Életmód

Folyékony arany az egészségért és szépségért

A méz sokféle nélkülözhetetlen anyaggal látja el szervezetünket: hatékonyan küzd meg a baktériumokkal, segíti az emésztést, a májat, a vízkiválasztást, nyugtató hatású, táplálja az izmokat, és enyhe hashajtó hatása is ismert.

Beköszöntött a hűvösebb idő, egyre több lesz a meghűléses megbetegedés. Ilyenkor sokan mézes teát kortyolgatnak, hogy elkerüljék vagy éppen kezeljék a kellemetlen tüneteket. De nézzük meg, miért is jó a szervezet számára a méz.

Valódi kalória- és vitaminbomba

Ha eltekintünk attól, hogy a méz igazi kalóriabomba, csak jót lehet róla mondani. A rengeteg vitamin mellett ugyanis aminosavakat, ásványi anyagokat, enzimeket és a szervezet számára nélkülözhetetlen nyomelemeket és fehérjéket is tartalmaz. A benne levő glükóz szervezetünk számára a legfontosabb cukorféleség, amely szabadon csak a mézben található meg a gyümölcsökön kívül. A benne lévő hormonok óvják a vesét és a májat, és a legfrissebb kutatások szerint vérnyomáscsökkentő hatása is van. Baktériumölő hatását pedig már az ősidőkben is ismerték. A nyers mézben található hidrogén-peroxid hatásos a fogszuvasodás ellen. Emellett biztosítja a nyugodt alvást, egyes fajták pedig vízhajtásnál eredményesek. Képes gyorsan megszüntetni az izomfáradtságot, amely az egyes cukorösszetevők gyors felszívódásának köszönhető. A horzsolt sebre hígítatlanul rátéve eredményesen gyógyít, de arra figyeljünk, hogy a sebet hagyjuk szabadon!

Folyékony arany az egészségért és szépségért

Édes csábítás

A méz afrodiziákum: fokozza az agyban az endorfinok termelődését, amelyek a jó hangulatért felelősek. Ásványi anyagai, vitaminjai és védőhormonjai elősegítik a szervezetben végbemenő kémiai folyamatokat. Indiában például gyakran külsőleg, általában a nemi szerveken alkalmazták masszírozással.

Tipp
Mézes pakolások bőrnek és hajnak
Az egyik legősibb kozmetikai szer, amelyet már az ókori Egyiptomban is szívesen használtak. Ma már a szépségipar is „feltalálta”, de otthon elkészíthető pakolásoknak is kiváló. A száraz, érzékeny bőrnek valódi segítség, de antibakteriális hatóanyagának köszönhetően az aknés bőrre is eredményesen alkalmazható.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top