Életmód

Válassz hozzád illő diétát!

Ha tudod, hogy fogynod kell, és el is határoztad magad, akkor az első csatát már megnyerted. De itt van még egy nehéz feladat: választanod kell a fogyókúrák végeláthatatlan sorából.

A választásnál a szakemberek négy kulcsfontosságú lépésre hívják fel a fogyni vágyók figyelmét:

  • Ismerd önmagad!
  • Gondold át, hogy mi az, amihez hosszú távon is lesz kitartásod!
  • Válaszd ki azt a diétát, amelyik a legjobban illik hozzád!
  • Vesd el azokat, amik túl gyorsan elérhető eredményt ígérnek!

„Ahhoz, hogy kiválasszuk a hozzánk illő diétát, önismeretre van szükségünk – mondja Amy Jamieson-Petonic okleveles dietetikus, aki a Clevelandi Egyetem wellnessképzését irányítja, valamint az Amerikai Dietetikusszövetség szóvivője. – Te milyen vagy? Szívesebben chatelsz, vagy inkább a személyes találkozókat szereted?” – kérdezte.

Ha nem hozzánk illő diétát választunk, nem lesz eredménye!

„Sokan azt hiszik, hogy az a jó diéta, amely pontosan beosztja, hogy miből mennyit ehetünk, így leveszi a vállunkról az önkontrollgyakorlás terhét” – magyarázza Suzanne Farrell okleveles dietetikus.

Jamieson-Petonic szerint el kell dönteni, hogy van-e elég akaraterőnk ahhoz, hogy otthon, egyedül adjuk le a kilókat, vagy jobb, ha valaki „felügyeli” a fogyókúránkat. „Gondold végig és elemezd, hogyan étkezel most” – tanácsolja Judy Rodriguez, az Észak-floridai Egyetem táplálkozástani professzora. Ő a The Diet Selector (A nagy diétaválasztó) című könyv szerzője, amelyben a fogyókúrákat különböző szempontok alapján értékeli. „Mindannyian más-más ételeket szeretünk, más az életvitelünk, ezért ha egy nem hozzánk illő diétát próbálunk magunkra erőltetni, annak valószínűleg csak rövid távon lesz eredménye” – figyelmeztet Rodriguez.

„Ha már tudod, hogy milyen szempontok alapján válassz fogyókúrát, vizsgáld meg azokat, amik illenek hozzád, és győződj meg arról, hogy ezek tudományos alapokon nyugszanak” – ajánlja Farrell, aki szerint ezekre a kérdésekre keressünk választ a diéták vizsgálatánál:
– Változatos étrendet biztosít?
– Sok rostban gazdag élelmiszert tartalmaz?
– Arra tanít, hogy a telített zsírsavak helyett inkább a telítetlen zsírsavakat válasszuk?
– Megismertet a „jótékony” zsírokkal, mint például az olívaolaj?
Ezenkívül a jó diéta kihangsúlyozza a sport és a rendszeres étkezés fontosságát.

Ha nem hozzánk illő diétát választunk, nem lesz eredménye!„Ne dőljünk be azoknak a fogyókúráknak, amelyek gyors fogyást ígérnek. A testsúlycsökkenés ne legyen nagyobb hetente 1 kg-nál!” – figyelmeztet a szakember. A dietetikusnő azokkal a diétákkal kapcsolatban is szkeptikus, amelyek azt állítják, hogy nem szükséges a testmozgás. A fogyás bizonyos életmódváltozást követel, és ahhoz, hogy meg is tartsuk az eredményét, folyamatosan figyelnünk kell a megfelelő táplálkozásra és mozgásra.

„Óvakodjunk az olyan diétáktól, amelyek egy élelmiszert vagy élelmiszercsoportot teljesen kihagynak. Bármilyen fogyókúrát is választunk, változtatnunk kell az étkezési szokásainkon, és be kell iktatnunk a rendszeres testmozgást. Elemeznünk kell étkezési szokásainkat, és egészségesebbé kell tenni étrendünket – összegez Farrell. – Egyszerűen cseréljük le a kedvenc fánkunkat alacsony zsírtartalmú kekszre. Egy-két hét után változtassunk megint valami apróságon. A folyamatos önfejlesztés nagyszerű dolog. Ezután fogjunk hozzá a testmozgáshoz. Lépésszámlálóval kövessük, hogy mennyit sétáltunk egy nap, és folyamatosan növeljük a távot.”

A szakemberek egyetértenek abban, hogy minél lassabban fogyunk, annál kisebb az esélye, hogy a leadott kilók visszatérnek.

Medipress

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top