Életmód

A test beszél! Az izmaid közvetítik érzelmi állapotod

Derékfájás, nyakmerevség, éjszakai lábgörcs – ha a fájdalom mögé nézel, sokat megtudhatsz az érzelmeidről, és arról is, hogy életed melyik része szorul fejlesztésre.

Az izmokról többnyire csak akkor veszünk tudomást, amikor a merevségük vagy a fájdalmas görcsük a legegyszerűbb mozdulatot is lehetetlenné teszi.
Pedig nem ártana hallgatni rájuk, hiszen az egyes testrészekben jelentkező izomfájdalmak olyan érzelmekre is felhívhatják a figyelmed, amelyekről eddig nem akartál tudomást venni.

Beállt a nyakad? Túl sok felelősség van a válladon.
A probléma: amikor a nyak megmerevedik, és a fájdalma kisugárzik a váll és a lapocka irányába. Komoly nehézséget okoz, hogy valamelyik irányba elfordítsd a fejed.
Mit jelenthet? A fej a racionalitás világát jelképezi: a gondolatokat és az aggodalmakat, amelyek valósággal ránehezednek a válladra. Ez a kellemetlenség általában akkor alakul ki, ha összecsapnak a fejed fölött a különösen nehéz feladatok hullámai, vagy túl nagynak érzed a rád nehezedő felelősséget.
Mi a teendő? Végezd el a következő feszültségoldó gyakorlatot: állva támaszkodj a hátaddal a falnak, érezd, ahogy a tested minden része hozzáér a falhoz. Nagyon lassan hajtsd előre a fejed, míg az állad hozzá nem ér a mellkasodhoz.

A test beszél! Az izmaid közvetítik érzelmi állapotod

Megfájdult a hasad? Oldd fel a leblokkolt érzelmeket!
A probléma: ha lehajolsz, vagy felállsz a fotelből, görcsbe rándulnak az egyenes és ferde hasizmaid. A fájdalom az egész has területén érezhető, sőt a csípő és a hát alsó része felé is kisugárzik.
Mit jelenthet? A hasizmok fontos feladata, hogy védjék és összetartsák a belső szerveket, a szervezet legszenvedélyesebb, legösztönösebb részét. A többek között a májat, a lépet és a hasnyálmirigyet „kordában tartó” izomzat görcsös összehúzódását nem magyarázza meg önmagában az, hogy előző nap kicsit keményebben edzettél. Azt is jelzi, hogy nehezen teremtesz kapcsolatot az ösztönös részeiddel: „lepecsételed” őket, hogy az érzelmeid ne jussanak ki a külvilágba.
Mi a teendő? Igyekezz felismerni és kifejezni az érzelmeidet: a haragot, az irigységet, a félelmet, a frusztrációt és a féltékenységet. Az is hasznos lehet, ha valamilyen módon formát adsz nekik: leírhatod, de akár le is rajzolhatod, hogyan érzed magad az adott helyzetben.

Begörcsölt a lábad? Nem a saját vágyaidat követed.

A probléma: a lábizmok (általában a vádli vagy a combizmok) akaratlan összehúzódásai hirtelen fájdalommal járnak. Gyakran éjszaka, álmodban tör rád a lábikragörcs.
Mit jelenthet? Ahogy a tejsav képes izomlázat okozva felszaporodni az izmokban, úgy az érzelmek, a célok és a vágyak is képesek felhalmozódni a láb izomzatában. Így fordulhat elő, hogy az edzés egy adott pillanatában mozdulatlanná merevíti a lábadat a hirtelen jött görcs. A fájdalom az elnyomott, megtagadott vágyak miatti szenvedést is jelképezi, amikor az érzelmeid hirtelen a felszínre törnek.
Mi a teendő? Feküdj a hátadra, emeld egyenesen az ég felé a lábadat. Fogd meg a lábujjaidat, és kezdd a lábfejedet lefelé, a térded irányába húzni. Amikor maximális feszülést érzel a vádlidban, számolj lassan háromig, majd lazítsd el az egész testedet. Érezd a különbséget az izom feszült és ellazult állapota között.

A test beszél! Az izmaid közvetítik érzelmi állapotod

Hasogat a derekad? Hogy állsz a szexszel?
A probléma: a derék izmainak merevsége és összehúzódása komoly fájdalommal jár, gyakran kiegyenesedni is nehézséget okoz.
Mit jelenthet? Ha gyakran hasogat a derekad, pedig nem rakodómunkásként dolgozol, annak szinte egyértelmű a magyarázata: a deréktáj blokkja egyben a szexuális szféra blokkja is – gondolj bele, milyen vonzó egyes kultúrákban a ringó csípő! Amikor a szexuális energia nem áramlik szabadon, a medence tartásáért felelős izmok fájdalmas kényszertartásba merevednek.
Mi a teendő? A hátfájdalom oldására jó lehet, ha elmerülsz egy kád meleg vízben. A nőiességedet remekül kifejezheted, ha beiratkozol egy „nőcis” tánctanfolyamra, például hastáncra vagy latin táncra. És persze ne hagyd, hogy a mindennapi feszültség és a sűrű program nyomot hagyjon a szexuális életeden!

 

Sebestyén Erzsébet Tara kineziológus szakértőnk véleménye
„Stresszhelyzetben az agy »üss vagy fuss« üzemmódba kapcsol, és ahhoz, hogy cselekedni tudjunk, stresszhormonok termelődnek a testünkben. Ha viszont sem az »ütésre«, sem a »futásra« nincs lehetőség, ezek a hormonok energiablokkokat okoznak az izmainkban, és fájdalmak, görcsök formájában jelentkezhetnek – akár sokkal később is. Egy-egy betegségnek, izomfájdalomnak természetesen nem csak egyetlen oka lehet, és az okok egyénenként is változnak. A javasolt gyakorlatok pillanatnyi enyhülést hozhatnak, így »gyorssegélyként« jól beválhatnak – érdemes azonban megkeresni és feloldani az okokat, azaz a fel nem dolgozott stresszhelyzeteket is, így hosszú távon is megszabadulhatunk a »lelki görcseinktől«. A kineziológia ebben tud segíteni, valamint azt is lehetővé teszi, hogy a stresszhelyzetben rögzült negatív viselkedési mintát felismerjük, és a jövőben kezelni tudjuk a hasonló szituációkat.”

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top