Életmód

Nagyon erős UVB-sugárzás várható!

Nagyon erős, átlagosan 7,5 erősségű UVB-sugárzást jósolnak szerdára. Ilyenkor a világos bőrűek akár 15-20 perc alatt is leéghetnek, a gyerekek pedig még ennél is hamarabb.

Az UVB-sugarakat normális esetben elnyeli a Föld ózonrétege, de sajnos ez a védelem már korántsem teljes. A sugárzás közvetlenül károsítja a DNS-t, így bőrrákot okozhat, tehát nem szabad elbagatellizálni a védekezés jelentőségét!

Erős UV-B sugárzás várható!Nem kell sötét szobában üldögélni!
Ettől függetlenül a szakemberek nem arra buzdítanak, hogy egész nyáron üljünk elsötétített szobában – hiszen például az UVA-sugárzás lehet jótékony hatású is az emberi szervezetre, mert elősegíti a csontképződést és a barnulást –, de mint minden másban, a napozásban is fontos a mérték. A bőrgyógyászok azt tanácsolják, hogy 11 óra előtt és 15 óra után nyugodtan napozzunk, de ilyenkor is használjunk lehetőleg magas faktorszámú naptejet. Vízparton a szokásosnál is gyakrabban kenjük bőrünket, még akkor is, ha vízálló naptejet veszünk. A víz és a homok visszaverik a sugárzást, ami ettől csak felerősödik, és hamarabb leéghetünk. A kisgyermekeknél fokozatosan figyeljünk, és kenjük őket naponta többször is!

Ne csak napozáskor kenjünk!
Ne csak ilyenkor jusson eszünkbe naptejet használni! A biciklivel vagy gyalogosan munkába járók se felejtsék el bekenni magukat, hiszen útközben is lesülhetünk. Szerencsére újra divatosak a lenge, hosszú ujjú blúzok és a maxiruhák, ezek jól védik az egyébként kivillanó bőrfelületeket. Egy szalmakalap is mindig divatos kiegészítője nyári ruhatárunknak, viseljük hát bátran, kiváló védelmet nyújt!

AZ UVB-sugárzás felfedezése Johann Wilhelm Ritter német fizikus nevéhez köthető. Ő figyelte meg azt, hogy az ibolyántúli láthatatlan sugarak befeketítették az ezüst-kloriddal átitatott papírt. Rémisztő, de valahogy így hat a napsugárzás a bőrünkre is.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top