Életmód

Biofodrászat – valóban más, mint a többi?

Bio- és természetes növényi kivonatot tartalmazó hajápolók, papírtörölköző, tisztított víz, biológiai dauer, oxigénkezelés – a környezet- és egészségtudatosság immár a fodrászipart is elérte. Utánajártunk, vajon mit kínálnak ma a biofodrászatként működő szalonok, miben másak, mint hagyományos változataik.

A fővárosban biofodrászat címén kétféle szalont találtunk, amelyek egymástól eltérő szolgáltatásokat nyújtanak, más célközönségnek, különböző áron. A szalonok franchise-rendszerben működnek, a vidéki nagyvárosok nagy részében már megtalálhatók, illetve a közeljövőben is nyílnak az új üzletek.

Hajvágás természetes anyagokkal – bejelentkezés nélkül

A bio-hajvágószalonokat külföldi minták és saját ötlet alapján idén nyitották meg Magyarországon. A rendszer felépítői arra törekedtek, hogy a természetes hajápolást gyors, minőségi és környezetkímélő szolgáltatás keretében a társadalom lehető legszélesebb rétege számára elérhetővé tegyék.

Miben más, mint egy hagyományos fodrászat?
1. Természetes hajápolók az egészségért
Kizárólag természetes és vegyszermentes összetevőkből álló termékekkel kezelik a hajat. A samponok, balzsamok, zselék, lakkok nem tartalmaznak kőolajszármazékokat, mesterséges színezékeket és szintetikus illatanyagokat, csak tiszta növényi és aromaterápiás összetevőket, illetve természetes eredetű illóolajokat.

Biofodrászat – valóban más, mint a többi?

2. Tisztított víz a környezetvédelemért
A szalonokban tisztított vízzel mosnak hajat, a klórt és a rozsdát egy szűrőberendezés segítségével távolítják el. A lágy víz megkíméli a fejbőrt az irritációtól, továbbá ápolóanyagból és balzsamból is kevesebb szükséges.

3. Környezettudatos működés
Mivel a szalonban használt termékek nem tartalmaznak szintetikus anyagokat, a lefolyóba kerülő víz is vegyszermentes lesz. Továbbá törölköző helyett újrafelhasznált papírkendőt használnak, amelyet szelektíven gyűjtenek a többi hulladékkal együtt. A hajat is külön tárolják és gyűjtik.

Árak és szolgáltatások:

  • Elérhető árak (a hajvágás pl. 1300 Ft-ba kerül).
  • Változatos szolgáltatások (hajmosás, szárítás, vágás, csak hajmosás önálló szárítással, csak hajvágás, csak szárítás, frizuraigazítás, fejmasszázs).
  • Hajszárítóbérlettel egy hónapig korlátlanul vehető igénybe a szolgáltatás.
  • Nem szükséges előre bejelentkezni.

Milyen szolgáltatást hiányoltunk?
A szalon filozófiájába nem fér bele a hajfestés és a dauerolás, ezért ezeket a szolgáltatásokat nem vállalják.
A fodrászokról
Kizárólag olyan fodrászokat alkalmaznak, akik az úgynevezett bioakadémia elméleti és gyakorlati oktatása után sikeres vizsgát tesznek. Folyamatos továbbképzésüket szintén a professzionális fodrászokat képző akadémia biztosítja.
Kinek ajánlják?
Mindenkinek, aki fontosnak érzi a természetes és vegyszermentes hajápolást, így különösen a kismamáknak, továbbá a rohanó üzletasszonyoknak, a természetességre és gyorsaságra törekvő férfiaknak, kis pénztárcájú diákoknak, és bárkinek, aki friss, divatos frizurára vágyik.
A Nők Lapja Cafe tapasztalatai: kellemes illat fogad minket a szalonban, segítőkész, hozzáértő szakemberek, gyors kiszolgálás, barátságos légkör.

Biológiai dauer, hajgyógyászat növényiőssejt-kezeléssel

A biofodrászszalonok másik típusa ár és szolgáltatás szempontjából is magasabb kategóriát képvisel, és több mint tíz éve jelen van a magyar piacon. Egy speciális, gyógynövény alapanyagú termékcsaláddal dolgoznak, amelynek használata pedig még a fej- és hajproblémákkal küzdők számára is ajánlott.

Miben más, mint egy hagyományos fodrászat?

Természetes gyógyhatású és hajápoló szerek

Biofodrászat – valóban más, mint a többi? A szalonban használt termékek összetételének legnagyobb részét biológiailag oldódó természetes, gyógynövényi alapanyagok alkotják, amelyek környezetkímélőek, és a fejbőr szükségleteit tartják szem előtt. Segítenek megtartani a bőr élettani működését, probléma esetén pedig megszüntetik a zavarokat, és helyreállítják a biokémiai egyensúlyt. A termékcsalád vegyszermentes hajfestéket és biológiai dauerolóanyagot is tartalmaz.

Személyre szabott kezelés

Mikrokamerás hajdiagnosztikával állapítják meg a haj és a fejbőr elváltozásának okát, majd személyre szabott kezelési tervet készítenek. A kezelés során mágnesterápiát és oxigénkezelést is igénybe vesznek.
A fodrászok
A termékcsalád használata szigorú szakmai vizsgához kötött.
Árak
A fodrászati szolgáltatások az exkluzív professzionális szalonok árait követik.
Kinek ajánlják?
Bárkinek, aki fontosnak tartja a természetes alapanyagokkal történő hajkezelést, különösen azoknak, akiknek bármilyen haj- és fejbőrproblémájuk van (pl. hajhullás, hajritkulás, zsírosodás, seborrhoeás fejbőr, korpásodás, száraz, festett, sérült haj).
A Nők Lapja Cafe tapasztalatai: A szalonban a hagyományos dauerre emlékeztető szag volt.
Mindkét helyen hiányoltuk az ökotisztítószereket, a speciális (állatcsontot és szőrt nem tartalmazó) fésűket, valamint a levágott haj felhasználását sem sikerült megoldaniuk az üzleteknek. Amin még ennél is jobban meglepődtünk, hogy a szalonokban használt termékek nagy része nem felel meg a „bio” kitételnek. „Bió”-nak (biológiai, ökológiai vagy organikus) ugyanis kizárólag az ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó összetevőt tartalmazó termék nevezhető. Tehát úgy tűnik, hogy ha biofodrászatban vágatnánk hajat, egyelőre be kell, hogy érjük a természetes anyagokkal dolgozó fodrászattal.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top