Életmód

Vigyázz a vízre! – Kétségbeejtő tények

Vajon a mi utódainknak lesz elég belőle? Az esztelen vízpazarlás vajon megbosszulja magát? És ha igen, mikor? Megannyi kérdés a vízről.

Minden embernek joga van a vízhez, de mégsem jut mindenkinek. Van, ahol végtelen a pazarlás, van, ahol alig jut, ha jut egyáltalán. Az alábbi, National Geographic magazin által megírt tényekből álló lista is jól szemlélteti, hogy milyen is a vízhelyzet valójában.

1. 2025-re 1,8 milliárd földlakó él majd vízhiányos területen.
2. Földünk legszegényebb vidékein napi 19 liter vízzel kell beérniük millióknak.
3. A harmadik világban a nők napi 6 kilométert gyalogolnak vízért.
4. Egy átlag amerikai 380 liter vizet használ el egy nap alatt.
5. A Föld lakosságának 46 százaléka vezetékes víz nélkül él.

Vigyázz a vízre! - Kétségbeejtő tények


Becsüld meg a vizet!

Jóllehet a bolygónk kétharmadát víz borítja, ennek csaknem 97 százaléka sós, 2 százaléka hóvá-jéggé fagyott édesvíz, míg ivásra, locsolásra, egyebekre alig 1 százaléknyit használhatunk. Bár mi a Föld szerencsésebb felén élünk, így kevésbé szembesülünk a világ más tájain élők sorsával, mégis érdemes legalább egy percre elmélázni azon, hogy míg a világ ezen fele esztelenül pocsékol, addig mások csak álmodoznak az éltető nedűről. Mi természetesnek vesszük, hogy folyik a csapból a víz, hogy úszhatunk a medencében, hogy a nyári melegben is kedvünkre hűsölhetünk a közterületeken csobogó kutaknál, de a világ más tájain még ivásra alkalmas víz sincs.

Ölre mennek a vízért!

Indiában gyerekek milliói töltik vízhordással napjaikat, ahelyett, hogy iskolába járnának. Eső alig esik, a kutak kiszáradnak, a jószágok elpusztulnak. A magazinban megjelent Választóvíz című cikk szerint vannak országok, ahol véres harcok folynak víz birtoklásáért, és a folyók hovatartozása kapcsán is bármikor véres harcok törhetnek ki.

Vigyázz a vízre! - Kétségbeejtő tények

Mit tehetünk?

Ne pazaroljunk! És ez nem csak egy elcsépelt felszólítás. Eljön az idő, amikor nekünk sem lesz, mert ennek a pazarlásnak lesz még böjtje. Szakemberek szerint nincs is olyan messze, és igazi aszály sújtotta területen fogunk élni. Hogy mikor? Csak rajtunk múlik!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top