Életmód

Étvágycsökkentés természetesen: jamgyökér

Csillapítja a hasi görcsöket, beállítja a havi ciklust, csökkenti a hüvelyszárazságot és az étvágyat…

A mexikói jamgyökér (Dioscorea villosa) – vagy más néven wild yam – egy húsos, gumószerű rizómájú évelő növény, amely főként Dél-Amerika esőerdőiben őshonos. A növény érdekes formájú, hiszen kúszó szára akár 6 méter magasra is felnyúlhat. Russell Marker amerikai vegyész az 1930-as évek közepén jött rá arra, hogy a jamgyökér egy bizonyos fajtájának vegyületei alkalmasak a menstruációs fájdalmak csillapítására. A növény – emberi szervezetre gyakorolt hatása miatt – ettől az időtől kezdve felértékelődött.

Harmonizálja a hormonszintet

Étvágycsökkentés természetesen: jamgyökérE növénynek főként a gyökerét használják a holisztikus szemléletű gyógyászatban, elsősorban a homeopátia területén. A szárított gyökér fő hatóanyaga a dioszgenin, amely a progeszteron természetes prekurzora. Ennek köszönhetően nagyon hatékony a premenstruációs szindróma (PMS), valamint a perimenopauza, menopauza tüneteinek enyhítésében. Kitűnően csillapítja a hasi görcsöket, a fejfájást, és csökkenti az ingerlékenységet. Rendszeres alkalmazása során rendben tartja a havi ciklust, csökkenti a klimaktérium időszakában gyakori éjszakai izzadást, a hőhullámokat és az idősebb korban jelentkező hüvelyszárazságot. A jamgyökérnek megvan az a tulajdonsága, hogy képes harmonizálni a hormonszintet, ennek köszönhetően gátolja a menstruáció idején fellépő, hormonális alapon kialakuló bőrproblémákat, a fokozott faggyúműködést, illetve a pattanások kialakulását. A menstruáció idején sokak számára ismert a „felfújt labda” érzése, amikor puffadtnak érezzük magunkat, és végtagjaink ödémásak lesznek a szervezet fokozott vízvisszatartása következtében. A dél-amerikai növény kivonata ezekre a problémákra is kitűnő gyógyírt jelent.

Számold fel a kellemetlen tüneteket menopauza idején!

Rendelkezik tovább étvágycsökkentő hatással, amelynek különösen a menopauza idején veszik hasznát a hízásra hajlamos hölgyek, hiszen ebben az időszakban a szokottnál gyorsabban szaladnak fel a kilók, és a test a korábbihoz képest gyakran más formát ölt. A klimaktérium vágyhullámainak időszakában bizony jól jön egy kis segítség, ami megemeli a libidó szintjét. Ebben is segítségünkre siet a jamgyökér, hiszen serkenti a szexuális aktivitást, illetve kedvező hatással van a termékenységre is.

Szerencsére manapság már nemcsak kemikáliák segítségével lehet pótolni a női hormonokat, de nagy a választék az olyan növényi hormonokat tartalmazó, természetes alapanyagú kozmetikumokból, élelmiszerekből és táplálékkiegészítőkből is, amelyek enyhítik a menopauza idején fellépő kellemetlen tüneteket. Ezek az alapanyagok és készítmények eltérő mennyiségű hatóanyagot – fitoösztrogént – tartalmaznak, ezért a választásnál érdemes megnézni az összetevő mértékét.

 

Forrás: A 2testőr bemutatja – Sztárok titkai – A szakértő tippjei
További 50 gyógynövény jótékony tulajdonsága és 50 ismert ember életmódtippjei a könyvben.

Így védd a szervezeted a káros  hatásoktól!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top