Életmód

Helytelenül étkezel? Fejtsd meg az okát!

Az evés az élet legjobb dolgai közé tartozik. Ha azonban nem vigyázol arra, hogy egyensúlyt tarts a táplálkozásban, az élvezet könnyen problémává válhat.

Szeretnél egészségesen étkezni, de nem tudod, mi nem stimmel a táplálkozásoddal? Talán pont az alábbi problémák egyikében szenvedsz!

Nassolsz?

Helytelenül étkezel? Fejtsd meg az okát!Az irodában, a metrón, az utcán, reggel, délben, este… Mindig és mindenhol rágcsálnál valamit, még egy kiadós étkezés után is. Az eredmény: egész álló nap nassolsz, és legtöbbször a zsíros vagy az édes dolgok után nyúlsz (chips, csoki, keksz, édes péksütemények). Sajnos ez egyáltalán nem tesz jót az egészségednek.

Miért nassolsz?

Annak, hogy állandóan kívánod az ételt, több oka is lehet:

  • Tartalmatlan étkezések. Ha étkezéseid nem tartalmaznak elég tápanyagot, akkor jól sem laksz velük. Ennek nemcsak fáradtság lesz az eredménye, hanem az állandó éhségérzet is.
  • Az éhségérzet félreértelmezése. Ha eszel, a gyomrod 20 perc után automatikusan jelzi az agyadnak, hogy jóllaktál. Ha túl gyorsan vagy idegesen étkezel, akkor előfordulhat, hogy ezek a körülmények elnyomják gyomrod jelzéseit.
  • Rendszertelen rendszeresség. Ha állandóan rágcsálsz valamit, az agyad és az emésztőrendszered hozzászokik, hogy szüntelenül be kell fogadnia a táplálékot. Az eredmény: az agyad és a tested annyira hozzászokik ehhez a ritmushoz, hogy szüntelenül követeli magának a táplálékot.
  • Unalom és hiányérzet. Lehet, hogy azért nassolsz folyton, hogy a gondjaid által okozott hiányérzetedet kielégítsd, vagy egyszerűen csak unatkozol? Lehet, hogy az evés az egyetlen szórakozásod, amely eltereli a figyelmedet gondjaidról.

Hagyj fel vele!

Tartsd be az étkezési időket!
Hogy felülkerekedj nassolási vágyadon, fontos, hogy ügyelj a napi étkezésekre. Hogy a három főétkezés között is legyen elegendő energiád, egészséges és kiadós ételeket kell fogyasztanod.

Uzsonnázhatsz is!
Sokkal jobb, ha tízóraizol vagy uzsonnázol, mint ha egész nap kontrollálatlanul rágcsálsz. Válassz olyan ételeket, amelyek nélkülözhetetlenek a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz: ehetsz müzlit, gyümölcsöt, egy tojást vagy egy szelet kenyeret.

Helytelenül étkezel? Fejtsd meg az okát!

Igyál!
Az éhség elűzéséhez sokszor az is elég, ha iszol pár kortyot. Ha már elviselhetetlenül korog a gyomrod, igyál egy jó nagy pohár vizet vagy valamilyen alacsony kalóriatartalmú italt.

Foglald el magad!
Ha unatkozol, ne nyúlj a chips után a tévé előtt! Találj ki különböző programokat, menj el szórakozni, sportolj, találkozz a barátaiddal. Ha a testileg és szellemileg is lefoglalod magad, nem marad már időd az evésre gondolni. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top