsz, és még a kapcsolataidat is tönkreteheted. Gyulladások alakulhatnak ki a száj, a torok területén.

6. Túlzottan kritikus vagy magaddal szemben?

  • Szabályozd a harmadik szemet!
    Az orrgyök felett egyujjnyira található, a harmadik szem csakrájának is nevezik. A bölcsesség központja, lehetővé teszi, hogy kezedbe vedd a sorsodat. A hatos csakra segít felismerni a véletleneket, segít a memória, a koncentráció javításában, és a látást is erősíti, illetve az egész szervezet hormonellátását is szabályozza.
  • Mi történik, ha nem megfelelően működik?
    Ha ez a szint megváltozik, nem leszel tudatában képességeidnek, és másra próbálod hárítani döntéseidet. Ily módon bizonytalanságot okoz az, hogy nem érzed magad a helyzet magaslatán, és haragot, dühöt érzel másokkal szemben. Romolhat az összpontosító képesség, a memória, és különböző látászavarok, hormonális eltérések alakulhatnak ki.

7. Viták a főnökkel?

  • Szabályozd a koronacsakrát!
    A fej tetején található koronacsakra irányítja az egész idegrendszert, tudatod legmélyebb részét képviseli, és az apához, illetve általában a tekintélyhez fűződő viszonynak felel meg.
  • Mi történik, ha nem megfelelően működik?
    Igazságtalannak érzed a döntéseket, amelyek rád vonatkoznak. Emiatt aztán haragszol azokra, akik utasításokat adnak (a főnökre, a szülőkre, a partneredre), és arra vágysz, hogy fellázadj a szabályok ellen. Ha nincs egyensúlyban a hetedik csakra, mindent, amit csak a tekintély parancsol, a hatalommal való visszaélésként élsz meg, és ez nagyon frusztrál.

A csakrákat harmonizáló gyakorlatok

Szexcsakra:
Kerülj harmóniába! Nem kell hinni benne, elég, ha kipróbálod!Szabadulj meg a tabuktól!
Csukd be a szemed, vegyél lassan három mély lélegzetet, és találd meg a számodra helyes légzési ritmust. Figyelmedet fordítsd a testedre, a lábfejtől kiindulva egészen a fejig, amikor feszültséget találsz, zárd ezt a lélegzetedbe, és távolítsd el magadtól, majd az eltávolított energiát gondolatban változtasd át kristálytiszta gyémánttá. Majd fordítsd figyelmedet érzelmeidre, és űzd el a feszültségeket, alakítsd át ellazulásokká. Add át magad annak az örömnek, hogy nem érzel már sem testi, sem pedig lelki negatív feszültséget.
…és amikor harmonizálódik: ha a kettes csakra egyensúlyi helyzetben van, tabuk nélkül fogod élvezni az életet.

Szívcsakra:
Lélegezz… felváltva!
Csukd be a szemed, tartsd bent egy másodpercig a levegőt, majd fújd ki. Fogd be bal orrlyukadat bal kezed mutatóujjával, majd végy mély lélegzetet jobb orrlyukadon keresztül, majd tedd át az ujjad a jobb orrlyukadra, és a balon fújd ki a levegőt. Ezt követően végy mély lélegzetet a bal orrlyukadon keresztül, majd tedd át az ujjad a bal orrlyukadra, fújd ki a levegőt a jobb oldalon, és folytasd a gyakorlatot párszor.
…és amikor harmonizálódik: enyhíti a szakítástól való félelmedet. Segíti az önelfogadást és a környezet elfogadását.

Harmadikszem-csakra:
Azonosítsd a szereped!
Ülj le, dőlj hátra, lábad helyezd a földre, távolíts el magadtól minden negatív gondolatot, és összpontosíts napközben betöltött szerepeidre (anya, feleség, lány, dolgozó nő)! Keresd meg azokat a feszültségeket, amelyeket az egyes szerepek keltenek benned, és ismételgesd magadnak: „Feloldom az összes szerepemben lévő feszültségeket. Én tudatosság és szeretet vagyok.”
…és amikor harmonizálódik: sokkal jobban átlátod belső eseményeidet, és könnyebben észreveszed a lehetőségeket.

Gyökércsakra:
Kerülj harmóniába! Nem kell hinni benne, elég, ha kipróbálod!Táncolj, ahogy jólesik!
A tánc a gyökércsakra kiegyensúlyozásának kiváló módszere, és erre tíz perc is elegendő.
…és amikor harmonizálódik: az a frusztráló érzés, hogy láthatatlannak és feleslegesnek, valamiféle két lábon járó szellemnek érzed magad, eltűnik, ha harmonizálódik az első csakrád. Éned végre újra erős és határozott lesz, te pedig két lábbal a földön állva, a munkától kezdve az érzelmi viszonyokig minden területen újra magabiztos leszel. Összességében: szilárdan markodban tartod az életet.

Köldökcsakra:
Gondolkodj másképp!
Engedd ki a hasad, told előre, és lélegezz így mélyeket. Egy-egy adott problémáddal kapcsolatban vedd számításba az összes megoldást, majd válaszd ki a legkönnyebben kivitelezhetőt, a számodra legmegfelelőbbet.
…és amikor harmonizálódik: képes leszel arra is, hogy tiszta fejjel figyeld a legproblematikusabb embereket (és helyzeteket), és hogy megoldást találj gondjaidra.

Torokcsakra:
Mozgasd a nyakizmaidat!
Miután háromszor egymás után lassan mély lélegzetet vettél, végezz fejkörzést, és hagyd, hogy fejed oldalra, előre- és hátraessen. Ismételd meg.
…és amikor harmonizálódik: könnyebben fogod kifejezni és megérteni magad.

Koronacsakra:
Gyűjtsd be a fénysugarakat!
Képzeld el, hogy a fejed középpontjában növekvő, aranysárga fénypont található, amely kilép a testedből, és fénygömbként vesz körbe, amelyből a végtelenbe vesző ezer másik sugár indul ki, és összeköt minden élőlénnyel, a bolygókkal, a csillagokkal és a Nappal. Hallgasd meg érzéseidet, majd vegyél háromszor mély lélegzetet, és nyisd ki a szemed.
…és amikor harmonizálódik: ha a hetedik csakra jól működik, nem ismered többé az elválástól való félelmet. Kiegyensúlyozottan élsz a párkapcsolatokban, lehetetlen elvárások nélkül.

 

A cikkünk a Nők Lapja Egészség szeptemberi számában jelent meg.

A magazin tartalmából:

  • Mitől alszunk jobban?
  • Zsírok – barát vagy ellenség?
  • Stroke: három órán múlik
  • Tízórai, uzsonna – 12 egészséges tipp

Ha előfizetnél a magazinra, kattints ide!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top