Életmód

A helyes technikájú evés segít a testsúly megtartásában

A helyes étkezés befolyásolja egészségünket. A helyes technikájú evés – rágás és nyelés – segít a testsúly megtartásában és az egészséges emésztésben.

Az, hogy hogyan eszünk – és nem csak az, hogy mit –, közrejátszik testsúlyunk alakulásában, és az emésztésünk állapotát is befolyásolja.

Üljön le. Ne járkáljon, dolgozzon, vezessen, tévézzen evés közben. A zavaró tényezők hajlamossá tesznek a túlevésre. Apró falatokat egyen, próbáljon kisebb darabokat vágni az olyan ételekből, amelyeknél alaposabb rágásra van szükség (például húsok). Igyon a falatok között, de ne arra használja a folyadékot, hogy leöblítse a nagyobb falatokat. Ez nemcsak a fulladás miatt veszélyes, hanem megterheli az emésztőrendszert is. Kisebb korty vizet igyon minden harapás után, és lassítsa le az evési tempót. Rágja meg alaposan az ételt lenyelés előtt, ezzel már a gyomorba érkezés előtt elkezdik a nyálban lévő emésztőenzimek lebontani a táplálékot. Rágja meg a lazább, folyékonyabb ételeket is, ne nyelje le rögtön a joghurtokat és a leveseket, ezáltal is megkönnyíti a szervezet számára az emésztést. Minden falat után tegye le evőeszközét, hagyjon időt a rágásra és a nyelésre, ne foglalkozzon asztaltársai evési tempójával. Ne beszéljen tele szájjal, hiszen a levegő lenyelése csak böfögéshez és rossz közérzethez vezet.

A helyes technikájú evés segít a testsúly megtartásában

Érdekes tény, hogy agyunknak 15-20 percre van szüksége, hogy megkapja a gyomortól a „teli” jelzést, így ha még eszik, mikor a teltség jelentkezik, akkor már túlette magát. Csak akkor egyen, ha éhes, ne kövessen szokásokat étkezési rendjében, sokkal jobban jár gyakori, de kisebb étkezésekkel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top