Életmód

Így védd a bélflórádat!

Már a Krisztus előtti időkben is javasolták a gyógyítók, hogy akinek hasmenése, puffadása van, az fogyasszon erjesztett, savanyított tejtermékeket.

Manapság a reklámok is a bélbaktériumok és a tejtermékek közötti szoros összefüggésről informálnak minket, sokszor azonban túlzott mértékben, a részletek ismertetése nélkül. Így nem csoda, ha nem értjük, mit is akarnak kommunikálni a hirdetők a bélflórával kapcsolatban. Ahhoz, hogy mindezt megértsük, fontos tisztában lennünk néhány kifejezéssel. Például azzal, mik is azok a probiotikumok. A fogalom 1965-ben született, és egy olyan humánbarát bélbaktérium csoportját jelöli, amelynek tagjai képesek helyreállítani a bélflóra egyensúlyát. De mi is az a bélflóra? A beleinkben természetes körülmények között élő, körülbelül 400-500 különböző fajtájú baktérium összessége. És van még egy gyakran felmerülő kifejezés ebben a témában, mégpedig a prebiotikum. Ezek az anyagok a bélflórában található hasznos baktériumok (probiotikumok) szaporodását serkentik, és ellenállnak az emésztőenzimeknek.

A bélflóra olyan, mint az ujjlenyomat

Minden ember steril bélrendszerrel születik, ami azt jelenti, hogy ilyenkor még nem található benne baktérium. A bélflóra optimális kialakulásának a hagyományos, hüvelyi úton történő születés kedvez, egyensúlyának megtartásához pedig az anyatejes táplálás szükséges. Bármelyik feltétel hiánya kibillentheti a bélflóra egyensúlyát. Az anyatejjel táplált csecsemőknél úgynevezett jótékony baktériumok alkotják a bélflóra nagy részét (95–98%), míg a felnőtteknél ez az arány már csak alig 10%. Érdekes, hogy a bélflóránk, azaz a beleinkben lévő baktériumok összetétele olyan sajátos és egyedi, mint az ujjlenyomatunk. Állapota azért nagyon fontos, mert az immunrendszerünk 70%-a a vastagbélben található, az ott lévő hatalmas felületű nyálkahártyát átszövő nyirokpályák miatt. A bélflóra egyensúlya könnyen kibillenthető, ha nem megfelelő az életmódunk.

Így védd a bélflórádat!

 

A stressz, az elégtelen és rendszertelen étkezés, a gyógyszerek (elsősorban az antibiotikumok) szedése mind negatív hatással lehet a bélflóra egészségére, amelynek romlása miatt a test természetes védekezőképessége csökken a kórokozókkal szemben, tehát gyengül az immunrendszer. A bélflóra egyensúlyának kibillenése hatással van az emésztésre, így könnyen okozhat állandósuló szélgörcsöket és puffadást, majd később más olyan – immungyengeséghez kapcsolódó – betegséget, mint a Candida-fertőzés, az allergia és bizonyos bőrelváltozások.

Több probiotikus élelmiszer az egyensúlyért

A bélflóra egyensúlyának megtartása érdekében fontos, hogy megfelelő mennyiségű probiotikus élelmiszert fogyasszunk, tehát olyan táplálékot adjunk szervezetünknek, amelyből jótékony baktériumokhoz juthat. Ilyenek például az erjesztett, érlelt, savanyított tejtermékek. Ha nincs lehetőségünk rendszeresen ilyen táplálékot fogyasztani, vagy valamilyen betegség kapcsán (például hasmenés), vagy antibiotikum-kúra alkalmazása miatt bélflóránk komolyabban kibillent az egyensúlyából, akkor érdemes táplálékkiegészítő formájában bevinni a szervezetbe a szükséges hatóanyagokat.

 

Forrás: A 2testőr bemutatja – Sztárok titkai – A szakértő tippjei
További 50 gyógynövény jótékony tulajdonsága és 50 ismert ember életmódtippjei a könyvben.

 

Így védd a bélflórát!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top