Életmód

Méregtelenít, fiatalít – a cseresznye

Tisztít, méregtelenít, vízhajtó hatású, lassítja az öregedést, csökkenti a szívpanaszokat és még sorolhatnánk a ropogós piros gyümölcs jótékony hatásait.

Az ókorban nem véletlenül tartották a cseresznyét az istenek eledelének, hiszen minden része igazi csodaszer: gyógyító hatással bír nem csupán a húsa, hanem a magva és a szára is. Mindezek mellett pedig az egyik legszebb és legízletesebb gyümölcsünk, melyet a régészeti leletek szerint elődeink már a kőkorszakban is ismertek.

Méregtelenít, fiatalít - a cseresznyeKinek és miért?

Piros héja és húsa antociánban gazdag, tehát kiváló antioxidáns. A cseresznye kitűnő forrás a bioflavonoidoknak, amelyek semlegesíti a sejtkárosító szabad gyököket, és lassítják az öregedést.  A cseresznye a kötőszövetet károsító enzimeket lebontja, így azok nem sérülnek. Helyreállítja a szervezetünk sav-bázis egyensúlyát. Mindezek mellett tisztít, méregtelenít és vízhajtó hatása van. Makacs székrekedés esetén is jótékony hatású lehet. Bár maga a cseresznye szára is nyálkaoldó, vizelethajtó hatású is, ezt ritkán esszük meg, a gyógyszeripar azonban előszeretettel használja.  A szár kocsányából kivont vegyületet szívgyógyszerek alapanyagaként használják. Ez erősíti a szívműködést, így segít a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzésében és kezelésében. A szomolyai fekete rövid szárú cseresznye egyedülálló, és nem csak az íze miatt. Laboratóriumi vizsgálatokkal igazolták a fajta antibakteriális, májvédő és gyulladáscsökkentő hatását is. Bár a cseresznyét nem vitamin- és ásványi anyag-tartalma miatt szoktuk leggyakrabban emlegetni, ne feledkezzünk meg ezekről sem: megtalálható benne az A-, B- és C-vitamin, valamint a kálium, kalcium és a foszfor is. Mindent összevetve az anyagcsere-folyamatok összességére is kedvezően hat, továbbá segíti az ízületekben gyakran lerakódó húgykősav kiürülését. A cseresznye kifejezetten ajánlható, amennyiben csökken a teljesítményünk, vagy szívpanaszaink vannak.

Hogyan?

A cseresznyét fogyaszthatjuk frissen és aszalt formában, hiszen a benne lévő hasznos anyagokhoz így könnyen hozzá jut a szervezet. A cseresznye kedvelt leves-, lekvár és befőttalapanyag, de az elkészítése során sajnos csökken a hatóanyag-tartalom. A cseresznye szárát, héját magas bioflavonoid-tartalma miatt előszeretettel használják antioxidáns tartalmú készítmények és táplálék-kiegészítők összeállításakor.

Méregtelenít, fiatalít - a cseresznye

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top