Életmód

Előzd meg a szívinfarktust szőlővel

Minél sötétebb színű a szőlő, annál értékesebb, legalábbis a hatóanyag-tartalom szempontjából.

A föld első szőlőskertjét Noé gondozta – legalábbis ezt olvashatjuk a Bibliában, Mózes I. könyvében. Mint ahogy az a Szentírásból kiderül, a szőlőt már akkoriban is nagy becsben tartották. Minél sötétebb színű a szőlő, annál értékesebb, legalábbis a hatóanyag-tartalom szempontjából. A sötét színű, bordó szőlőfajták ugyanis nagy mennyiségben tartalmaznak antioxidáns hatású flavonoidokat, amelyek fontos szerepet töltenek be szervezetünk védelmében, és jótékony hatással vannak a sejtek öregedés elleni küzdelmében. A sötét színű szőlő továbbá tartalmaz resveratrolt, amely magának a gyümölcsnek nyújt védelmet a gombás fertőzések ellen, és természetesen a fogyasztó számára is jótékony hatású.

Jótékony hatással van a szívre

Előzd meg a szívinfarktust szőlővelA szőlő resveratrol- és flavonoid-hatóanyagainak köszönhetően jótékony hatással van a szívre és az érrendszerre, valamint csökkenti a koleszterinszintet. Kutatások bizonyítják, hogy a gyümölcs bizonyos fajtáiban lévő hatóanyagok meggátolják a vérlemezkék összetapadását, így segítségükkel megelőzhető a vérrögök kialakulása. Francia kutatók azonban rájöttek arra, hogy a resveratrol csak némely szőlőfajta héjában található meg, így csak a belőlük készült vörösbor rendelkezik hasonló hatással. Amelyikben viszont megtalálható a kitűnő hatóanyag, az igazoltan csökkentheti a szívinfarktus veszélyét azáltal, hogy a szívizomsejteket előtréningezi a szűkült koszorúerek által szállított kevesebb vér, tehát a viszonylagos oxigénhiány elviselésére.

Maradj fiatal!

A szőlőnek öregedésgátló hatása is van, ami kísérletek szerint az élesztőgombák esetében 60%-kal, a férgek és legyek esetében 30%-kal, míg a halak esetében szintén 60%-kal hosszabb életet jelent. Az egyes szőlőfajtákban megtalálható resveratrol pontos hatásmechanizmusa ma még nem ismert, de a tudósok azt feltételezik, hogy aktiválja a SIRT1 nevű gént, amely a fehérjék családjába tartozik, és feltételezhetően a hosszú életet segíti elő. Azt azonban már tudjuk, hogy a resveratrol hatékonyan segíti a szervezetet a daganatellenes küzdelemben. Aki rendszeresen biztosít a testének megfelelő mennyiségű resveratrolt, az egészségesebb máj- és szívműködésre számíthat, és javulnak a motoros képességei. A vegyület jó hatással van a szervezet anyagcsere-folyamatára is, és képes kompenzálni a kalóriadús táplálkozás negatív hatásait.

Fogyaszd természetes formában!

A szőlőt elsősorban természetes formában, a tőkéről leszakítva érdemes fogyasztani. Mivel nemcsak finom íze, de egészségünkre gyakorolt hatása miatt is kedveljük, törekedjünk arra, hogy minél gyakrabban együnk a sötét színű szemekből. A vörös szőlőből készült vörösbor kitűnő antioxidáns hatású nedű. Receptre kellene felírni belőle napi két decilitert mindenki számára.

Forrás: A 2testőr bemutatja – Sztárok titkai – A szakértő tippjei
További 50 gyógynövény jótékony tulajdonsága és 50 ismert ember életmódtippjei a könyvben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top