Életmód

Egészséges, élénkít, méregtelenít – a zöld tea

A zöld tea választ ad arra az "ázsiai paradoxonra" miszerint a Távol-Keleten sokkal kevesebb a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedések száma, mint Európában vagy az Egyesült Államokban, pedig az ázsiaiak több dohányterméket fogyasztanak, mint a másik két kontinens lakói. A titok a zöld teában rejlik, amiből Ázsiában átlagosan naponta 1,2 litert fogyasztanak az emberek.

Kiknek és miért?

Az EGCG egyike a zöld teában nagy mennyiségben megtalálható biológiailag aktív antioxidánsoknak. A zöld tea fogyasztása mindenkinek ajánlott. Elsősorban mégis a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknek tanácsos rendszeresen kortyolgatni, mert a zöld teában lévő polifenol gátolja az érelmeszesedést, valamint a zsírsavak és a koleszterin lerakódását, illetve csökkenti a trombocita-, azaz vérlemezke-felhalmozódást, -összetapadást, vérrögképződést. Mindezekkel pedig csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, rosszabbodását.

Egészséges, élénkít, méregtelenít - a zöld teaLétezik egy másik terület, ahol a zöld teának kiemelkedő szerepe van, ez pedig a légúti betegségek csoportja. A zöld tea képes a légúti allergia legjellemzőbb tüneteit – tüsszögés, köhögés, könnyezés – enyhíteni, a benne lévő polifenolok pedig vírus- és baktériumölő hatásúak. A tea koffeinje hörgőtágító hatású, ezért az asztmában szenvedőknek is ajánlható. Húgyhajtó hatása miatt növeli a vese vizeletkiválasztását. Mindezeken túl pedig flavonoidtartalmának köszönhetően komoly szerepe van a daganatos megbetegedések megelőzésében. A zöld tea a benne lévő katechinnek – amely jelentős mértékben gátolja a baktériumok cukorátalakító tevékenységét – köszönhetően nagy jelentőséggel bír a fogszuvasodás megelőzésében, hiszen a fogszuvasodás kialakulásában a cukor fontos szerepet játszik.

Hogyan?

A teakészítés módját talán nem kell az olvasónak elmagyarázni. Annyit azonban fontos tudni, hogy a zöld tea készítésénél a teafüvet ne áztassuk forró vízbe, mert úgy károsodik a hasznosanyag-tartalma. Tegyük inkább langyos vízbe, és hagyjuk hosszabb ideig abban állni. A tea csersavtartalma miatt a benne lévő koffein lassabban szívódik fel, mint a kávé koffeinje, ezért azoknak nagyon ajánlott, akik nem bírják a kávét, mert heves szívdobogást kapnak tőle, mégis szükségük van valamilyen élénkítőre.

Forrás: A 2testőr bemutatja- Sztárok titkai- A szakértő tippjei
További 50 gyógynövény jótékony tulajdonsága és 50 ismert ember életmódtippjei a könyvben.

Egészséges, élénkít, méregtelenít - a zöld tea

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top