Életmód

Félrelépésre ösztönöz az utcai világítás

Az éjszakai közvilágítás köztudottan negatív hatással van az élővilágra. Rovarok milliói pusztulnak el egyetlen éjszaka leforgása alatt egy kisebb ország területén, a növények növekedése zavart szenved, egyes orvosok szerint még az ember hormonháztartása is megváltozik a fényszennyezés következtében.

Félrelépésre ösztönöz az utcai világításNémet kutatók most azt derítették ki, hogy a városi fény a madarak szerelmi életére is hatással van, a madarak korábban kelnek és életrevalóbbak sötétben élő társaiknál. A kékcinegék esetében egy pikáns részlet került napvilágra. A kora reggeli énekesek messze sikeresebbek voltak, ha félrelépés céljából kerestek hölgypartnert maguknak.

A seewieseni Max Planck Ornitológiai Intézet kutatói rigókat, vörösbegyeket, kék- és széncinegéket, valamint erdei pintyeket figyeltek meg éjjel sötét területeken, valamint világos utcákon. Bart Kempenaers és csapata eredményeiket a Current Biology című folyóiratban tették közzé.

A jól megvilágított területek madarai korán keltek, és összességében életrevalóbbak voltak sötétben háló társaiknál. A tojók tavasszal korán rakták le tojásaikat, a hímek pedig akár másfél órával előbb rázendítettek énekükre, mint a vidékiek. Arról nem áll rendelkezésre adat, hogy korábban is tértek-e nyugovóra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top