Életmód

Minden élelem atyja: a lucerna

Minden élelem atyja – így nevezték az arabok a lucernát mintegy kétezer évvel ezelőtt. Érdekes módon hazánkban takarmánynövényként tartják számon, pedig a lucerna emberi fogyasztásra is kiválóan alkalmas.

Kevesen tudják, hogy ez a növény eredetileg Iránban őshonos, és csak hosszú évszázadok során jutott el Európába. Már a népi gyógyítók is megfigyelték, hogy azok a lovak, amelyeket lucernával etettek, sokkal gyorsabban fejlődtek, izmosabbak, kitartóbbak lettek.

Tisztító-méregtelenítő hatású

Bár kevesen hiszik, de a lucerna az egyik legtáplálóbb növény, és nem csupán a hajtása, hanem a levele is ehető. Olyan esszenciális aminosavakat tartalmaz, amelyeket a szervezetünk nem tud előállítani, de az egészséges működéshez, a fehérjék felépüléséhez és működéséhez feltétlenül szüksége van rájuk. A lucernában van még kalcium, magnézium, foszfor, nátrium, kálium és szilícium, s a vitaminokat tekintve sem lehet okunk panaszra, hiszen megtalálható benne a B-, az E- és a K-vitamin, no meg természetesen az elengedhetetlen béta-karotin. A lucerna számos előnyös hatása közül az egyik legjelentősebb a tisztító-méregtelenítő hatás. Szinte lepucolja az erek belső falát a koleszterinlerakódásoktól, ezzel hatékonyan tisztítva a véráramot. A szervezet méregtelenítésében is részt vesz, miközben az immunrendszer erősödéséhez is hozzájárul. A napjainkban jellemző elsavasodás, a sav-bázis egyensúly felborulása szinte megkívánja a lucernafogyasztást, hiszen ez a növény lúgos hatású, és segít az egyensúly helyreállításában. Leveleiben megtalálhatók a flavonok, izoflavonok, szterolok, kumarinszármazékok. Az izoflavonok például úgy működnek, mint az ösztrogének, ezért aki változókorban van, annak nagy segítség lehet a klimax kellemetlen tüneteinek enyhítésében. Megtalálható benne a tricin is, amely fontos antioxidáns. Segítségével a lucerna megakadályozza a szabad gyökök rossz hatását, és a rákos megbetegedések megelőzésében is mellettünk áll. Oldja az ízületekből a húgykősavat, jótékonyan hat az ízületi gyulladásokra és a reumás panaszokra is.

Minden élelem atyja: a lucerna


Nyersen fogyaszd!

Bár itthon még alig-alig találkozunk ételbe, salátába kevert lucernával, tőlünk keletre és nyugatra egyre többen ismerik fel, mennyire fontos e növény nyersen történő, rendszeres fogyasztása. Ezért bátran kóstoljuk meg, adjuk hozzá friss vegyes salátához, akár csíra formájában is – ebben sokkal nagyobb mennyiségben találhatók meg a lucerna hasznos anyagai. Megfigyelhetjük, hogy hatására sokkal könnyebben és egészségesebben fogunk emészteni, ami természetesen hozzájárul jó közérzetünkhöz is. Ha elsőre inkább finomabb formában barátkoznánk meg e fontos növényünkkel, akkor vásároljunk lucernából készült kapszulát vagy tablettát, esetleg folyékony kivonatot, vagy kóstoljunk meg egy csésze lucernateát akár friss, akár szárított levelekből készítve! Nemcsak kellemes ízű, de étvágygerjesztő és vízhajtó is egyben.

Forrás: A 2testőr bemutatja – Sztárok titkai – A szakértő tippjei
További 50 gyógynövény jótékony tulajdonsága és 50 ismert ember életmódtippjei a könyvben.

Minden élelem atyja: a lucerna

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top